*** Toată lumea știe tot ***
Pe unde te uiți ( știri, internet, comentarii, mai ales comentarii sau talk show-uri ), pe unde te rotești, ai revelația surprinzătoare că toată lumea știe tot.
Nu pricep în ruptul capului cum dumnezeu de sunt asa de siguri pe ei ăștia care zic ca nu-s bune vaccinurile, că nu există Covid, că alegerile au fost fraudate, sau că toată lumea a complotat să nu iasă fierea din nou primăriță.
Există multe proverbe românești, care ar trebui să fie pline de înțelepciune și corectitudine socială, dar unele cam șchioapătă.
De exemplu :” Omul știe a sfătui pe altul, dar pe sine niciodată”.
Deci știm tot când e vorba să comentăm din spatele tastaturii, mai ales anonim, dar prin creier suflă vântul.
Am un coleg de liceu care a venit la întâlnirea de 20 de ani cu un beemveu cât casa, dar măcar a recunoscut că are o garsonieră care e mai ieftină decât mașina. La petrecerea care a urmat omul ăsta a vorbit plin de elan si aroganță ca si cum ar fi fost pe feisbukk. Fiind contabil cu aseul la bază ne dădea sfaturi cum să dezvoltăm afaceri de succes, până unul dintre noi i-a zis : când o să ai o casă mai scumpă decât mașina, atunci să vorbești, si l-a făcut fazan.
Alt proverb pe care eu îl consider perla coroanei este :” Capul plecat sabia nu-l taie”.
Deci indiferent din ce genuni istorice vine și prin ce vremuri de urgie i-a fost dat să se nască, acest proverb s-ar aplica la alegeri astfel: ”a furat dar a și făcut”! să mă lase și pe mine, și șnapanul este re-ales și mulți se lipesc de el cu mici furtișaguri/contractulețe, cu capul plecat fiind în fața stăpânului care ar trebui să închidă ochii drept mulțumire pentru votul primit.
Voi ce proverbe aveți la ”cutiuță”, proverbe care nu-s chiar ca lumea?
Sunt mare utilizatoare de proverbe,consider ca sunt chiar esenta de experienta( nu si zicatori stupide,cel mai adesea misogine, mizantroape,misandre sau nascute in mahala)…
Dar tu omiti urmarea „capului plecat”- Dar cu usurinta lantu-l inconvoaie…
Exact asta s-a nascut in mahala cultura semidocta,murdara, parsiva,fudula si….generatoare de conspirationisti care este ei speciali si nu-i duce pe ei nimeni,dom’le…
Dar ce imi bazaie in cap acum e o imagine din La rasarit de eden:mai multi varstnici invatati chinezi invatand ebraica pentru a deslusi cat mai adanc sensul unui cuvant biblic adresat de d-zeu lui cain-timshell..
Tu sa stapanesti sau tu vei stapani sau tu il poti stapani-pacatul..
Poruca,promisiune,alegere…
Nu stiam aceasta continuare a proverbului, trebuie analizat
Ai ma sefu(inca un cuvant pe care il detest),nu-mi spune ca nu stii ca de fapt sunt versuri…de Bolintineanu cred..
Cauta tu ca eu fac shuberek…blasfemie….
adică ceva de mâncare faci?
sau e un joc?
Dap, suberec cu carne de pui…
Sa nu-mi spui ca nici de asta n-ai auzit….sau e un joc? Apropo de titlu…hhmmmn,subtiiiil..sau nu vrei sa recunosti ca n-ai invatat poezia,sâc!
nu Irinoush, nu vreau să dezbat poezia,
Aparența de proverb e interesantă pentru că era prea răspândită în vremea securității, care te băga la ”cremenal” dacă erai contra.
Si multă lume zicea si :”zi ca ei dar fă ca tine”. Si aplaudau toți pecereul si conducătorul. Și multă lume încă și acum se ascunde sub protecția înșelătoare a acestor vorbe
aaa , ca o plăcintă:
https://www.youtube.com/watch?v=ensEzQFhZ28
E așa o lâncezeală pe febe,
Nici cârcotașii ăia crunți de proști nu mai cârcotesc,
nici oamenii normali nu mai prea normalizează,
s-ar părea chiar că unii scriu doar așa, că trebuie să zică ceva, că ce-or zice prietenii…
Nu mai e entuziasmul ăla energizant/delirant din primii ani.
Cred că în câțiva ani toate aceste social-media astea se vor pleoști.
Iar v-bloggerii, cu interjectiile lor behăite din 3 in 3 secunde cu care umplu timpul, vor rămâne ca o balegă în drum, în ciuda succesului efemer la puștanii timpurii.
Nici ”Miorița” nu e din sacul cu bunătăți al poporului român…
ca sa nu mai zic despre Meșterul Manole.
Bine v-am regasit, dragi co-comentatori!
La noi in targul de pe Mures a iesit ungurul Soos, lumea e in mare parte euforica. Sper sa fie mai bine, deh speranta moare ultima (apropos de proverbe :D). Eu ma bucur ca nu a iesit draga mea „colega”.
In alta ordine de idei iar ma stresez cu examene si chestii trestii, nu stiu daca sa ma inscriu sau nu, au si afisat tarziu si am de adunat multe acte..sansele nu prea-s de partea mea, oi vedea ce oi mai face..
Cum examene cu adunat multe hartii? Adunata multa carte trebuie, nu?
Well multa bafta😀👍
Exemplu de proverb care mie nu mi se pare ok:
Pe cine nu lași să moară, nu te lasă să trăiești.
O fi avînd poate, uneori un sîmbure de adevăr, totuși mi se pare extrem de cinic și de egoist…
Eu bag seama că știu din ce în ce mai puține.
Adică nu credeam că unii din semenii mei pot fi atît de egoiști, răi, cruzi.
Gen să moară 10 în jurul lor, ce îmi pasă mie, treaba lor, dar eu nu port botniță, nu vreau să pierd un procent din venit, să nu îmi mai permit ultimul model de spartphone, sau vacanța de fițe, șamd…
După mine potopul.
Trist cum au ajuns oamenii…
Poftim o mostră de empatie:
Momentan, crapa grasii, mosii si diabeticii, si toti restul suferim din cauza unor mortaciuni ambulante.
De aici:
https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24333276-coronavirus-romania-cazuri-6-octombrie.htm
Și sînt fără număr, inclusiv în viața reală, în jurul meu.
Mi-e o silă de devin cumplit de mizantrop.
Criza asta pandemică a scos ce e mai rău în mulți oameni, egoismul feroce la cea mai mică amenințare a bunăstării proprii.
Prea puține cazurile de generozitate, empatie, de omenie pur și simplu.
Dar, din fericire, mai sînt, floare rară, totuși încă salvează umanitatea…
În moarte doar voi mai găsi izbîndă:
Cerşeşte prin deșert cel drept din fire,
Cel laş primeşte laurii dobîndă,
Credinţa pură – doar nefericire,
Onoarea se hrăneşte cu ruşine,
E-un lucru grav Virtutea la fecioare,
Perfecţiunea zace în ruine,
Iar Forţa nu se ţine pe picioare,
Îşi face cuib corupţia în Artă,
Nebunu-i şef peste-nţelepţi o mie,
Un Adevăr prea simplu nu se poartă,
Iar Bunătatea-i luată drept prostie.
M-aş odihni pe veci în groapa-adîncă,
Dar dragostea mă mai salvează încă.
W.Shakespeare – Sonet LXVI
traducere C. Vasiliu
Cum l-ai adus tocmai acum?!
(:boredom:) 🙁
Deci acum 400 de ani în Anglia era cum e la noi acum… (:dash:)
Daaaaa (:good:)
Nu il lua si tu ad literam…eu il ciresc in alta cheie-cand investesti ceva, de obicei incredere si sprijin si ti se intooarce o ingratitudine care te scarbeste si de ala si de tine…
De cele mai multe ori insa sunt compromisuri care stiica ti se vor intoarce murdarindu-te…
eu sunt Stan-Pățitu
Hello, lumeee!
Povesteste- ne ce ai patit, nu be lasa cu ochii in soare.
Io am descoperit cum scap de cei care vin si iti respira in ureche la coad la magazin etc. Le spun ca sunt suspecta de covid si nu vreau sa ii am pe constiinta. Na! Scapi de comentarii deplasate si ochi dati peste cap, se executa rapid.
Si mai vreau sa adaug ca mor de pofta de suberek de pui. Nu am mancat niciodata dar am mancat de porc. Cred ca originalul e cu oaie, nu?
Luminitza, toate bune la tine?
Eva,cand mi-e dor de tine te sbstitui cu textele de pe wattsapp ale unei vecine de-ale mele..vorbeste si scrie cu accrnt moldovenesc, cu îs,îi,etc si cu î din a la inceputul cuvintelor…exercitiu de perspicacitate in toata regula,ma amuza si ma induioseaza,ultimul mai ales,e priceless…
Da o iubesc,a crescut o casa de copii,acum a luat nepotii la rand..
Eva,
ce am pățit?
Păi uite un exemplu rapid: am ajutat un englezoi care se dădea engineer să fie angajat la firma unde eram acum câțiva ani în Qatar. Eu eram seful comisiei de interview si m-am gandit ca ar fi bine sa vină asa ca l-am ajutat cu niste intrebari mai usoare sa treaca.
Si dupa ce a venit, la vreo 2-3 luni, s-a umflat in pene ca el e seful si nu asculta nimic, dar facea numai boacăne , după care spunea ca asa i-am zis eu sa facă…
Irinoush, cum te înduioșează vecina pe whatsApp?
adică ce face?/zice?
o fi picant șuberek-ul ăsta? că vreau și eu
De ex zice „baietu”,sau face diverse dezacorduri dar este atat de departe de agramatii de facebook…
„Baetu ai an angliea sa am nevoie …”
Mie mi se pare mai mult ca propozițiile alea de la psikipupu.
Puneți in ordine logică următoarele cuvinte :
”cap măr poate cadă să un în”
omu’ gospodar își face iarna car și toamna…cu 5 kile de vinete, 5 de kapia, 5 de gigișari, 3 de ceapă șî o kilă di undilemn, stă zăci ori în fum, ca sî-șî facî niști borcănieli di zacuscî…
iar nu mere foto, cî vă trimetem șî vouî…
aaaa, dup’aia fo doauî ceasuri la frecat ceaunu’…
da, face zacuști în loc să facă versuri de Skakespeare
păi, treaba devine dupe facultăți, nea andule…
Oricum, cea mai bună zacuscă am mancat-o cand eram student, la cantina din Codrescu (:good:)
Să fiți voi sănătoși, la cîte preparări de zacuscă, bulion, dulcețuri, etc, am participat.
Bineînțeles, la munca de jos – cărat de la piață/ din grădină, curățat, spălat, tăiat, tocat, spălat sticle/borcane, șamd.
Femeia e maestra, pune condimentele, dă verdictul: e destul de fiert, de gros, e gata.
E aici cam la fel cum zicea Simona că fac bărbații grătarul 🙂
Rețeta consacrată de zacuscă pe aici e: 5 kg vinete, 3 kg gogoșari, 2 kg ceapă, 1 litru bulion. Uleiul nu mai știu dacă e cantitate fixă – 1 litru sau cît cuprinde.
Tot așa zacuscă de ciuperci – hribi sau ghebe în loc de vinete.
Toate delicioase, mmm.
Mai fac unii și de fasole, dar pe mine nu prea mă încîntă.
PS. Dezvoltam nițel subiectul cu preparatul zacuștii, ș.c.l., de către femei vs. făcutul grătarului de către bărbați, sweet revenge is waiting 😀
Da’ acu’ nu îmi arde, prea se scufundă corăbii în jur… 🙁
Da Andrei
Corăbiile par sa aibă din ce in ce mai mulți pasageri: ieri, 7 Oct., a fost ziua in care de la 2159 s-a trecut la aproape 3000.
Nici nu vreau să mă gândesc la alte numere peste … (:unknw:)
Cred ca exact cei care merg la teatru sunt cei mai periculosi…
La moaste, se stie,nu se transmit decat ganduri bune,rugaciuni,alea, alea…
Irinoush,
Și au și mască,
Masca pe căciulă 😀
Andrei, io poezîi ca matali nu știu așa cî, ie di aiși
https://m.youtube.com/watch?v=EQTo3ACXJgc
buuun, primit cu drag,
Lara…
Mersi. Un pic cam siropoasă pt mine.
Ceva mai spicy:
https://www.youtube.com/watch?v=tAGnKpE4NCI
Mai pe dispoziția de acum:
I tried so hard and got so far,
But in the end it doesn’t even matter,
I had to fall to lose it all,
But in the end it doesn’t even matter.
https://www.youtube.com/watch?v=eVTXPUF4Oz4
Echivalență – relativă:
Poţi zidi o lume-ntreagă, poţi s-o sfarămi… orice-ai spune,
Peste toate o lopată de ţărînă se depune.
Mîna care-au dorit sceptrul universului şi gînduri
Ce-au cuprins tot universul încap bine-n patru scînduri…
( Eminescu – Scrisoarea I)
licitez și eu cu Radar Love/Golden Earing in concert
https://www.youtube.com/watch?v=a54R9zE_hJk
Asta-i zacusca musulmana, prea multi ardei si deloc rosii!? Bleah.. Eu fac la gratar, atit vinetele cit si ardeii se coc/prajesc la gratar de carbune, capata un gust de afumat f bun. Cind termin zacusca vine varza acra.. muraturi am deja! Dar o sa mai pui ca mai sunt patlagele verzi care nu cred ca se mai coc in ciuda incalzirii globale.
spre neamțu țiganu
omul gospodar pune toamna murături, zacuști și avioane 😀
poate ne dai o poză cu borcanele de murături (:good:)
am văzut la Poian Brasov la Colibă o expoziție cu consum de murături excepționala
mâncai si rafturile pe care erau înșiruite, doamne ce m-aș duce pînă acolo…
uite niște poze
https://www.google.com/search?q=coliba+haiducilor+poiana+brasov&sxsrf=ALeKk00HhAIeRmf-OJBRvW7BKtNrj-kEkw:1602156876900&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjP-pW886TsAhWqDmMBHUF7AcoQ_AUoAXoECCAQAw&biw=1360&bih=657
La noi în familie se lucrează la varianta semi-solidă de transformare de prune: gem cu cuișoare..un deliciu, mânci un borcan odată 😋
Păi nu am mai auzit magiun cu cuișoare
dar cred că sună bine 🙂
iata… din anii trecuti.. dar si anul asta vine…
Dar nu zici nimic de vin, nu faci si vin?
Anul asta putinii mei struguri au fost haliti de albine si de viespi. Nu am prins decit citiva ciorchini, deci nici vorba de vin.
In schimb cel mai bun prieten al meu, personajul Giorgica din cartea mea, a cules via. A fost record atit la cantitate cit si la calitate. A avut asa de multi incit a vindut 3500 de kg, dar i-a ramas inca f mult si pt el. Cum se termina pandemia ma sui in masina…
Si nasi-mea si-a vindut prunele, daca eram in Ro faceam tuica..
acuși se face anul de când n-am mai fost acasă
Trimis porumbel în cutia de contact. Rog distribuire. Salutatiuni cordioase!
percutat cu greu din motive de weekend musulman local … (:unknw:)
dacă ei nu consumă, noi tre să ne sacrificăm, știți cum e
@neamțu: ardeii și gogoșarii se coc afară, pe tablă la fum, vinetele în cuptorul electric (mai rapid și nu se schimbă la culoare); copt vreo 7-8 ore, nevasta curățat și dup’aia fiert la ceaun de vreo 5 ore, la foc domol fag cu cireș; am pus direct suc de roșii; da’ ia pune mata o rețetă de murături (gogonele, varză, pepenași) valabilă, că mie nu-mi prea ies; oțet exclus…
@latățevribazii:
ș-amu’ să vă povestesc ce-am văz’t într-un kaufland bulgăresc, dimineață; în fața mea un pensionar (nici rupt în cwr da’ nici elegant; un pensionar submediu), cu două bancnote de 10 leva în mîna stîngă, pusese cumpărăturile de 9,80 leva în sacoșă și refuza să ia restul de 40 leva de la vînzătoare; deși eu o văzusem pe doamna cum a pus bancnota de 50 de leva (10 și 50 au aceeași culoare) în casă, pensionarul era cam mirat și susținea (cîtă bulgară pricep și eu) că i-a dat doar 10 leva; arăta spre mîna stîngă și zicea că avusese 3 bancnote; nu era foarte sigur dar lui i se păruse c-a dat 10, așa că a rugat-o pe doamna să verifice la security, pe camere, ce bancnotă dăduse…
un pensionar! și purta regulamentar și masca…
copt vreo 7-8 ore Musulmane, mai taie, 7-8 ore pt 5 kg de vinete? Cam exagerezi, ori ti-ai facut si somnul de frumusete in timpul asta!
vinetele, 3 kg, la cuptor (not my job);
la tablă, 5 kg gogoșari 5 kg kapia pentru zacuscă și alte 7 kg de kapia pentru conjîle că place cu balsamic și olivoil; total șaptișpekile; repriza 1 de la 19 la 23 GMT+2, repriza 2 de la 6,30 la 9,15…
să nu mă mai faci mincinos, că nu ești client de-ai mei, bine?
mulțam de rețetă, i’ll try
Pai s-au inmultit ardeii ca Fat Frumos, mai sus erau, in total, 10 kg, acum au devenit 17!? Da au scazut vinetele, de la 5 la 3.
Reteta mea de muraturi e secret de familie si a fost perfectionata permanent cu ajutorul celor mai moderne tehnici genetice computerizate.
Se folosesc: castraveti, cit mai proaspeti, trebuie sa intepe la mina, si/sau patlagele un pic coapte, morcovi, conopida, gogosari, eventual si ceva varza rosie tocata sa dea o culoare atragatoare, etc. Se adauga marar uscat, mai multisor, ardei iute, dupa gust, eu pun multi, ca-mi plac piscatori, usturoi, dupa gust, piper boabe, frunze de visin, eu mai pun si o ramurica de rozmarin.
Eu pun 40 de grame de sare fara iod, la litru de apa. Vara ii fac cu apa rece, iarna fierb apa si o torn clocotita in borcane. Borcanul trebuie sa stea pe metal pt a nu se sparge. Se adauga um miez de piine neagra care ajuta la pornirea fermentarii. Dupa 24 de ore se scoate bucatica de piine si se arunca.
Temperatura de depozitare e hotaritoare in acrire. La temperatura camerei se pot inchide a doua zi, nu inainte de a se adauga o lingura de otet pt a impiedica formarea florilor. Se inchide ermetic si se urmareste tulburarea. Cind incep sa se limpezeasca inseamna ca sunt gata si se pun undeva la rece. Acum toamna dureaza cam trei saptamini. Vara, cind e canicula, se acresc in trei-patru zile.
Daca se fac mai multi si se intentioneaza sa se tina pina in primavara, trebuie sa fie pasteurizati, ori in baia lui Maria, ori in cuptor.
Te-ai prostit si tu, clar. Cand incepi sa dai retete detailate de muraturi…cine sa mai aiba tragere sa te intrebe de avioane!
Andu, dacă poți, pune Jerusalema cu Louis de Funes pe blog, am trimis-o pe mail. Seară frumoasă!
percutat cu greu din motive de weekend musulman local … unknw
dacă ei nu consumă, noi tre să ne sacrificăm, știți cum e
iiiiii,
eeee
ooooo
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=667777284142502&id=100027307085587&sfnsn=wa
😀 (:rofl:)
Arhschhchh, ce naspa a iesit video-ul!!!!Eu trimisesem originalul, sorry.
lumimița, pe aici sunt tot felul de filtre, nici nu stii cand iti zice : acest site nu poate fi accesat.
Dar poanta e vizibilă, don”t worry, îți mulțumim (:good:)
dulceață de Beth Hart și Eric Gales :
https://www.youtube.com/watch?v=q9Ms1_GGkvs