Singurătatea alergătorului de viață lungă

****** Singurătatea alergătorului de viață lungă ******

Aidoma protagonistului din nuvela ”Singurătatea alergătorului de cursă lungă” de Alan Sillitoe, am căzut si noi în capcana singurătății, dar având alt demers decât al lui, și anume viața, mai exact a nu muri, a nu muri noi înșine, și noi și societatea.
Eroul nuvelei, care se antrena pentru o competiție sportivă, în timpul istovitoarelor și lungi ore de alergare, începe sa se gân­deasca la lumea din jur, cu ipocrizia ei, lipsa de moralitate si țelurile superficiale. În singurătatea izolării, chiar dacă unii au familia prin preajmă, interdicțiile de carantină își pun amprenta asupra noastră si începem si noi să analizăm mai profund lumea, ce ni se întâmplă si cum am ajuns aici. Cei mai mulți suntem de fapt singuri cu mintea noastră, așa cum este palmierul ăsta din poza de titlu. Stă izolat la malul mării si așteaptă să primească apa dătătoare de viață la rădăcină. Și noi așteptăm o apă dătătoare de viață, dar este o alt fel de apă, este poate curajul de a înfrunta un dușman hidos, este tăria de a rezista, și nobilul simțământ al ocrotirii copiilor si părințiilor noștri. Descoperirile pe care le vom fi făcut în singurătatea asta, după ce va trece tornada coronată, ne vor schimba pentru o lungă perioadă de timp modul de a interpreta lumea, adică vom fi mai realiști și mai ponderați.
Când vezi orașele pustii în toată lumea, îți vine să iei dracului de coarne bestia asta de virus si să-i torni plumb topit pe gât, să se facă scrum si pulbere odată pentru totdeauna. Oamenii de știință vor fi învingători în cele din urmă, si extraterestrul ăsta va fi spulberat de pe Planeta noastră.
Plaja asta ar fi trebuit să fie plină la ora asta.

Voi cum resimțiți izolarea asta?

78 de gânduri despre „Singurătatea alergătorului de viață lungă

  1. Pe o corabie era era un iluzionist. De fiecare dată când vasul acosta, iluzionistul își făcea numărul. Căpitanul corăbiei avea un papagal care ii strica toate trucurile. Zicea ba că iepurele nu iese din joben, ca-l scoate din buzunarul ascuns al burții, ba ca eșarfa infinită iese din gulerul cămășii nu din gură etc. Si uite-asa intre scamator si papagal era o ura de moarte dar n-avea ce sa-i facă pt ca era papagalul căpitanului.
    Într-o zi cu ghinion corabia se scufundă. Scamatorul reușește să se prindă de o scândură si cum plutea el asa, la un moment dat apare si papagalul. După ce se privesc îndelung, papagalul ne-mai-rezistând zice:
    – mă dau bătut, unde ai ascuns vaporul?

    1. In armata am fost zece zile la bulau. Singur, dormeam pe „tambal”, ala care ziua se ridica, nu aveam nimic de citit, decit regulamentul militar si aveam doar un geam mic, undeva mai sus, unde ajungeam doar intinzindu-ma pe virfuri. Geamu dadea spre terenul de sport de unde se auzeau uneori strigatele specifice.

      Acum ma uit pe fereastra si nu vad pe nimeni.

      Cred ca e mai usor de suportat izolarea cind nu vezi pe nimeni pe strada, decit daca ai vedea tineri care se imbratiseaza, betivi cintind.

      1. sigur că așa este!
        dacă mergi prin deșert și ți-e sete si vezi pe unu care bea apă vrei neapărat si tu,
        dacă nu vezi pe nimeni bând apă reziști mai ușor până să ajungi la oază.

  2. Jurnal de Corona XVII

    timpita de Gretea cu izoleta, s-o ia Veta.

    Azi a fost o zi a saptaminii, atit!
    Vad pe diferite situri persoane care se vaita ca, vezi bine, nenorocitul de virus ar fi o pedeapsa de la Dumnezeu, ca oamenii ar fi fost pacatosi. Mai vad altii care sugereaza ca acest virus ar fi venit din motive ecologice. Cica riurile ar fi mai curate, sunt pesti in Venetia, aerul e mai curat etc. La ce-mi folosesc astea daca sunt consemnat in casa? Unii chiar promit o resetare a omenirii, desigur nu ne spun cum ar arata asa ceva.
    In ceea ce ma priveste, nu vreau sa opresc planeta, nu vreau sa cobor:
    Daca vrei sa te resetezi nu ai decit, mergi in minastire, mai ia si pe altii cu tine.
    In ceea ce ma priveste, daca supravietuiesc catastrofei, ma voi arunca si mai tare in prezent, voi trai viata si mai intens.
    Mie mi-a aratat aceasta criza zadarnicia, ipocrizia si prostia salvatorilor planetei.
    Mi-a aratat cit de absurd e sa faci planuri pina in 2050, cind se pot intimpla atitea, de la acest virus nenorocit, pina la o cometa, care nu-mi mai pare imposibila, sau cutremure, descarcari electrice, tzunami, sau sa-mi fuga nefasta cu un artist.
    Mi-a aratat timpenia exaltatilor naturisti, care vor sa salveze gindacii, musculitele, floricelele. Nu, bai naturistilor, nu gindacii trebuiesc salvati, ci oamenii, voi vreti sa salvati planeta si sa moara omenirea!
    Mie mi-a aratat aceasta catastrofa ca codoiul miroase frumos, si noxele miros frumos, ca le pot lasa copiilor si nepotilor mei o lume in care, pur si simplu, sa traiasca, sa zimbeasca, sa se poata juca cu bunicu.
    Mi-e dor deja de mirosul de benzina, de galagia dupa strazi, de femeile imorale si dezbracate.
    Mie mi-a aratat aceasta catastrofa ca nu vreau sa traiesc sanatos, ci vreau pur si simplu sa traiesc, ca mai bine traiesc citiva ani intensivi, decit o suta in eprubeta-izoleta.
    De abia astept, daca supravietuiesc, sa ies cu 200 la ora pe autostrada, sa-mi vibreze scaunul sub cur, sa simt decolarea avioanelor spre departari, sub privirile consternate ale calugarilor.
    Da, voi face fripturi de vaca, voi uita de ficat gras, de colesterol, de vitaminele C, D si A, voi minca slanina, voi bea tuici, voi face tot ce-mi place, fara sa ma gindesc la ziua de miine, daca o sa supravietuiesc.

    1. facem un club al destrăbălaților pe stil vechi cu țuică si pastramă iute la grămadă!
      eu deja am început, si mi-a scăzut si colesterolul laugh

  3. O înțeleaptă vorbă veche zice că ce e prea mult nu e sănătos, oricît ar fi de bun.
    Echilibrul e cheia, nici să cădem în carpe diem, după mine potopul, căci viața și planeta asta nu ne-au fost date numai nouă, dar nici să ne jertfim viața pe altarul unor absurde pretenții, căci ne-a fost dată să o trăim.

    Căci, drept vorbind, ce folos are omul din toată munca lui și din toată străduința inimii lui cu care se trudește sub soare ?
    Toate zilele lui sunt pline de durere, și truda lui nu este decît necaz: nici măcar noaptea n-are odihnă inima lui. Și aceasta este o deșertăciune.
    Nu este altă fericire pentru om decît să mănînce și să bea, și să-și înveselească sufletul cu ce este bun din agoniseala lui! Dar am văzut că și aceasta vine din mîna lui Dumnezeu.

    ….
    Ecleziastul

    (merită citit și recitit
    https://www.ebible.ro/biblia/romana/cornilescu/eclesiastul/1/)

  4. Era un banc cu doi bătrâni soț si soție, care au avut un accident de masina , mor si ajung în rai. Acolo dezmăț si veselie, băutură si distracție ca la balamuc, si moșu zice, vezi fă tâmpito, dacă nu erai tu cu ceaiurile tale si rădăcina de brusture, eram aici de 20 de ani !

    1. O directoare de resurse umane a murit şi a ajuns la poarta Raiului, unde este întîmpinată de Sfîntul Petru.
      – Bine ai venit! Vei petrece o zi în Iad şi una în Rai şi apoi vei alege unde vrei să-ţi petreci eternitatea.
      – Dar vreau să rămîn în Rai.
      – Îmi pare rău, regulile sunt reguli.
      Şi astfel ajunge în Iad. Aici s-a întîlnit cu toţi prietenii, cu care a petrecut şi s-a distrat de minune şi au discutat despre vremurile trecute. Iarba era verde, mesele erau formate numai din delicatesuri şi băuturi fine. A făcut cunoştinţă şi cu Diavolul, care era un tip foarte de treabă şi s-a distrat de minune spunînd bancuri şi dansînd.
      Următoarea zi a petrecut-o în Rai odihnindu-se pe nori şi cîntînd la harpă.
      – Acum alege-ţi eternitatea.
      – Nu credeam c-am să spun asta. În Rai a fost bine, dar cred că m-am simţit mai bine în Iad. Aşa s-a reîntors în Iad. Aici a găsit un peisaj dezolant, pustiu, focuri, cazane, prietenii ei erau îmbrăcaţi în zdrenţe şi sufereau.
      – Nu înţeleg, spuse femeia tremurînd, ieri cînd am fost aici era minunat.
      – Ieri te recrutam. Azi eşti angajată…

      PS. Variantă similară cu un IT-ist.
      ” Ieri a fost demo, azi e the real thing. ”

      laugh

    1. Nu ești singurul.
      Și eu merg zilnic la job, și parcă acum i-au apucat mai abitir toate pandaliile…
      Țara arde și baba se piaptănă.
      sad

    2. Omi,
      nu pierzi nimic în mod normal, dar tu lucrând în păpuriș de 2 ani, te uiți cu jind la cei care lucrează de acasă, si te gândești cum ti-ar fi fost ție să fii acasă cu copiii si nevasta. Și salariu!
      Dar nu e asa, a crescut deja rata divorțurilor, nu se mai suportă să stea 24/7 nas în nas crazy

    1. 24 din 24. Că nu amestecăm orele cu zilele săptămânii, ce facem aici? Ori suntem ingineri, ori nu mai suntem. Axiomă demontată, astaaa, demonstrată.

  5. Buna dimineatza! Azi m- am trezit la 7.00 emotionata ca plec la cumparaturi. Lista facuta aseara, plus alte cateva chestii pe care le- am completat peste noapte cand ma foiam de emotii. Astia de se lauda cu livrare online, forget it. Pt ” bogatii” din Pipera nu au timp.
    Mi am baut o gura de cafea, am completat declaratia, mi- am pus manusi si masca ( pe care le voi refolosi dupa spalare, calcare, dezinfectare etc ca nu am de irosit). Cardul in buzunar, telefonul in alt buzunar, fara poseta, ruj sau alte acareturi ( asta e partea buna).
    Amn purces inarmata cu 2 sacose mari, o moneda de 5 pt carucior, si in ultimul moment mi- am indesat si niste cash in buzunar ( daca nu le merge pos- ul, astia sunt in stare) ;am pornit masina care zace nefolosita de 2 saptamabi( plina de praf) si la strada principala am vazut 4 (patru) masini de politie pe un drum cvasi pustiu. Beau si ei cafeluta, nu opreau pe nimeni.
    In magazin eram ca in misiune comando. Nu a fost nevoie de lista pt ca o stiam pe derost si stiam si unde le gasesc pe raft. Bonus, era deschisa si macelaria de la intrare in magazin de unde am insfacat val vartej niste carne. Val- vartej io ca vanzatoarea, fara masca, se misca in reluare.
    Mi – am asezat produsele in sacose la masina, in parcare. M- am dat pe maini cu maclavais , am dat si pe volan..si pe cheii.. complicat. Am ajuns acasa unde am intrat cum intra chirurgii in sala de operatie: cu mainile in sus, eldevina mi- a deschis usile si mi- a dat si drumul la apa.
    A urmat spalare, clor pe talpi pantofi, spalare ochelari, dezinfectare telefon. Apoi am sezut nitzel sa imi revin. Eldevina a dus produsele pe masa din curte unde le mai lasam fo 2 ore si purcedem la..dezinfectata. sper sa rezistam:))
    Acum nu stiu daca sa ma simt implinita ca am adus hrana familiei ( daca vanam un porc mistret cred ca era mai simplu) sau sa ma las cuprinsa de gandul persistent ca ne- am dus cu capul grav!

    1. spre Eva JJoseppina
      Să știi că vânarea porcului mistreț era cu mult mai lejeră laugh
      Acum aranjați un cort anti-septic în curte peste masa aia cu produsele cumpărate, dați cu spray dezinfectant în interior și apoi sigilați cortul 24 de ore. Abia după aia luați cumpărăturile in casă, cu mânuși
      si mască.

          1. Sa te ventilezi😁 mai precis sa te dez- hiperventilezi!! Io am da’ il tin de bun. Doar la zile mari lol

          2. Îmi spuneți si mie mai exact ce este asta?
            e doctorie sau ventilator de băgat pe gât?
            să cumpăr si eu daca e cazul.
            De ce zici Eva că doar la zile mari? Cât de mari? unknw

  6. Comizerez cu Eva 😜
    In rarele ocazii cand mai ies din casa (ex mers la MF pentru concediu, pentru ca la mirificul spital nu se accepta scanat dacat pa hartie, altfel nu intra firfireii) urmez acelasi ritual. Pregatit plase, declaratie, bolentin, masca, manusi. Incaltat, imbracat, potrivit masca pe mufa (masca mare, mufa mica), luat manusi, purces la drum. Luat conced, venit inapoi. Intrat pe usa, sters papuci de carpa cu dezinfectant, descaltat. Lasat pe balcon la aerisit haina, pantaloni, bandana, masca, manusi, plase. Dezinfectat folie in care a fost CM, cardul (inainte de faza cu se poate fara), bolentin, telefon, ochelari. Spalat maini si mufa. Dezinfectat maini. Idem la cumparaturi/farmacie, dar nu mai dezinfectez si produsele. Brave new world..

    1. Io mai am o problema: mi se aburesc ochelarii cand respir in masca. Nu vreti sa stiti cum umblu ca musca fara cap!

      1. Pe aici pe la mine e f liber. Nu prea vezi oameni cu masca, nu sunt ordonante, nu e politie, cu atit mai putin armata. Nici la magazine nu e ceva deosebit, doar rugaminti sa nu ne-nghesuim prea tare.

      2. Asta am patit si eu, in prima zi cand am purtat-o. Aici i se da fiecarui client o masca, la intrarea in supermarchet, iar eu nu mi-am pus-o corect si mi s-au aburit lentilele, am dat ochelarii jos, ca sa vad ce iau de pe rafturi, dar nu mai puteam citi etichetele laugh Acasa am inteles cum se fixeaza, trebuie mulata exact pe nas si obraji, in partea de sus, apoi pusi ochelarii, ca sa nu mai iasa aerul expirat pe sub ochelari, ci prin lateralele mastii. good

        1. M- am prins si eu, data viitoare fac proba inaintesmile

          Catre Neamtu tiganu: tocmai ma uit ce e la Tandarei.
          Cu toate ordonantele si interdictiile, pe aici sunt foarte multi pe care i doare in c.. si nici acolo. In intervalul in care au voie batranii e buluceala maxima pt ca ghici, nu au toti nevoie sa iasa, dar daca e voie, cum sa nu profitam de o sueta la piata?!
          De prin strainataturi nu s- au intors doar oamenii normali, ne- am recapatat si toti hotii de buzunare si cersetorii de meserie care impanzisera Europa. Stiam eu ca vom plati candva huzurul de a fi avut niste abi fara hoti si gainari. Toata pleava de care scapasem ( impovarand- i pe altii) este pleava care nu respecta niciodata, nicaieri, nicio regula. Orice incalcare li se pare un castig personal, sunt smekeri..

  7. Eu acum mi-am amintit să vă sugerez să dați like la articol, mereu uit și eu, dar acum a mers să dau de două ori chiar. Din 3 două sunt de la mine, hihihi!

      1. bre, știam că cei mai răi anti sunt foștii…da’ chiar așa?
        așa cum știți, io-s nevoit să mă deleg, cam 2-3 zile pe săptămînă…măcar cît mai am clienți activi…așa că nu sufăr de stat în casă; în schimb e jale cu găsirea unui hotel, a unei mese calde la prînz…ieniuei, chiar nu am fost de acord cu izolarea asta, evident din motive economice; pînă astăzi, la ora 11,38;
        cumpăr pentru copilă niște lactate speciale de la un producător local care-și deschide mica afacere la orele 11; așa că, dacă tot am fost nevoit să ies la ora aia, am intrat și în lidîl, deși știam că-i ora pentru ăia care știu/au văzut un delcou; și, stînd la rînd, mi-am dat seama că fără un bici (și nu e neapărat eufemism), noi ca popor n-avem nici un viitor; în fața mea era un tip tinerel, genul educat și cu bani; coșul plin cu zeci de produse, majoritatea nevoluminoase; eu aveam 2 produse, moșul de după mine tot 2…moșu’, civilizat, m-a refuzat cînd am vrut să-i cedez locul; probabil și pentru că tocmai se certase cu o cotijentă (pentru tineri, contingent, pronunțat cotijent, înseamnă oameni de aproximativ aceeași vîrstă, iar termenul provine de la anul plecării în armată…cotijent ‘64, paregzamplu), care cucoană îi sufla în ceafă, nevrînd, pînă n-a fost apostrofată, să păstreze distanța!
        ca să scurtez polologhia, iată cam cum era reprezentat poporu’:
        – cucoana impertinentă și imbecilă;
        – moșu’ civilizat
        – io mocofan (explic mai jos)
        – tînărul din fața mea interesat doar de el, lipsit de empatie și civism; deși probabil are un radio în mașină și a auzit îndemnurile de a le permite celor 65+ în intervalul orar alocat lor să primească prioritate…a blocat casa aia vreo 6-7 minute! avea atîtea produse încît nu încăpeau pe bandă; casierul se apucase de scanat doar ca să-i mai elibereze puțină bandă însă s-a oprit că nu mai avea unde împinge el produsele;
        într-o lume civilizată, vreau să cred că așa ceva nu e posibil; m-am enervat întîi pe tînăr pentru că dacă ar fi fost atent și ne-ar fi permis mie și moșului să trecem în fața lui, ar fi avut timp să-și aranjeze produsele în ordine (după față și țoale pun pariu că știa ce înseamnă optimizare) fără să piardă nimic din timpul său; iar pe mine m-am enervat că nu i-am atras atenția asupra faptului că ar putea ceda rîndul celor 2 bătrîni de după mine…

        1. Asta cu căruciorul plin cu vârf, sau chiar 2 cărucioare, e ceva normal pe aici, cam unu din 3, din motive de obicei si familii numeroase, Dar , si iar ”dar” laugh sunt cam 200 de casse de marcat. Ai loc si tu cu 4 ouă si el cu trei cărucioare pline, fără să ne intersectăm de nervi.

        2. Peste tot mosii sunt mai draguti decit babele laugh
          Si pe mine ma oftica de cite ori, din lasitate, sau comoditate, nu intervin atunci cind ar trebui. De ex. eram la schi in scaun, era un scaun mare de sase, aliniati. Scaunul avea si o cupola, care se poate inchide manual cind e prea frig sau prea vint. Deja incepuse cu Corona, unul din cei sase, nu stiu ce nationalitate avea vorbea o limba ciudata, a tras cupola… m-am ofticat trei zile ca nu am indraznit sa-i spun s-o lase ridicata, nici nu era f frig.

          Altadata insa, pe vremea cind se mergea la mare sorry si erau in actualitate actele teroriste, fiind noi in plimbare pe faleza, am auzit o explozie. Lumea s-a imprastiat ca potinrichile, numai eu, vazind un copil prin preajma unde a avut loc explozia, m-am repezit in directia aia. Nu fusese nimic, decit o butelie de heliu care umfla baloane cazuse jos.

          Atunci m-am suprins cum in anumite situatii ratiunea nu joaca nici un rol, ci doar niste forte interioare.

  8. pardon boredom no

    s-au inchis drumurile care duc la locul meu de nirvana, la locul unde vad pana la Bucuresti in linie dreapta, si la supermarket se sta la coada afara, fiecare persoana la 1.5 m distanta de ceilalti

    sad

    avioanele tot nu zboara

    nu ai cum sa evadezi …

     

     

    1. Parca din locul ala vedeai pana la Mures 😀
      Imi pare rau de situatie..dar cumva om trece si de asta..
      De dimineata am vazut la tv un documentar despre Georgia si Azerbaijan si asa mi s-a facut de un congres..
      Cele europene de nefro si reuma se dau numai online, cu cel de interne (care ar trebui sa fie in septembrie) mai vedem..al nostru de interne de la Calimanesti, care trebuia sa se incheie astazi si pentru care platisem participarea si cazarea (care creste de la un an la altul si pentru specialisti nu e deloc ieftin) s-a amanat chipurile pentru o data care va fi anuntata ulterior. Cand am intrebat daca mi se returneaza banii daca il reprogrameaza intr-o perioada cand nu pot merge au zis ca trebuie inca sa evalueze situatia. Om vedea..
      In alta ordine de idei la noi la catolici este duminica Floriilor asa ca va trimit un gand bun tuturor!

      1. spre ametist,
        un gând smile bun da, e primit cu bucurie, de Florii sa fie
        Noi aveam bilete de avion si tot asa nu vor sa ne dea banii ci doar să amânam…
        Sigur că aș vedea și până la Tg Mureș dacă m-ar lăsa… smile

        1. Nush daca e frumos sa spun…da, na,daca nu aici, atunci unde?!
          Rezonez mai mult cu catolicismul decat cu ortodoxia, desi crescuta intr-o casa „cu frica lui Dumnezeu” si in religia ortodoxa..
          E mai…inspirationala, sa zic,pt mine, atmosfera din biserica catolica,si la propriu si la figurat,oarca mai multa sobrietate si mai putina „impodobeala”..parca si reprezentanti mai descuiati,eu stiu, poate si pt faptul ca se regaseste in randul unor popoare mai saltate economic..
          Irinoushu zice ca in 50 de ani cel mult bisericile vor fi doar muzee..io i-am zis ca coliva nu-i fac, sa-si ia gandu…
          In alta ordine de idei(sau aberatii de duminica in vremea covidului), ametist, un gand bun si o urare de sanatate tie si tuturor celor care celebreaza Duminica Floriilor!

          1. Ma ce de asemanari! De mica zic asta, ca e mai frumos la catolici. Au si scoala de duminica pt copii, slujba e mai atragatoare, postul mai permisiv. Singura hiba e ca nu se pot casatori preotii si asta duce la problemesmile

          2. Ca sa nu mai zic de purtatorul lor de cuvant… a fost de curand( adica nush cat de curand, ca eu levad asa mai random) la morning glory..

          3. Da,eva, dar duce si la o istorie precum pasarea spin..nu sunt sentimentala excesiv, mai nou savurez doi barbati si jumatate,dar m-a fermecat iremedial istoria asta..

          4. salutări lu’ ametist: lasă, dragă, nimeni nu-i perfect…îi bine și catolic; tăt creștină ești!
            la alelalte două doamne ortodoxe: vai, vai, vai!!! poate vă pîrăsc la Dani! Preașmecheritu’, cum îi zîce MCNu’…
            acuma pe bune, musulman-musulman da’ mie tot ortodoxia mea îmi place mai mult; am zis “a mea”, da? nu aia a popilor avizi de parale, nu aia cu zeci de pomene (btw, am auzit săptămînile trecute la Cultural dramatizarea după V Ilișoi “moartea lui Ticu”…fa bu los!) și alea făcute numa-ntre neamuri; ok, la catolici e mai civilizat, stai în bancă nu-n genunchi, coeziunea comunității mi se pare mai mare etc dar mi se pare puțin mercantil…(no ofence); ortodoxia însă este despre relația ta cu EL; sau cel puțin așa o văd eu; aprind ocazional lumînări, merg(eam) la slujba de Paște, mai intru în cîte o mănăstire…dar altfel, nu rup ușa bisericii;
            la primul meu concediu în grecia (cred că am mai povestit aici), mergînd spre Ouranopoli, am văzut o bisericuță albă, mică, pe un vîrf de deal, la malul mării; era o zi oarecare dar biserica era deschisă; am intrat și pot să jur că EL era acolo…
            PS irinușa, Two and a half e ok da’, că-i tot la Comedy Central, The Big Bang Theory…e cu 2 clase peste; dacă ai răbdare 3-4 episoade ai să-i prinzi gustul

          5. Multumesc tuturor pentru urari 😊 va doresc numai bine si apa la popushoi cum spune costica 😁😁
            Acu’ ma faceti sa povestesc si de la scoala de duminica 😀
            La inceput tineam cu o maicuta care canta si in cor (si acum imi rasuna in minte cum canta „Doamne stiu ca-s vinovat, spala-mi Tu al meu pacat…si eu ma-inchin Tie, azi la Sfanta Liturghieee” ). Era foarte fain, ne intreba cu ce idei am ramas de la slujba si ne explica pe intelesul nostru. Intr-o duminica a lipsit si am tinut cu preotul care ne atentionase cu o saptamana inainte ca trece sa ne asculte din cartea de rugaciuni. Fast forward duminica urmatoare, n-am priceput nimic din slujba ca ma strofocam sa invat rugaciunile. Se termina slujba si mergem in cladirea din spate unde tineam ora. Toata lumea se aseaza, eu nu mai am loc pe scaun normal si trebuie sa stau pe un scaunel de copil de gradinita (asta se intampla prin clasa a 3-a). Normal ca preotul ma ia la ochi si ma intreaba aproape numai pe mine si eu in afara de Tatal Nostru nu pot sa articulez nimic 😛 dupa aceea am tinut in continuare cu maicutele pana in clasa a 7-a cand suntem anuntati ca vom tine cu preotul. Mie imi pica fata, dar ma duc de gura bunica-mii. Si am surpriza ca ora se tine de catre un preot tanar stagiar. A fost foarte bine, tineam sambata , discutam diverse , ne suna acasa pe fiecare sa ne intrebe ce mai facem..am avut si intalniri de filme (nu religioase), am trecut cu bine de pregatirea pt miruire (la 13 ani avem taina ungerii cu mir, o ceremonie care completeaza intr-un fel prima impartasanie de la 7-8 ani). In clasa a 9-a preotul a plecat la postul lui definitiv si apoi nici eu nu m-am mai dus, ocupata fiind cu activitatile de liceu. Dar amintirile raman 😊

          6. Si o chestie amuzanta: in fiecare vara mergeam la Pancota in jud Arad la rude sa participam la 15 august la „Kirchweih” (sarbatoarea hramului bisericii)- o sa dezvolt desfasurarea sarbatorii daca exista interes.
            In fine, ca sa poti participa la manifestare (care includea mars prin oras, slujba religioasa si apoi dansuri in parc, totul in perechi), trebuia sa mergem sambata sa ne spovedim. Cum in rarele ocazii in care ma spovedisem in maghiara la Brasov trebuia sa zic cateva cuvinte Jezus Krisztus am pacatuit asa si asa implor iertare etc na, zi 10 Bucura-te Marie si 10 Tatal Nostru si la revedere, iar la Pitesti ma tinea preotul paroh (ala cu ascultatul) si cate juma’ de ora de trebuia sa ii spun si ce am pacatuit in burta mamei, aici nu stiam cum sa procedez. Ceilalti mi-au insirat diverse variante, cu ce sa incep, etc dar sa zic preferabil in germana. Imi vine randul, „Gelobt sei Jezus Kristus” pauza. Pana la urma ma intreaba preotul pt ce-am venit in maghiara..la care eu „n-am pacatuit cu nimic, m-a trimis profesorul de dans” 😁😁😁

          7. @ costica
            Cat oi fi eu de catolica, am o legatura afectiva cu Manastirea Cozia si cel putin la fiecate congres national de interne imi fac timp o dupa amiaza sa merg sa ma rog acolo.
            Si tot asa am gasit si eu o bisericuta superba in Creta in Agia Pelagia, la jumatatea drumului spre plaja, intr-un loc de unde se vede superb marea ❤ Mi-am zis atunci ca de-o fi sa fie, aici vin sa ma marit 😀

          8. mulțumim ametist, frumos ne-ai povestit despre școala duminicală.
            Bun, putem să-i zicem ”amintirea duminicală”…
            Bună pace de Florii si ție smile

          1. Aidi bre, nu ati auzitata ca s-o saltat videochatu…??…
            Wfh in toata regula, ci mai vrai…

  9. Sefu’
    Da’ doamna ce face? Update pls…
    Stim ca e pe baricade, stii ca ne-am exprimat sincer respectul si ca ramane valabil, asa ca ai datoria sa ne tii la curent.

    1. mulțumesc de întrebare, e bine, si ea si familia,
      la ei cam jumătate din normal a revenit.
      tot mai stau vigilenți.
      nu poate sa vina, am amânat biletele, om vedea

        1. Ce fain! Da, au vinuri bune, am avut ocazia sa ajut la plimbat sticle cu autobuzul 😉 imi amintesc de statiunea viticola Mâsca-Măderat..si de micul parc dendrologic din incinta, as fi stat cu orele sa casc gura la copaci..luat la cunostinta de informatie, intors invitatia pt Tg Mures!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *