Păsărelele lui Ion daco-romanul

*** In gradina lui Ion, toate pasările dorm ***
(din folclorul neaoș vechi)
De ce dorm pasările in gradina lui Ion? In alte grădini nu puteau sa doarmă? Si pasărea aia care sare din pom in pom si nu mai poate de dorul lui Ion știe ca nu trebuie sa părăsească pomul de domiciliu in timpul nopții? Sau are declarația pe proprie răspundere gata scrisa sub aripa? Sub care aripa, dreapta sau stânga, sau de centru. In centru nu are cum ca e ciocul. Si la urma urmei cine este acest Ion? E vreun baron local ? Sau vreun bișnițar notoriu pe contracte cu statul? O fi ala cu azotații sau ala cu musteața oală pe bot de rolls royce. Sau vreun cămătar care jumulește toate orătăniile naive care s-au încumetat la întrajutorare financiara cu dobânzi de mie la unu si au rămas in final fără cuib. Toate păsările dorm! Hmm, asta nu e bine, mai bine ar cârâi un pic, ar croncăni ceva acolo pe buletine de vot, nu așa în piață că ele nu poartă botniță. Cine a mai văzut pasăre cu botniță? Pasărea trebuie sa fie liberă, ca de aia se zice ”liberă ca pasărea cerului”. Dar în grădina de la guvern doarme vreo pasăre? Așa-și așa, dar se fac că muncesc, de aia nu le iese pandemia din țâțâni. O s-o dea pe foto-shop s-o machieze la fața statisticii naționale. Dar în grădina parlamentului oare doarme vreo-una? Nu cred, alea toate au ieșit la ciugulit. Cât mai au ce ciuguli, sau cât timp mai au timp la ciugulit, că acuși vine uraganul cu bilete de papagal de stampilat votat.
Ce păsărele mai dorm pe la noi pe aici prin bătătura dacică? Barza sigur e, dar altele? Că viezurele nu e pasăre. Sau o fi mai nou ? A ieșit si el la ciugulit?

46 de gânduri despre „Păsărelele lui Ion daco-romanul

 1. scuze ca intervin off topic
  dar abia acum am vazut.
  luminita, vecina mea draga, chiar daca suntem acum departe, (si) eu sunt alaturi de tine, pentru ca meriti.
  capul sus, toate sunt trecatoare, sigur va iesi iar soarele si pe strada ta.
  cu drag,
  dg
  ps. daca ai nevoie de ceva ajutor, cred ca ne va ajuta sa luam legatura.
  acum nu mai suntem doar niste simple nicknameuri pe intenet.
  salutari pt ceilalti.

  1. Oooooo sad

   Mă apuc si eu de dansuri africane si mă înscriu ca ghid de safari in National Serengeti Park, Tanzania.
   Daca am dansuri la activ cred ca ma vor primi ca eu în țară nu mai vreau sa vin, o sa dorm pe acolo cu babuinii ca aia-s mai cinstiți

   https://www.google.com/search?q=serengeti+national+park&rlz=1C1CHBD_enAE853AE853&sxsrf=ALeKk0204r1b8kfYLMI0ymEjcGCRDnFeAA:1605784487842&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjT5u6vvY7tAhWy1VkKHSpkBccQ_AUoAXoECAUQAw&biw=1280&bih=610

   1. @ Andu

    ” eu în țară nu mai vreau sa vin, o sa dorm pe acolo cu babuinii ca aia-s mai cinstiți ”


    sorry, trist sad

    ” Patria este norodul, iară NU tagma jefuitorilor.”

    T. Vladimirescu

    ” Patria este înlăuntrul nostru, şi o ducem cu noi peste ţări şi mări, şi numai cînd sîntem departe şi în singurătate, ne trec fiorii amintindu-ne de unde ne-am rupt, şi nu găsim mîngîiere decît în restrişte şi în lacrimi. Patria nu e pămîntul pe care trăim din întîmplare, ci e pămîntul plămădit cu sîngele şi întărit cu oasele înaintaşilor noştri.”

    B. Șt. Delavrancea

    Faptul că tînjești după păduri și munți, acolo în deșertul arid și torid, denotă că ți-e dor de locul de unde te-ai rupt…
    Nu știu alții cum sînt… dar eu am petrecut cîteva luni bune în Germania.
    Frumoasă, civilizată țară, popor, bunăstare, nivel de trai mai ridicat ca aici.
    Dar… nu e țara mea, poporul meu, limba mea, nimic nu e al meu acolo.
    Nu-mi lipsea nimic, dar de la o vreme îmi venea să urlu ca și cîinele în pustiu.
    Îmi mîngîiam sufletul sara cu horile de-acasă, și lăcrimam de dor.
    Cînd am văzut la întoarcere Apusenii din avion, mi-a săltat sufletul, iar cînd am coborît pe scara avionului, îmi venea să îngenunchez să sărut asfaltul pistei, era pămîntul țării mele. Mi-a fost jenă de ceilalți, era prea patetic. Am făcut-o odată ajuns în satul meu, fără martori.
    Și era, pe drum, o bucurie pt suflet orice panou, afiș banal scris în limba română, după ce luni de zile văzusem, auzisem doar germană și engleză.
    Experiența m-a făcut să conștientizez, odată în plus, cît inseamnă pt mine acasă, țara mea, limba mea, locurile natale, cei dragi.
    Sînt tot ce am, tot ce sînt, nimic nu sînt fără ele, mă leagă toate amintirile, toată viața mea de pămîntul pe care m-am născut și în care se odihnesc strămoșii, și mă voi odihni și eu.
    Pt mine valorează mai mult ca toate avuțiile lumii, și îi mulțumesc bunului Dumnezeu pt ele.

    1. Da Andrei, stiu toate astea. Uneori zău dacă nu mi se face dor si de ghena de gunoi din spatele blocului…
     Mă dădeam si eu cocos laugh

 2. Am un clip in telefon cu nepotica sora-mii dansand(the lion sleep tonight) si sora-mea , in extaz,tot spune: ce frumooos, mamaie!

  Uite-asa imi vine sa tot spun cand vad/aud te miri ce …nedreptatind-o grav pe aia mica…

  Ce frumooos…

     1. Da Eva, dar dansuri știi a dansa?
      Ăsta-i clenciul sa ajungi într-un Minister sau o Directie sau o Regie

 3. sper ca pe 6 să avem o surpriză plăcută; un usere (să nu și-o ia în cap) pe la 25%-27% , un peneleu pe la maxim 32% (să guverneze cu morcovu’ la bot și bățul pe șale), ungurii și proromânia sub 5% iar pesedeu’ la lada de gunoi;
  între timp, rămîne cum am stabilit: Joha îi plecat în campanie (pesede bad vs penele good; dacă-l mai aud o dată, cred că fac cu nervii…mai schimbă placa, neamțule, că nu s’tem oligofreni, știm deja), peneleu’ a pus monopol pe limba de lemn (i-am auzit la radio pe dom’ tătaru și pe popescu ăla de la economie…Doamne-Dumnezeule, să le zică cineva că suntem în doomiiși, nu în ‘67 la plenară!!!);
  rușii îi dau înainte cu războiu’ hibrid (cînd sunt la bucurești, stau pe realitateafm; alaltăieri seară, în decurs de 30-40’ au sunat doi cetățeni și-o cetățeancă, toți cu aceeași placă: “să se cumpere dom’ne vaccin de la ruși, că-l au deja, și să se vaccineze medicii”!!! uadafac?!)
  @Andrei, sper să nu mă urăști pentru asta dar Leșe este un (fel de) Sadoveanu modern; mare artist, mare folclorist, o voce minunată dar la nivel personal…cum adică ții tu concert dacă-i stare de urgență și totul e închis, aud?
  însă tot meritul (și al) lui este că apar copii care ne dau speranță, precum băiatul ăsta
  https://m.youtube.com/watch?v=r4HrE3omS1o

  1. costcămusulmanu gură de aur:

   ”sper ca pe 6 să avem o surpriză plăcută; un usere (să nu și-o ia în cap) pe la 25%-27% , un peneleu pe la maxim 32% (să guverneze cu morcovu’ la bot și bățul pe șale), ungurii și proromânia sub 5% iar pesedeu’ la lada de gunoi”

  1. Prăjiți în unt, la foc lent, îți garantez că sînt mai delicioși decît în ulei.
   Iar dacă îți place (mie, da) spre sfîrșit, după sare, piper proaspăt rîșnit, eventual chili, un mujdei de usturoi peste ei.
   Mmm, îți lingi degetele smile

   1. Mersi Andrei,
    Am făcut doar jumătate din ei așa că acum voi trece la executarea operațiunii ”Prăjiți în unt”.
    Cât despre piper și chili și usturoi eu pun și-n ceai. laugh

    1. Daca nu e prea tarziu (sau pt data viitoare): pe langa usturoi, piper, chili, pune smantana, 1 foaie de dafin si la final o mana de patrunjel tocat. Te lingi pe degete!

     1. ametist, daaa si pătrunjelul e prezent pe masă, dar smântâna cum se aranjează? Ca un sos ? si dafinul? tre sa aibă niste zeamă ceva, altfel cum ? sau mai adaug puțină apă?

     2. Uite ca tot mi-ati facut pofta de mancare..ciupercilemylove..
      Ce spui tu ametist seamana a ciulama…

  1. păi io ce ziceam? vrei și titlu pentru tablou? “orgasm la tigaie” cred că se potrivește…
   io mă pregătesc de un grătar cu fiș, poate o înduplec pe aia mică să pape… uișmilac

 4. goanga zilei:
  Ce înseamnă post negru? Post negru înseamnă sa mănânci pâine neagră, icre negre, sa bei vin negru și să te culci cu o negresă.

  1. Io cred ca ne-ar face un favor,da n-o sa gaseasca nimic compatibil pentru noi… doar daca o desfiinta intatsi analfabetismul functional…sa mor daca n-ar merita!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *