Un basm românesc unic și Einstein

Un Basm românesc unic și Einstein.

Petre Ispirescu a publicat în 1882 basmul românesc ”Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” pe care l-a cules din popor cam cu 10 ani înainte.

Acest basm nu se regăsește la alte popoare, cum este cazul altor povesti si legende cu fete frumoase, balauri sau zmei, și prinți curajoși, care au diferite versiuni de aventuri si apoi în final binele învinge și cei doi trăiesc fericiți PÂNĂ la adânci bătrâneți ( nu mai mult !!!) Sau proverbele, tot asa sub diferite forme, dar aceeași idee, se regăsesc mai la aproape toate popoarele De exemplu proverbul ”cine se scoală de dimineață departe ajunge”, sau ” un măr pe zi la masă, scoate doctorul din casă” si exemple sunt multe.
Dar acest basm popular românesc nu este nicăieri! Ideea de bază a acestui basm este teoria relativității, exprimată, în termeni populari. De exemplu trecerea prin diferite zone ale Universului cu un cal care ține loc și de navă si de computer de strategie militară și unde sunt vietăți nemaivăzute care aruncă flăcări si smoală topită, tărâmurile agresive din parcursul lui Făt Frumos, care seamănă cu medii extraterestre. In drumul de întoarcere a prințului cu calul său ( smart-horse) ei găsesc noi orașe in locurile recent vizitate și schimbări de neînțeles pentru eroul nostru care credea că au trecut doar câteva zile. Ca în final să ajungă acasă unde totul este praf și pulbere, exact ce prezice si Teoria Relativității, un an petrecut în călătoria către si printre stele, înseamnă pe Pământ niște sute de ani.
Einstein a publicat TR in 1905 si a dezvoltat-o în anii următori. Dar basmul românesc era în folclorul nostru din vechime, nu se știe de când, doar ce l-a cules Petre Ispirescu pe la 1870.
Deci cum a avut poporul român geniul si inspirația teoriei relativității cu mult înainte e a fi ea formulată explicit de un fizician, Einstein?

33 de gânduri despre „Un basm românesc unic și Einstein

 1. Uoi uoi andu ce-ai cu noi?

  Ca noi suntem necajiti

  Pricajiti si amarati

  Pai de einstein ne-arde noua

  Cand e rupta tara-n doua?

  Da noi ne miscam incet

  Sau dam mai mult indarat

  Si asa ca nu ne paste

  Ce spui tu cu cele astre!

  Avem noi destula minte:

  Era mai bine-nnainte!

   

   1. Eei, nici eu nu stiu prea bine ca ….gustasem niste visinata, nu multa pentru ca, asa precum stiti deja, imi da cefalee si ma gandeam eu ca daca nu te bantuie prea multe curiozitati nici nu risti prea multe dezamagiri-cum zicea cineva candva:stati linistiti la locurili voastri!
    Trimite repede niste Campari ca uite ce-mi face visinata!

     1. Daca-i subectu greu…
      Azi caut sa vad daca mai am petre ispirescu pe-acasa si ma pregatesc temeinic!

     2. Irinoush,
      la primul meu comentariu aici este linkul către basm
      sau mai cauți si alte informații despre P I?

   1. „poate cineva ne-ar putea spune dacă a mai văzut o temă asemănătoare în basmele și legendele lumii!”
    adica cine ar putea fi, dintre noi, comentatorii blogului, noi fiind vreo 4 si cu tine 5 ?!?
    eu sper ca se va incumeta neamtu tiganu, ca el e si inginer aero si are si nepotzica, poate ca se tine tare si pe partea cu basme amestecate cu einstein. yes

    0 0

    1. luminița
     zilnic sunt cam 50 – 60 de cititori,
     ai văzut câte țări intră pe statistică!
     Poate ca românii din Brazilia, India, Germania ( 7 diferiti de Neamțu Tiganu)etc, si m-am găndit că poate cineva a auzit si ne-ar putea spune , de ce nu?
     noi , cei numiți de tine, suntem actorii care jucăm o piesă urmărită de cititorii care nu comentează

    1. E trista, si eu am plans, daca asta te ajuta cu ceva…povestea copiilor mamelor plecate la munca in Europa exista si in Republica Moldova, nu doar in Romania…

     1. Nu stiu daca ne-au intrecut, mai degraba nu, e discutabil,
      ideea e ca foarte multe talente muzicale vin rauri, fluvii de la Chisinau la Bucuresti. Si, pana la urma, Republica Moldova e tot una cu Romania, acelasi popor, amestecat cu rusi, intr-adevar, dar si cei din patria mama tot amestecati suntem. yess

     2. da , e discutabil, au mai multă inspiratie lirică si muzicală raportat la % de populație de exemplu.
      ”Dragostea din tei” a făcut furori pe toată planeta, eram in Abu Dhabi si o ascultam la radio in mașină.

   1. Indubitabil.
    Imi amintesc ca dupa succesul magnific al Cleopatrei cu melodia Ghita si intrarea ei in Cartea Recordurilor, ca fiind cea mai tanara interpreta –3 ani–cu un asa record de vanzari,
    au inceput serpii veninosi din romanika cu teoriile demolatoare, ca e prea mica si ca tatal o exploateaza, ca vezi doamne ii fura copilaria etc samd…Pavel Stratan a raspuns elegant si punctual, apoi a decis ca e mai bine sa lase Bucurestiul si sa se intoarca la Chisinau, unde copiii lui continua sa studieze si sa uimeasca prin talentul lor nativ muzical.

    1. intai sa ma scuzati ca sunt obosita si cu neuornu’ amortit cu limoncello blum
     Am aterizat de putin pe plaiurile natale si inca nu m-am obisnuit cu fusoraru’ laugh
     O sa cuget si eu indelung la problema ridicata de tine cu basmul asta dar pana atunci, mi s-a oferit ocazia sa fiu sarpe veninos si profit: am fost la concert cu Cleopatra Stratan pe cand ea avea fo..6 ani cred. Fetita NU CANTA. Sau cel putin, nu canta la varsta aia, nu canta nici cat fiu-meu la varsta aia.
     Nu am deschis inc alink-urile- urmeaza, dar daca fata canta acum – e pentru ca munceste. Nu zic ca nu i-o fi crescut si talentul o data cu trupul ca nu stiu, n-am mai vazut-o de atunci.

     In ceea ce ii priveste pe romanii din Moldova – da, sunt foarte multi talentati dar ce au ei si nu avem noi ( dar au rusii) sunt foarte multe scoli si profesori foarte buni pe tot ce inseamna muzica, dans, pictura si nah, arte in general.

     Am locuit 1 an in Moscova si am fost impresionata de numarul mare de copii pe care ii vedeam pe stradfa, la metrou – fiecare avea ori o vioara, ori o racheta de teis, ori patine..Au in cultura asta, fac de mici tot felul de activitati ( sport, arte )- si fac serios. Si muncesc mult, sunt crescuti mai..spartan asa.

     1. adica vrei sa spui ca vocea ii era prelucrata electronic in inregistrari, ca nu canta live?
      sau ca de fapt nu avea voce?

 2. In concertul acela a incercat live la un bis. Sala palatului era plina cu mame si plozi in delir, desigur printre care ma numaram cu mandrie si eu cu progenitura. A cantat 2 melodii live si a fost dezastru total. Nu era sonorizarea de vina pt ca a cantat si Pavel cel tata si la el suna bine. Mie personal mi s- a parut trist. Nu trebuia sa o lase sa cante..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *