Spuma zilelor

MÂZGA ZILELOR *** ***
Ca o pânză, care e făcuta din milioane de firișoare subțiri întrețesute, așa e și grupul social- orașul, țara- în care ne mișcăm fiecare dintre noi, noi fiind aceste firișoare de vieți cu destine diferite, depinzând unele de altele, intersectându-ne cu celelalte și toate împreună formând pânza, care are valoare de pânză bună doar dacă toate firișoarele sunt la locul lor în bună stare, își îndeplinesc rolul de a da stabilitate pânzei în ansamblul ei. Deosebirea dintre pânză și lumea reală fiind aceea ca în viață toate firișoarele astea sunt în mișcare, au voința lor, se nasc, trăiesc și mor după niște legi pe care uneori nu le înțelegem pe deplin, sau nu le acordăm atenția cuvenită decât când e prea târziu. Această pânză socială din care facem cu toții parte, are stări cuantice distincte, provocate de cumulul voinței fiecărui individ sau de vectorul din fruntea societății, guvernul, respectiv guvernele. Spre exemplu marile războaie sunt stabilite aproape exclusiv de guverne nu de firișoarele urzelii. Altă deosebire dintre o țesătura din fire și o țesătură socială, este ca firele din pânză nu sunt triste, nu sunt deprimate, nu suferă din cauza stării generale a societății din care face parte, pe grade diferite de importanță, începând de la aspectele de pe plan local până la plan planetar. Nu poți să fii ființă omenească normală și să nu pui la inimă imaginile cu straturile de gunoaie din plastic adunate în apa mărilor și oceanelor sau pe plan local înflorirea an de an a noilor borduri sau panseluțe care costă fiecare cât un automobil modest. Aceste umbre care defilează peste o populație oarecare constituie mâzga zilelor. Anti-mâzga ar fi momentele de euforie ale unei societăți, dintre care un exemplu ar fi succesele sportive sau primirea unor premii culturale, cum este premiul Nobel. Dar acestea sunt mai rare, ca și materia obișnuită din Univers care e cam 4-5 % față de materia și energia neagră care e aproximativ 95 %.
La fel și în societatea noastră românească, după ce am plutit în mâzga zilelor cam 30 de ani după ”revoluție” , am avut ieri parte de o ”spuma zilelor” când am alungat din fruntea țării pe proștii și tâlharii care cu aroganță s-au prefăcut că ne conduc, dar s-au dovedit niște impostori siniștri lacomi cruzi.
Cei care se războiesc acum cu mare încrâncenare să le ia locul nu par sa fie de anti-calitatea foștilor nici la cultură, nici la IQ și nici la atitudine. Deocamdată.
Măcar să fim prostiți de unii mai luminați la cap!
Temă de comentat : cât de tare vă influențează starea sufletească ”mâzga zilelor” ?

21 de gânduri despre „Spuma zilelor

 1. Cine a trait vremurile impuscatului a invatat sa se retraga in carapacea lui si sa-si gaseasca bucuria de a trai. Azi exista, pt unii, optiunea de a pleca peste munti si mari. O fi mai bine acolo? Nu stim!

  In general tinerii nu-si fac prea multi nervi in legatura cu politica, regimul, guvernul.

  Paradoxal, tocmai noi, care deja ne-am trait o mare parte din viata, ne facem probleme despre viitor, mai ales ca deciziile unui guvern are efecte dupa f mult timp.

  In concluzie magariile, incompetentele politicienilor nu ar trebui sa ne afecteze bicuria de a trai

   

   

  1. spre neamțu țiganu,
   când un idiot din ăsta din politică dă câte o hotărâre, idioată si ea, care îmi influențează direct viața, nu am cum să ma bucur liniștit de a trăi.
   Exemple:
   – au hotărât în 2018 ca asigurarea de sănătate pentru persoane fără venituri să fie de 3 ori mai mare decât în 2017. Eu plăteam pentru Yang Yang 87 de lei pe lună asig de sănătate obligatorie pt cetățeni străini, si brusc a trebuit sa dau 230/lună ori 12 = 2760, asta an de an, folosești sau nu sistemul public de sănătate!
   – au stabilit ca impozitul pe dobânda la depozitele pe termen sa fie 10 % ( banii economisiți fiind deja impozitați la vremea lor) Înainte nu era nici un impozit.
   – au stabilit ca întârzierile la plata taxelor si impozitelor al ANAF să fie penalizate cu sume din ce in ce mai împovărătoare
   – ei hotărăsc ce fel de spitale de stat mai funcționează si cum
   – ei nu dezvoltă cum ar fi nevoie infrastructura țării – oamenii stau la cozi pe șosele din cauza boilor care nu sunt in stare sa facă autostrăzi
   – CFR ul e la pământ din cauza acelorași cretini
   – să mai zic?
   deci eu m-as bucura de viață dacă cele necesare vieții si care trebuie să fie asigurate de către Stat ar fi cum trebuie

   1. Orice stat, in toata lumea are prea putini bani. As putea sa-ti povestesc cum e in Ge.
    In Ro lucrurile sunt si mai grave deoarece exista doar ca 5 mil de platitori de taxe din care 2 mil sunt bugetari. Spre comparatie, in ge, la o populatie de 80 mil sunt 45 mil platitori de taxe.
    Ma astept deci, ca noul guvern, daca vrea o anumita sanatate financiara sa-ncerce sa creasca veniturile la buget, deci vor trebui sa fie luate masuri antipopulare.

    1. neamțu țiganu,
     Măsuri anti-populare cred că vor fi, pentru că ăștia de-au fost mătrășiți acum au sărit calul și cumva trebuie reparată situațiunea.
     Dar bugetul țării nu e format numai din banii celor ”5 milioane de plătitori de taxe din care 2 mil sunt bugetari. Spre comparatie, in ge, la o populatie de 80 mil sunt 45 mil platitori de taxe.”
     banii se adună si din taxele pe afaceri si din circulația mărfurilor. când cumperi un ou de 1 leu 10 bani se duc la Stat, când cumperi un pachet de țigări, din 30 de lei 20 se duc la Stat

     1. cred că Panait Istrati, în Kira Kiralina, a spus ceva de genul “dacă vrei să faci bani și ești sărac, te duci pe unde umblă bogătașii…mai pică de la ei; dacă ești bogat, te duci să faci bani pe lîngă săraci”…exista și atunci caietul de la cîrciumă, unde scria ce voia… cam asta a fost, cel puțin pînă acum, și cu noi…ne-au vrut sărmani, needucați și dezbinați; omul educat pune întrebări, dacă-i faci autostradă pleacă…
      și încă ceva au uitat ai noștri, povestea copilului care tot cerea un leu de pe policioara bunicului și care constată uimit că într-o zi, pentru că nimeni nu mai pusese, s-au terminat leuții…

     2. Si-n Ge, USA, exista TVA, MRWS, pretutindeni se plateste taxa de care vorbesti si tot nu ajung banii, deci ce spui tu nu e un argument.

      Mai incearca…!

     3. către neamțu țiganu,
      cred că e rândul tău, nu al meu, să mai încerci, să aduci noi argumente.
      repet : nu ai cum să te bucuri de trai pe vătrai dacă guvernanții hotărăsc lucruri care te afectează direct și-ți fac viața amară pentru că sunt proști, inculți si cretini

     4. spre costicămusulmanu,
      da, așa este, s-au terminat banii de pe policioară…
      va fi mare gâlceavă la guvern

 2. Un cabinet de MF nu incaseaza brut pe luna de la cjas-adica salarii personal, administrare, functionare,profit pt medic- cat incaseaza unele asistente din spitalele de stat. Ca sa facem o comparatie cu medici din spital…e …nu se poate,e fara cuvinte de inechitabil si de insultator!

  1. da Irinoush,
   un bun exemplu despre cum e reglementată activitatea în sistemul Sănătății, de către oameni puși acolo pe criterii de partid, nu pe știință de meserie și știință de carte

  2. In aceeasi situatie sunt si eu. Pentru o consultatie primesc de la CAS aprox 28 de lei+ inca niste leuti pentru servicii. Din care iti mai si taie la control dash Bine ca macar pacientii sunt multumiti blum

   1. eu nu am auzit organ de control de stat care sa nu incercea sa kilareasca obiectul controlului.
    astia sunt setati din nastere asa.
    Si eu, care am avut firma, si toti oamenii pe care-i cunosc si care au firme sau firmulite spun la fel.
    Adica se pune intrebarea : un minim ajutor acolo nu s-ar putea, sub forma de indicatie, sfat, avertisment, chestii din astea. NU, ei sunt mici dumnezei si te trasnesc crunt pentru ca pot.

 3. Vin si eu si zic: buna credinta si onestitatea nu ar avea cum sa nu fie recunoscute si sa nu dea roade.. si un dram de inteligenta dac-ar fi ar fi aproape ideal!

   1. Nu cred ca acum se pune problema unei betii a puterii, partidele din opozitie stiau clar dezastrul economico-financiar, stiau ca pesedeul adusese toti incompetentii in functii de decizie, in guvern si in toate institutiile statului, in administratie, la toate nivelurile, stiau ca pensiile si salariile bugetarilor se platesc din imprumuturi externe, insa nu aveau majoritate in parlament ca sa stopeze catastrofa, nu avea nimeni parghii legale.si indiferent ce culoare politica va avea urmatorul guvern nu ii va fi deloc usor sa repare ce au facut idiotii astia dancilezi. Amintiti-va ca bugetul pentru anul trecut a aparut abia prin martie anul acesta, cosmetizat de-a-n boulea. Nu cred ca betia puterii i-a determinat sa castige mortiunea, dimpotriva, stiau ca isi asuma un mare risc. Sper sa fie bine.

    1. așa pare cel mai logic, să știe toată lumea ce s-a făcut și cum trebuie îndreptat, inclusiv poporul care o să suporte măsurile vitrege.
     catastrofa produsă de PSD este îngrozitoare și îndreptarea efectelor acestei catastrofe va fi o chirurgie dureroasă

    2. Pe ce ma bazez, cum ar zice Moromete, mai rau decat cu idioata de vasilica si cu toti cucii ei, alde orlando, daea, fifor etc ca nici naiba nu mai stie cum ii cheama, nu are cum sa fie. punct si de la capat. Gute Nacht.

     1. …si inca ceva, ma gandesc la ce s-a intamplat in ultimii ani, cand pesedeul a cazut sub domnia lui dragnea, iar asta a promovat toti catastroficii si toate stoarfele in guvern si administratie, numai ca sa ii poata el controla, sa poata el decide tot. Amintiti-va ce mutra avea proasta cand era cu dragnea si ce avant si-a luat dupa ce el a intrat la bulau. Mi-e rusine, ca roman, cu perioada aia. Bine ca s-a sfarsit.

     2. Gute Nacht Gute Nacht luminița,
      mai prostani si mai lichele decât șleahta din PSD nu cred că se mai există.
      s-au vizualizat cu toții aici și de-acum oricine vine e mai deasupra lor
      Guten Morgen smile

 4. rofl rofl

  Petre Daea se jură că a văzut câțiva cormorani băgând bile în urnă.

  Adevărul iese la iveală : Moțiunea n-ar fi trecut, bilele au fost numărate greșit de Viorica Dăncilă.

 5. Eu daca eram in locul lui Tiriac, donam terenul necesar metroului pentru aeroportul Otopeni.

  Si puneam si bani sa se faca mai bine si mai repede.

  Dar el a blocat constructia in instanta asa cum ii sta bine unui „ruman” parvenit.

  Toata ziua e cu cuvantul asta in gura „rumanu” si Tara Romaneasca…

  A inceput sa semene cu porcii aia mistreti de-i omoara an de an

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.