Turtle turtită în Golful Persic

*** Turtle turtită în Golful Persic ***

Am plecat de dimineață de la Super-complexul Petrolier Abu Dhabi Off-Shore, cu un vapor de intervenții, la un well-head tower, pentru lucrări de verificare a echipamentului de radio-transmisie, eu cu doi tehnicieni. (Poză la primul comentariu.) Am stat aproape 10 ore la acest turn, bucătarul vaporului mi-a dat cafea și până la prânz a gătit un pește pe care l-a prins chiar el cu un cârlig aruncat peste bord între vapor și piciorul turnului de extracție. După ce am inspectat împreună cu cei doi oameni panoul de comunicații, am coborât la vapor și mă pregăteam să sun după elicopter să vină să mă ia, pentru că eu nu trebuia să stau cu oamenii la lucru odată porniți și instructajul făcut. La vapor mi-au spus că un membru din cei 5 ai echipajului, a observat ceva în apă. Am găsit o țestoasă încurcată într-o bucată de plasă de pescuit, ruptă franjuri. Era mare cam de 1 metru și ceva și stătea pe niște traverse ruginite și plină de scoici, la baza unui pilon cu capul afară din carapace și se uita direct la noi. În zona unde se exploata petrol era interzis pescuitul cu plase, deci țestoasa asta venea de departe, și a avut noroc că a reușit să scape doar cu niște bucăți din plasa aia în care se încurcase.
Am contactat prin radio departamentul Safety de pe Complex și ei au hotărât să aplice procedura ”om la apă”. Nu aveam voie noi să intrăm in apă să salvăm țestoasa aia, trebuia să vină specialiștii de la HSE ( Health Safety and Environment). Au sosit cu HSE Boat patru persoane în 15 minute. Au descurcat si eliberat animalul în alte 15 minute. Țestoasa a plecat fără probleme înotând multă vreme cu capul afară din apă. La câteva zile după asta am văzut în apropierea Platformei de accomodation (cazarea personalului) o familie de turtles înotând alene ca la plimbare iar puiul lor se zbenguia în jurul lor ca un ied pe pajiște.

13 gânduri despre „Turtle turtită în Golful Persic

 1. Comentariu pe FB

  Adriana Gorascu

  Minunata poveste, minunat de minimalista, minunat de lipsita de artificii ori de sugestii de interpretare, tehnica si emoționantă.

  1. Daaa, si mie mi-a placut imaginea‐aia din cap, cu testoasele, dar si poza cu sond…
   Si oul de data trecuta mi-a placut, imi dadea o stare buna, chiar daca postarea era mai pesimista…
   Stii ca ma uit cand si cand la desenele din urma si.le asociez cu anumite stari…

  1. Da, dar să vezi cum am stat o săptămână fără aprovizionare din cauză de furtună de nisip pe mare . Crescuse zona de gunoi cât un munte, că nu a venit nici un vapor-cărăuș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *