Practica în producție pe vremuri

Practica în producție pe vremuri *** Ca elevi și ca studenți, eram trimiși periodic pe tarlalele patriei să ajutăm la muncile agricole. Mai târziu când lucram, mai era și ”Munca Patriotică”. Cel mai adesea, noi, de la un Institut de proiectare din Berceni, eram trimiși la sortat ceapă și cartofi la un depozit ILF dincolo de șoseaua de centură, unde niște responsabili de acolo răcneau la noi că să nu luăm cu noi nimic că ne controlează. Ne mai scoteau si la curățat Șoseaua Berceni de iarbă. Dar cele mai frumoase amintiri le am de la practica studențească din anul întâi si al doilea, care era la legat de vie, undeva în zone viticole renumite. Aveam cazare ca în tabără, câte 10-15 într-un dormitor, fetele separat, băieții separat, durata 2 săptămâni. Nu exista seară să nu facem chef si discotecă la lumina de la stâlpii de pe drumul de lângă dormitoare si cu muzica de la un aparat de radio mic portabil. De băut făceam rost, că ne aduceau paznicii de la cramă, contra-cost, cu canistra de 20 de litri. Profii stăteau într-o vilă mai la distanță si nu prea se băgau. Dar într-o seară s-a luat curentul și era și cam frig, asa că am intrat holul în clădirii cu dormitoare, am găsit niște lumânări ( niște fete prevăzătoare au avut) si s-a încins un chef si un dans cu radioul ăla micuț, de ziceai că e cea mai tare sală de dans lume. Au venit si doi profesori care au zis că trebuie să ne culcăm cel mai târziu la 12 ca să nu avem probleme. Și asa am făcut.
Din practica aia s-au întemeiat vreo două sau trei familii după câte țin eu minte smile .
Voi ați făcut practică din asta?

18 gânduri despre „Practica în producție pe vremuri

 1. un inventar rapid zice asa:

  – din clasa a V a pana in clasa a VIII a de la 15 sept pan ala 15 octombrie am cules: porumb, sfecla rosie, morcovi. Munceam de ne sareau bastile: pantofi care oricum se găseau cu greu  rupti, de sete sufeream la greu, praf cat cuprinde, apa din bidoane de plastic fierte la soare; seara ajungeam acasa si  cadeam lati- nicio distractie

  – din clasa a IX a , alta viata: mergeam la cules de struguri; locuiam in niste baraci  din lemn cu multe paturi, mancare mai usor asa, de baut- struguri zdrobiti cu picioarele goale. Spalatul se intampla la cisterna – venea dimineata un tractor cu o cisterna in spate, curgea apa rece la o teava unde ne incolonam si ne spalam oarecum; ma rog, mai luam apa in sticle sa ne mai spalam si mai..separat  dar era complicat si oribil.

  In rest, distractie cat cuprinde- eram mari, se lasa cu dansuri; familii nu s-au intemeiat- era complet neigienic sad dar si mult prea devreme pentru activități din astea

 2. Nu am fost in practica agricola.. in anul intii, cind urma s-o fac, am avut ambele miini fracturate, dinainte de sesiunea de vara si deci… deci nu m-am imperecheat, ar fi fost si greu, eram numai baieti.

 3. clasa a V-a porumb, aruncat știuleți pe alt rînd (nu eu) rezultat cap spart coleg; diriga vrut așezat grămadă coceni dar fiind fată de oraș nu știut grămadă înfoiată rezultat roți sus plus vreo 50 de draci “AAAHAA”!
  restul claselor de gimnaziu cules mere lîngă vaslui; nimic memorabil
  prima clasă de liceu struguri bătaie generalizată rezultat premiere 2 săptămîni ILF sortat cartofi și ceapă semiputrezite
  conducere ILF plăcut activitate rezultat solicitat trupa și anul următor, aprobat liceu motiv economii autobuz (300m per pedes plus o trecere de pietoni)
  după aia venit loviluție, gata patriotismul

 4. Depanusat porumb. Cules mazare. Cules struguri. Ales fasole pe trei categorii. Cules frunze de dud pentru viermii de matase. Scos cartofi. Autobuze cu burduf in care intra mai mult praf decat era afara. Conserve de sardine in sos tomat. Luat pranzul pe gramada de porumb din care fugisera soriceii. Cu mainile murdare. Apoi a venit ’89 si am ramas doar la cules porumb. Si prune, pe dealurile de la Valenii de Munte. De foame.

 5. Eu nu am fost decat la cules de struguri, iar cine stie, cunoaste.

  Era asa un haz nebun pe noi, dupa ce ne zdruncinam in remorcile alea de tractor, si asa un soare de octombrie pe dealuri, incat imi tine de cald si azi. Maxim 12, cateodata si 26. Mai rarutz 42. Cum ziceam, cine stie, cunoaste.

   

 6. Cam prin toate am trecut si eu-cartofi, sfecla, gulii, porumb, struguri, frunze de dud.. vaaai, eram oripilata de masa aia colcainda, mi se ridica paru-n cap si acum..
  Dar,fiindca se suprapun cu copilaria, le bagam la amintiri frumoase, nu?
  In 89 eram a XI-a, mi-amintesc ca am facut atunci cea mai lunga perioada de practica, se facuse toamna tarziu, cu frig, cu brume, cu ploi din alea marunte..
  In bruma de timp ramasa am dus-o in foc continuu cu predat, ascultat, lucrari de control..
  Cel mai mult imi placeau drumurile in remorcile deshise si sa-mi leg puloverul in taliei.. nu ma-ntrebati de ce..poate fiindca era altceva decat sobrietatea obisnuita a uniformei..
  Partea cea mai stresanta cu munca patriotica mi se parea aia cu reciclarea-sticle, borcane, maculatura…
  Cate notiuni reale a trimis in derizoriu obligativitatea…

  1. coorect! A face fapte bune pentru mediu, pentru societate – este asociat, din pacate, cu comunismul. Din fericire, generatiile mult mai tinere decat noi au inceput sa scape de prostia asta, ma uit la fiu-meu si colegii lui- sunt entuziasmati cand pot face chestii bune – sa mearga sa planteze copaci, sa faca curatentie in padure..

 7. Irinoush
  Da , așa e , în alte țări se reciclează sticla fără obligație iar oamenii au grijă de mediul din jurul locuințe lor din plăcerea de a fi curat si liniștit în jurul lor. boast

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *