Tâmpenia din limbajul de carton nou

Tot auzi în reclame, dar nu numai, ” mă duc la covrigăria din colț” să te duci la magazinul din colț” intri în buticul de la colț”. Toate-s la colț, de parcă lumea asta e formată numai din colțuri și tot ce ai tu nevoie la o adică e colea, la colț, în colț, de la colț! Asta e cu răspândirea prostească a expresiilor de carton nou.
Până nu demult toți stâlpii erau ”stâlpi de telegraf” deși telegraful nu mai există de câteva decenii, apoi o vreme au fost ”stâlpi de înaltă tensiune” chit că erau mici si piperniciți pe marginea drumului sau în curțile oamenilor, mașinile din accidente se ”spulberau” de stâlpii de înaltă tensiune. Asta cu spulberatul e altă găselniță, o expresie favorită a știriștilor tâmpiți, ei nu știu de fapt ce înseamnă a spulbera.
Altă zgârietoare de creier care apare foarte des în reclame e aia cu zâmbetul de satisfacție cu mâncarea în gură, și încercând să mestece și să zâmbească în același timp, rezultă o grimasă care aduce a o altă parte a corpului în exercițiul funcțiunii…
Și cel mai des întâlnită scamatorie a mass media e pronunțarea numeralelor dintre 11 și 19 precum si acordarea genului la doi/două.
Auzi tot felul de schimonoseli cum ar fi opceșpe, opâspce sau opsprezece pentru 18, numai corectul ”optsprezece” nu-l nimeresc oamenii ăia, dar si celelalte de la 11 până la 19 au parte de același tratament verbal.
Dar când aud că o chestie a costat ”doisprezece” mii de lei, mă las păgubaș și închei socotelile cu cartonul și noul limbajul de lemn.

PS poza n-are nici o legătură, doar că e frumoasă.

18 gânduri despre „Tâmpenia din limbajul de carton nou

  1. Din familia extinsa a nisipului spulberat cu piciorul in fata camerei sau a vizitei lui elon…
    Nuuu, astea e despre informatie, tu te-ai luat doar de limbaj-problema mea veche…de unde limbaj, soro, daca nu cetim? De unde sa inveti a te exprima daca creierul e gol?
    Am crezut ca am dat de o fetita mai rara, cumintica, studioasa, mi-a cerut carti imprumut. Dar atitudinea stiti care e?? Nu, pe asta nu o vreau ca nu ne-o cere! Sau: trebuie sa citesc x pagini pe zi! Nu stiu, e in progres,sau…??..

    1. Da, de la ultimele ”știri” mi s-a tras, cum a fost Elon la Castel si cum se spulberă totul în capul lor ca nisipul in deșertul sharian sau arabian…
      laugh rofl

          1. A fost la Brașov doar că nu a fost permis accesul cu aparate de filmat , telefoane și etc…până și la baie angajații trebuiau să ceară voie.

  2. Exasperat de atîtea platitudini, pretutindeni…

    Cui simte nevoia, o gură de oxigen:

    https://jurnalul.ro/editorial/zoe-dumitrescu-busulenga-si-etosul-echilibrului-914604.html

    Sînt onorat că am întîlnit această personalitate în viață, la centenarul lui Eminescu în 1989, am fost și la mormîntul dînsei la Putna, și mi-am amintit , precum la mormîntul lui Eminescu:

    Poți zidi o lume-ntreagă, poți s-o sfărîmi… orice-ai spune,
    Peste toate o lopată de țărînă se depune.
    Mîna care-au dorit sceptrul universului și gînduri
    Ce-au cuprins tot universul încap bine-n patru scînduri…

    Și totuși, vita brevis, ars longa

    1. Superb articolul Andrei

      iată ce mi-a dat impact:
      ”Nu ne interesează trecutul, iar asta ne taie rădăcinile. O lume fără rădăcini este o lume fără morală’’. Avertismente cărora le va adăuga un îngrijorat şi îngrijorător semn de întrebare: „Credeți că de la manele ne vom putea întoarce la Johan Sebastian Bach?’’ că de la manele ne vom putea întoarce la Johan Sebastian Bach?’’

      1. Mdaa…sincer, nu cred…
        Am inceput, relativ recent, sa lucrez intr-un colectiv, dupa ce, ani de zile, am lucrat singura, doar eu si seful direct, care mi-a lasat libertate totala si care a obtinut de la mine maximum de implicare si randament. Acum ne incurcam in niste reguli si proceduri pecare nu ai cum sa nu le incalci, decat daca nu te implici deloc. Ca urmare, smecherii se dau la fund, fraierii se implica si incaseaza. Exact reprezentarea a „cine nu munceste nu greseste si cone nu greseste….”-axioma deja.
        Nici un gram de cultura generala, de empatie, de perspectiva-hsmsteri, le zic eu, fara alta lume decat roata lor si falcile…la diferite nivele, dar la fel de limitati.

        1. Da Irinoush, fraierii se implică și se autodistrug.
          Cum naiba se împacă asta cu ”mobilizatorul” arhicunoscut: ” e suficient ca oamenii buni să nu facă nimic ca jigodiile să prospere”?

          1. Zicea Dante, mult mai frumos decat sunt eu in stare sa reproduc acum, ca neimplicarea e unul din cele mai mari pacate…

          2. Apropos de Dante și morala lumii, regretatul profesor Pruteanu (care a tradus Infernul lui Dante, și probabil, dacă apuca, ar fi tradus integral Divina Commedia) pusese ca motto la saitul – îi respect grafia)- dumnealui, în traducerea proprie:

            Scrutați-vă menirile ființii,
            Nu-s oamenii născuți să fie fiare,
            Ci pelerini ai binelui și-ai minții !

            Din păcate, asistăm parcă la un revers…

          3. Pruteanu a avut de îndurat multe mâncătorii ca și Iosif Sava.
            Pruteanu era pur și simplu oripilat de ce se poate întâmpla în limba română.
            Iosif Sava a fost îndepărtat ca să facă loc unui nepot.

  3. Din gaura neagră a mass-mediei.

    Eu cunosc aproximativ 1000 de oameni.
    Nu am auzit pe nici unul să spună că locul femeii e la cratiță.
    Ce se tot rățoiesc oamenii din talk-show și reclame pe tema asta?
    Ați auzit pe cineva zicând asta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *