Pepsi iute

*** Pepsi iute ***
Eram la un fast food si după ce spun comanda, vânzătoarea, o philipineza micuță si frumușică, mă întreabă daca vreau aripioarele sa fie picante, cartofii prăjiți picanți si sos picant la salata verde si apoi daca vreau ceva de băut, si i-am zis ca vreau un pepsi light picant. Ea a rămas cu degetul in aer pe când executa baletul preturilor pe casa de marcat, uitându-se șugubăț la mine, si repeta întrebarea: doriți ceva de băut sir? Da, răspund eu cu o fata serioasa, vreau un pepsi light spicy. Nu avem sir pepsi spicy, avem pepsi normal. Am glumit ii zic, si abia atunci si-a permis si ea sa se amuze liber, fiind acum sigura ca e o gluma, cu clienții ăștia niciodată nu știi când sunt pe bune si când nu. Eu aș mânca toate iuțeniile din lume, cu excepția ardeilor cei mai iuți, ardeii cosmici care au scala în unități radioactive. Ăia nu. Eu vreau ca mirodeniile sa fie plăcute, nu să mă duc la un concurs din ăla care pe care, care moare sau care nu, dacă papă ardei pe scala Scoville de un milion de iute. (DEX : Mirodenia este un condiment, în special exotic, de natură vegetală, deosebit de aromat sau picant, adesea foarte rar și scump, sub formă de frunze, coji, flori, fructe, rădăcini, proaspete sau uscate (scorțișoară, lemn-dulce, ienibahar, baton de vanilie, rădăcină de ghimbir, șofran etc.); prin ext. orice condiment sau substanță puternic mirositoare.) (https://ro.wikipedia.org/wiki/Mirodenie).
Am in casa multe condiment uzuale, si chiar le am la îndemână ca sa fie ușor de înhățat si revărsat in farfurie. Dar uitându-mă pe niste liste de condimente pe net, am văzut ca grămada condimentelor e imensă, adică eu, cu usturoiul si curry-ul meu și celelalte pulberi mai galbene sau mai portocalii, sunt mic copil pe lângă ce am văzut pe listele astea. Am plecat in discursul asta de la hribii pe care i-am cumpărat acum 2 zile si îmi făceam planuri cum sa-I pregătesc si am primit sugestii de la Andrei si Ametist cu mirodenii si smântâna si verdeață.
Așa ca, in afara de pepsi iute, voi cu ce condimente va condimentați viața?

47 de gânduri despre „Pepsi iute

  1. șăfule, ai pus cel mai scump condiment (cunoscut de mine), în coada listei…nț nț nț;
    maighiltiplejă îs ardeii iuți; ăia roșii, cărnoși, chayene parcă le zice; am mai mîncat în state niște jalapenos de la mama lor mexicană…mamă-mamă; ardeii îi mănînc (fără semințe)la orice: ciorbă, sarmale, tocăniță; piperul îmi place doar la vin fiert; usturoiul nu-l suport fiert iar dacă mujdeiul are apă, îs în stare să bat bucătarul (moldovean, ce vrei?); ceapa musai la slănină și borș de fasole; place tarhon la borș de barabule și coriandrul boabe (musai călit) în tocănițe; cum ziceam, moldovean, om simplu; nevastă-mea dă cu tăt felu’ de exotisme da’ io nu-mi bat capu’: am două iubiri între condimente, ardeiul iute și mărarul; și, nu cred că intră în categorie, varza murată (aici se acceptă puțin piper)

  2. Bun mararul proaspat cules  mamaie ne facea cand eram mici, mancarica de marar si era foooarte buna.

    Nu concep preparat din carne tocata fara cimbrisor. Merge si putina nucsoara. Tarhonul l- am descoperit tarziu si il pun la ciorba de fasole si la ciorba radauteana.

    Leustean verde la restul ciorbelor este mandatory:)). Iarna am leustean uscat de la mama.

    Boia dulce de ardei, patrunjel, busuioc, rozmarin, piper rasnit la nevoie, scortisoara, foi de dafin, ienibahar, cam astea sunt de baza

    Elmicde vina foloseste curcuma, anason, cuisoare, chili, tot felul de atdei iuti uscati si inca alte cateva dar nu le stiu pe de rost. Eu nu sunt mare fan.

    Mi- e foame, nah, de cand cu pandemia, mancarea a devenit o preocupare prea importanta pt noi. Daca mai esti si pofticios cum sunt eu, mda, nu bun

     

     

      1. Nu am facut niciodata dar din ce imi amintesc, punea multa ceapa la calit, zdrobea si 2- 3 rosii bine coapte si decojite, 1 ardei gras sau capia si mult marar. Fierbeau toate acolo. Toate ingredientele veneau in bucatarie direct din gradina ei, atunci pe loc le culegea. Uneori punea si carnita de la garnitza, alteori o facea cu pui ( il fierbea pt ciorba dar pulpele si pieptul fierte le dezosa, le rupea suvite si le arunca in mancarica asta). Doar sare mai merge, alte condimente nu. Era o mancarica rapida, de vara pe care o mancam cu mamaliga pana ne crapau falcile.

        1. la Eva jjosepfina
          ei, uite am să fac toate astea în weekend acum ce vine, inclusiv să-mi pocnească fălcile laugh
          ( vineri și sâmbătă)
          Dar mâncare de castraveți murați ati auzit?

          1. Da, am si mancat, tot in copilarie. Cred ca se face la fel doar ca se pun si rondele de castraveti murati smile

          2. spre Eva jjosepfina,
            Da, asa este, si are si mult marar si are daca vrei si pui sau porc fasii subtirele.
            Despre condimente nici nu mai zic, oricum eu adaug ce prind pe aproape, si am si eu din alea ce-i plac lui Elmicdevina

  3. Nu-s deloc un bucătar grozav, nici expert în condimente, dar îmi place ca mîncarea să fie picantă și aromată.
    Destul că e viața adesea prea fadă… laugh

    1. Oare din cauza asta? ”Destul că e viața adesea prea fadă…”
      eu, după cum am mai zis, mi-aș pune iuțenii și-n ceai wacko

  4. In tinerete nu prea mincam nici iute, nici acru… nici marar, nici leustean, iar tarhonul mi se parea o porcarie.
    Acum, la batrinete, intrucit papilele gustative, la fel ca si alti senzori, s-au cam uzat, maninc f condimentat, incepind cu ardei din aia mici si rai, leustean, cimbru, rozmarin si cite si mai cite. Cei mai multi cresc f veseli in gradina mea.
    Nu ma dau in laturi nici de la exotice, curcuma, curri etc.
    Ceapa si usturoiul nu mai apartin condimentelor ci, mai degraba, mincarii de baza.

    1. spre neamțu țiganu:

      ”Acum, la batrinete, intrucit papilele gustative, la fel ca si alti senzori, s-au cam uzat, maninc f condimentat”
      eu mai degrabă aș zice că s-au rafinat gusturile

  5. Ceapa și usturoiul se subînțeleg 😁 dacă am cartofi, ceapă și usturoi sunt forever happy.

    Ardeiul iute merge la diversele ciorbe.

    Piper cu moderație, mai îmi scapă în exces în vreo supă-cremă și atunci trebuie să diluez cu puțin iaurt sau kefir.

    Îmi plac nucșoara, scorțișoara, cuișoarele (face mai nou maică-mea gem de prune cu cuișoare întregi, le mâncam cu totul).

    La câte-o tocăniță (mai ales de inimi+pipote) pun niscai boia dulce, boia iute și curcuma.

    La noi în Mureș (dar am văzut și prin alte locuri) este pastă de ardei iute sau dulce la tub. Uneori pun și din aia în mâncare. Cea iute o amestec cu avocado și gata snackul de seară 😉

    Hrean (proaspăt cel mai bine sau de la borcan) lângă somon afumat sau fructe de coteț (sângerete, caltaboș, lebăr, tobă, cârnați, șunca tradițională de Crăciun) sau friptură de miel & drob la Paști.

    Șofran am luat când am fost la Barcelona, l-am pus în orez. Culoarea spectaculoasă, gustul nu prea 😛

    Nu în ultimul rând sunt fan ierburi (busuioc, mărar, pătrunjel, rozmarin, oregano, etc)

    P.S. Apropos de ciupercile de la postarea trecută, Irinușa are dreptate, e un fel de ciulama ce am spus eu. Ciupercile se călesc în unt, se adaugă usturoi, se mai călește puțin și apoi se adaugă smântâna și o singură foaie de dafin. Se fierb până când începe să se mai ingroașe sosul, se pune sare și la final pătrunjel tocat.

    Bonus! Rețetă sos tip rântaș cu mărar și usturoi: Se amestecă într-o cratiță făină cu ulei, se prajește și apoi se adaugă lapte treptat învârtind continuu. Când începe să se îngroașe se adaugă usturoi și mărar tocate mărunt, plus sare, se învârt toate până sosul ajunge la consistența dorită. Poftă bună!

      1. eu mananc napolitane la munca… zice d-nul doctor :aoleu ce ma imbaloneaza,dar cand incepe sa ingurgiteze nu se mai oprewste pana nu mi le termina..
        mararul l-am descoperit destul de tarziu, prin tinerete, asa, nu-mi placea… o avea dreptate neamtu , se tocesc unele, se sensibilizeaza altele…
        oregano, boia, chili,mustar,mai e unu dar imi scapa, poate din cauza ca il foloseste irinoushu si pe mine ma enerveaza ca miroase cam tare..dafin coriandru,dar numai la muraturi ca pute rau,..ce naiba mai e prin sertar…busuioc
        ultimul mujdei m-a pus pe butuci vreo doo zile, ce ma fac ca imi place..
        rozmarin era,l-am dosit ..
        in general am o problema cu gusturile si mirosurile prea pregnante,folosesc putine …
        but i like spicy people..da nu prea spicy,asa, exact cat imi place mie..

        1. Mai bune- s eugeniile. Alea cu ambalaj maro cu galben!
          Am si io o intrebare, asa se zice, „îmbaloneaza”??

          Nici eu nu duc la usturoi si imi place mult. Mai pacalesc ounand ysturoi zdrovit intr- un bol de iaurt, ala e mujdeiul meu, mai mult iaurt.Bila leneșa:((
          Hrean la sfecla rosie, bun.
          Eu mor dupa dovleac copt. Nici nu mai ajunge sa fie facut placinta, imi place asa!

          1. Mujdeiul in iaurt, tzatziki ii zic grecii e tare agresiv. Si mie imi face rau. Daca insa, le maninci separat le suporti.
            Ca sa suporti usturoiul trebuie sa-i scoti „inima”, bucatica aia din mijloc si sa faci in asa fel incit sa nu ajunga prea mult timp in contact cu aerul, ca se formeaza acizi. Deci mujdeiul il acoperi cit poti de repede cu ulei. Uneori si o picatura de otel impiedica formarea acizilor.

    1. daaaa, am uitat de salata de hrean cu sfeclă roșă (musai coaptă), medicamentul de iarnă;
      și, iarăși da, pasta de ardei iute (wasabi îi zice la japonezi)…o dulceață!

  6. capulfacecapultragedacaiprost laugh

    (intamplare picanta)

    Am inceput munca la birou de 2 saptamani.

    In fiecare zi la ora  12, in pauza de masa, ies la un mall in apropiere la o cafea si un sandvich.

    Cu masina, 10 minute de condus.

    Azi dupa ce am parcat la Level U2 am trecut in drum spre cafenea pe la o farmacie si mi-am luat 2 cutii de aspirina efervescent.

    Am baut cafeaua si am rontait ceva si dupa 20 de minute am plecat inapoi la birou.

    Ajung eu sus si dau sa scot aspiriele din buzunar sa le pun in sertar si ia-le de unde nu-s!!!

    Hopa, mare cascat mai sunt! Le-am uitat pe masuta cand am dus tava la cos. Imi parea rau de ele pt. ca aici costa 40 de lei cam.

    Ma enervez si ma duc inapoi la Mall si iar parchez la subsol 2, iar cu escalatorul de la U2 la P2, iar pe la security care te temperatureaza, ce mai tot tacamul.

    Ma asteptam sa fie pe masuta, ca asa e pe aici, raman lucrurile pe masa ore intregi, am vazut la altii cum pleaca si vin dupa 1-2 ore fara sa le atinga nimeni lucrurile.

    Dar nu erau. Atunci ma duc la BarBoy si-l  intreb : n-ai gasit 2 cutii de aspirine pe masa mea? ( ii cunosc pe baietii astia de multa vreme)

    Nu erau sir, nu era nimic la masa ta.

    Pfuai, ce m-am enervat pe mine, daca-s cascat asa imi trebuie, cine stie daca nu le-am aruncat la cos cu resturile de la cafea(pahar de hartie , servetele, etc).

    Ma duc inapoi la farmacie si cumpar iar 2 cutii de aspirine.

    Si plec la masina auto-bodoganindu-ma cu spor.

    Cand ajung la locul de parcare am venit prin spatele masinii si din reflex imi arunc privirea pe bancheta din spate : cutiile erau acolo intre scaune, cazute din buzunarul de la geaca, partea dreapta. ( care cred ca s-au impins cu frana de mana si aceasta  le-a ejectat )

    dash crazy rofl

    1. [Incep prin a explica faptul ca uneori scriu cu diacritice si alteori nu: pe telefon am, pe tableta nu]

      Am fost si eu cascata in mai multe randuri, am povestit si pe la Simona (i-am propus odata sa scrie si un articol despre oameni imprastiati si l-a si scris 😛 totul pornise de la ziua in care obosita fiind de la lucru mi-am incuiat papucii de spital in cutie la un supermarket si mi-am amintit tarziu; noroc ca i-am recuperat a doua zi).
      Ce voiam sa povestesc era o intamplare petrecuta cand am plecat de la un restaurant. Am fost f atenta la jacheta pe care o aveam cu mine sa n-o uit acolo, stiindu-ma cascata. O leg in jurul taliei si plec spre statia de autobuz. Ma asez in statie pe o banca, in 5 min vine autobuzul, ma urc, porneste si cand sa ma asez pe scaun ia jacheta de unde nu-i. Cobor la prima si vin inapoi la restaurant, convinsa fiind ca mi-a cazut de cand am plecat de la masa pana am iesit din cladire. Intreb chelnerii, care cauta peste tot si nu gasesc. Plec trista spre statie unde hop! imi zaresc fleandura pe banca. Acolo imi cazuse. Iar chelnerii au ramas cu impresia ca unul dintre ei fura laugh

  7. Desigur, nu trebuie uitat principiul de baza, cu cit materia prima e mai proasta, mai fada, cu atit e nevoie de mai multe condimente si invers.
    De ex. la pui, carne fada, e nevoie de ceva, in schimb la rib eye, sau muschi de vaca orice adaugi e o blasfemie. Condimentele nu au voie sa acopere gustul materiei de baza.

    Usturoiul e extrem de dominant, de aceea trebuie aplicat cu multa grije, ca altfel nu mai stii ce maninci.

    P.S Miine am musafiri, voi pregati coaste de porc, dar am luat si sorici. Soriciul e extrem de tare, l-am fiert in zeama de varza, s-a inmuita un pic, si miine il fac crocant..

    1. de fapt condimentele sunt precum fardul la femei, unele nu au nevoie de asa ceva, chiar le acopera prospetimea, altele dau cu var.

      1. la parter o spalatorie ( de rufe)
        dar ne-am umplut de fum.
        nici un ranit / bolnav
        dar nu ne-au lasatr pompierii in casa pana la 10 seara ( de la 3)

  8. A luat foc un atelier de spălătorie si calcătorie de la parterul blocului unde este hotelul de 5 etaje. A ajuns la 1 camera la etajul 1 dar in rest numai fum in toata clădirea.
    Au mai ars 2 mașini din fata spălătoriei ( botul mașinilor) )
    Si un mister : a topit tevile de apa care urcau la etaje.
    Asa ca hotelul ne-a trimis la un hotel vecin pe banii lor.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *