Reciclarea noastră cea de toate zilele

*** Reciclarea, un principiu des ignorat ***
Din când în când, la știri apare câte un filmuleț cu imaginile din mările sufocate de pungi sau recipiente din plastic, suprafețe de ordinul de mărime al unei țări pline cu sticle si pungi de plastic care omoară viețuitoarele marine prin înghițire sau împiedicarea oxigenării apei. Asta pe plan internațional, dar sunt si numeroase imagini de la noi din țară. Alături de obiectele din plastic, sticlă si cauciuc la noi se mai găsește din abundență moloz provenit din demolări, aruncat în cele mai surprinzătoare locuri. Acum niste ani, fiind pe o sosea din Bărăgan, YY a vrut să facă o poză pe un câmp cu floarea soarelui. Am rulat încet până am găsit un mic drum care intra in câmpul ăla mare cu floarea soarelui si am oprit pe un mic tăpșan cu iarbă arsă dar si cu un morman de moloz mai înalt decât mașina mea. Nu mai vorbesc de deșeurile si gunoaiele lăsate de unii turiști în toate locurile de picnic din țara asta frumoasă. Dar printre toate deșeurile astea nu se găsește fier sau alt metal. De ce? Simplu, acesta se valorifică contracost. Dacă ar fi mai răspândită metoda asta și la celelalte materiale, nu ar mai arunca nimeni sticlele din plastic in albiile râurilor, sau sticlele din sticlă. Atât de multă energie se consumă pentru fabricarea sticlei, încât dacă s-ar recupera recipientele din sticlă s-ar economisi mai mult de 50 % din totalul cheltuielilor. Dacă s-ar recupera toate deșeurile reciclabile ar fi un foarte mare pas în curățenia planetei. Tocmai ce am văzut la știri o mașină făcută din deșeuri de niste studenți din Olanda. Așa că am luat și eu labirintul de data trecută si l-am reciclat ca o poză de titlu. Eu caut mereu containerele cu inscripția de reciclat si la birou, aeroport sau acasă.
Voi aveți în apropiere containere din astea?

16 gânduri despre „Reciclarea noastră cea de toate zilele

 1. Nu as vrea sa fiu inteles gresit, desigur reciclarea, respectiv sortarea si adunarea gunoaielor e o chestie absolut necesara in civilizatia actuala.
  Dar, sa nu se creada ca automat o reciclare, sortare e si eficienta economic. In multe cazuri e mai ieftin sa faci ceva nou decit sa-ncerci sa reciclezi ce era vechi. De aceea in aceste cazuri intervine statul, cu biciul intr-o mina, adica pedepse aspre pt cei care polueaza si miere in cealalta, cu rasplata pt cei buni.
  Demult demult, pe vremea in care se zbura cu avioane, nu stiu daca isi mai aminteste cineva, asteptam afara sa vina rindul si beam o sticla de bere. Un batrin, cam de virsta mea scotocea prin lazile de gunoi si recupera sticle. I.am oferit si sticla mea goala, pe care chiar o terminasem. Nu a vrut s-o ia, a zis ca nu merita, garantia la sticla de stica e de 8 centi, in timp ce la cele de PET ajunge e intre 15 (refolosibile) si 25 centi (einweg) si sunt si mai usoare.
  Ar mai fi de spus ca sticlele PEt sunt de doua feluri, refolosibile si „einweg”. Si-n acest caz e greu de calculat bilantul. Cele refolosibile trebuiesc transportate si, mai ales spalate, ceea ce inseamna consum de energie. Unde mai pui ca PET se spala la 60 de grade si poate exista pericolul sa nu se curete toti microbii.

  Scuze pt lungimea textului dar treaba e complicata.

  1. Complicat Dar este Buna o dezbatere, e 👍 OK.
   Totusi sa nu uitam marea sudului atlantic unde curentii au transportat miliarde de tone de plastic care plutesc pe o suprafata cat a Germaniei

     1. Da. S-a încheiat o etapă de viață, cu bune și cu rele, incerc să mă adun pentru copiii mei. Practic am devenit de ieri văduvă, fără să fi avut de la cine să îmi iau adio. Aș avea mult de povestit însă nu pot acum. Ținem aproape.

   1. Sincere condoleanțe, Luminița.

    sad

    În inimă nu este nici rană, nici durere,
    Ca zilnic să păstreze întîia ei putere,
    Tot omul află-n viață, în vreme, sau în sine
    Puterea ce e-n stare durerea să-i aline…

    (Macedonski)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.