Referendumul nuclear

Dacă nu ar fi fost referendumul acesta CpF, oamenii nu s-ar mai fi învrăjbit atâta unii contra celorlalți, deși în sinea lor ei ar fi gândit la fel, și cei anti și cei neutri.
Cine nu e de acord cu minoritățile LGBT acum , nu era nici înainte de referendum, dar nu ar fi înjurat și nu ar fi urât atât de mult si agresiv pe ceilalți. Multitudinea avertismentelor din mediul online sau media e de-a dreptul gigantică si nejustificat de energică pentru mărimea mizei.
La fel, cei cu o gândire mai flexibilă si modernă, care nu se simt amenințați sub nici o formă de existența minorităților LGBT, nu ar fi scos la suprafață un dispreț dureros și la fel de agresiv față de tăbăra opusă. Toată lumea ar fi fost la fel fără referendum, dar nu ar fi plutit vrajba și ura în societatea românească așa cum e acum.
Din cauza referendumului s-au spart zăgazurile furiei sociale, împărțind nefiresc, inutil, prostește sau chiar periculos, societatea românească în două părți, inegale, de reținut, cei anti fiind mai puțini la număr.
Referendumul ăsta are efecte asemănătoare cu o bombă nucleară, cu efecte imediate, dar si pe termen lung, de ură si agresivitate, aparent de aceeași intensitate cu trăirea si simpatizarea politică cu PSD versus restul partidelor.
Cei responsabili de declanșarea acestei isterii naționale, cei care au inițiat Listele, ar trebui trași la răspundere pentru inconștiența cu care au aruncat în haos liniștea publică românească.
Indiferent de rezultatul votului, această cicatrice a urii dintre cele două tabere nu se va disipa prea repede.
Deci, dacă referendumul nu era, ura asta nu ar fi explodat.

24 de gânduri despre „Referendumul nuclear

 1. corect! aprob pozitiv

  Frate, asta aud pe la toti cunoscutii mei: da dom’le, fiecare face ce vrea in dormitor, ce atatea discutii?
  As ignora complet acest subiect dar nu ma lasa gandul ca astia cheltuie banii nostrii pe ce la trazneste lor prin dibla. Pana la ultimul leutz pentru un vot in plus.

 2. Uneori se spune ca un dialog ajuta la indreptarea unor neintelegeri. Eu cred ca nu e adevarat. Mai mult, dialogul nu numai ca nu rezolva nimic dar chiar inaspreste relatiile deteriorate.

 3. EU chiar cred ca dialogul ( unul real) poate inlatura neintelegeri dar referendumul asta nu are nicio legatura cu un dialog..

   1. Cred ca nu ai cautat indeajuns, pe unde trebuia, altfel ai fi aflat multe chestii interesante despre initiatorii acestui demers….una dintre persoanele implicate fiind Liana Stanciu, sotia nu mai putin „celebrului” ei sotz de la Bere Gratis…ca vizibilitate in mass media ei au fost printre primii promotori…in spatele lor sunt altii, mult mai barosani ca ei.

    1. nu cumva e de dinainte de 2016?
     chestia cu liana Stanciu parcă fuse demuuuuult, dar ceva cu fiie-sa caz medical parcă

 4. bre uoamini buni, în primul rînd sara bunî din Arbanasi (patrimoniu UNESCO, eva știe 😉)

  în al doilea rînd, așa cum bine știți, democrația costă…pazăștriidimilioanidiieuro, nervi șî înjurături varsati pi fieisbuk, etîcî…

  totuși, eu nu sunt de acord cu voi; ok, referendumul este o prostie (în fapt e o acțiune eminamente politică avînd dublu scop: verificarea unor posibile mecanisme de fraudare în vederea alegerilor viitoare și rolul de perdea de fum pentru alte matrapazlîcuri -buget pe sponci, legea offshore…mai puneți voi) însă a produs și acest efect de dialog; un dialog fals, al surzilor, ok, you’re right…dar totuși un dialog, care, în umila mea opinie, este singura cale nonviolentă de a elibera  o parte din tensiunile acumulate în societate;

  așa tîmpit cum este, referendumul ăsta este totuși un exercițiu democratic și ca orice exercițiu, va produce un rezultat:

  -nu va fi validat (Doamne-ajută!) iar în cazul ăsta o parte (mică, în opinia mea dar mai mare decît zero) dintre susținători se vor întreba “mă, da oare e ok cum gîndesc? ia hai să văd și ce vor ăilalți…”

  – se validează (bineînțeles în favoarea modificării Constituției, că ăștia-s hotărîți, nu glumă) iar în acest caz perdanții (la fel, o mică parte) vor fi nevoiți să lase pălăvrăgeala de FB și să treacă la acțiuni explicite de implicare în viața politică; asta în cazul în care n-au, ca mine, gînduri de emigrare…

   

  1. da costică, după modelul acestui raționament, putem să propunem un referendum : ” sunteți de acord ca palmierii de pe fața nevăzută a lunii să producă ca fructe a) pere sau b) coacăze”?
   Daca nu iese ca cei cu pere, or să se întrebe ”măi, dar dacă coacăzele sunt mai bune”?
   Daca iese pere atunci cei cu coacăzele or să zică, ”îmi bag picioarele, eu mă mut pe lună”

   1. Ce pere???? ce coacaze in octombrie, man?!? afine din peru, astea-s cele mai bio, la supermarket, asta-i raspunsul corekt.
    #boicotreferendum
    #muiedragnea
    #alupigus veorika

    1. aaa, ca uitai sa zic, emigreaza-te, costica, ca-i pacat de voi si de musulmana mica, tara noastra, din pacate, nu se va alinia Europei in urmatorii Xzeci de ani.

  2. Un om în vîrstă doreşte să emigreze. La completarea formalităţilor, este întrebat de către oficialităţi de ce.
   – Datorită homosexualităţii…
   – Cum aşa?
   – Păi, în timpul naziştilor se pedepsea chiar cu moartea, după aceea cu închisoare, iar acum este permisă prin lege. Aş dori să emigrez pînă nu devine obligatorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.