Orașul liniștit

****** La pădurea de de banani ******
Azi am fost la pădure pe răcoare, pe la 9 dimineața, când erau încă 29 de grade afară, adică mai poți respira, că la prânz vor fi 37. Să nu vă închipuiți însă că e cine știe ce pădure, e o înșiruire ordonată de palmieri, în față la Marina Mall, vreo 5 sau 6 rânduri de pomi, dar care dau umbră si un pic de răcoare, iar verdeața de pe jos te ajută să-ți închipui că e bine. Palmierii ăștia fac și niste fructe, curmale, în ciorchini mari si grei, când sunt coapte curmalele, (pun link la primul comment) deja au înflorit, si arată cam așa :

Eu le zic in glumă ”banani”, dar ei sunt palmieri cu acte în regulă, așa îi alint eu. Pădurea asta are în spatele ei micul port de ambarcațiuni personale, numit Marina, unde de obicei e o foială de nedescris, mai ales Vinerea, pentru că atunci când proprietarul nu se plimbă cu barca lui, se plimbă turiștii contra cost, dar acum totul e pustiu :

Si orașul e amorțit, ca a doua zi după revelion, dar asta cred că este în toate orașele lumii, în afară de Suedia.
Oricum, una peste alta, e plăcut că nu ne-au interzis de tot să ieșim afară din case. Doar noaptea de la 8 seara la 6 dimineața nu e voie. Noi la firma asta lucrăm de acasă si merge mai împiedicat cumva, pentru că la naiba, nu poți înșira pe email sau Skype toate chițibușurile de idei pe care le ai, si trebuie să ceri mereu incă o precizare si tot așa pînă se ajunge la un comun acord. Dar după ora 5 eu o zbughesc afară, cu sau fără motiv, si până la 8 bănănăi prin locurile frumoase si pustii ale fierbintelui deja oraș, Abu Dhabi.
În pădurea de palmieri am băut o cafea și am vorbit cu YangYang, care mă bate la cap într-una să-mi pun masca în mod corect, nu așa în dorul lelii :

deși eu i-am explicat că sunt singur pe drum, și mă duc acum, spre locuințele lacustre.

La voi cum e locul? Tot asa pustiu ? Un pic straniu?

81 de gânduri despre „Orașul liniștit

 1. Vorläufiges Ergebnis und Schlussfolgerungen der COVID-19 Case-ClusterStudy (Gemeinde Gangelt) 
  Prof. Dr. Hendrik Streeck (Institut für Virologie) 
  Prof. Dr. Gunther Hartmann (Institut für Klinische Chemie und Klinische Pharmakologie, Sprecher Exzellenzcluster ImmunoSensation2) 
  Prof. Dr. Martin Exner (Institut für Hygiene und öffentliche Gesundheit) 
  Prof. Dr. Matthias Schmid (Institut für Medizinische Biometrie, Informatik und Epidemiologie) 
  Universitätsklinikum Bonn,      Bonn, den 9. April 2020
  ****************

  Context: Municipalitatea Gangelt este una dintre cele mai afectate de COVID19 locuri din Germania. Se consideră că infecția e cauzata de o sesiune de carnaval din 15 februarie 2020, deoarece mai multe persoane au testat pozitiv SARSCoV2 după această sesiune. În prezent, sesiunea de carnaval și focarul sesiunii sunt examinate mai detaliat. Un eșantion reprezentativ a fost extras din comunitatea Gangelt (12.529 locuitori) din districtul Heinsberg. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă un protocol în care sunt prelevate 100 până la 300 de gospodării în funcție de prevalența preconizată. Acest eșantion a fost coordonat cu reprezentativitatea sa cu prof. Manfred Güllner (Forsa).

  Scopul: Scopul studiului este de a determina nivelul infecțiilor SARS-CoV2 (procentul dintre toate infectate) care au fost supuse și încă apar în comunitatea Gangelt. În plus, starea actuală a imunității SARS-CoV2 este de stabilit.

  Procedură: O scrisoare formular a fost trimisă la aproximativ 600 de gospodării. La studiu au participat un număr de aproximativ 1000 de rezidenți din aproximativ 400 de gospodării. Au fost colectate chestionare, s-au luat tampoane de gât și s-a testat sânge pentru prezența anticorpilor (IgG, IgA). Rezultatele intermediare și concluziile a aproximativ 500 de persoane sunt incluse în această primă evaluare.

  Rezultat preliminar: S-a determinat o imunitate existentă de aproximativ 14% (pozitiv antiSARS-CoV2 IgG, specificitatea metodei>, 99%). Aproximativ 2% dintre oameni au avut o infecție SARS-CoV-2 curentă determinată folosind metoda PCR. Rata totală de infecție (infecția curentă sau deja trecută) a fost de aproximativ 15%. Rata mortalității (rata mortalității cazului) bazată pe numărul total de persoane infectate din comunitatea Gangelt este de aproximativ 0,37%, cu datele preliminare din acest studiu. Letalitatea calculată în prezent de Universitatea Johns-Hopkins din Germania este de 1,98% și este de 5 ori mai mare. Rata mortalității bazată pe populația totală din Gangelt este în prezent de 0,06%.

  Hamburg: Professor Klaus Püschel este prominent in domeniul medicina legala. El s-a hotarit sa faca autopsie la toti mortii din Hamburg, desi Institutul Robert Koch a recomandat sa se abtina la asa ceva, deoarece exista riscul de imprastiere. In statistica de la RKI se spune ca in Hamburg ar fi fost 44 de morti cauzate de Corona. In urma autopsiilor Prof Püschel considera ca numai 35 au fost cauzate de Corona si absolut nimeni nu a murit doar din motive de Corona ci aceasta a dat ultima lovitura unora care deja erau cu un picior in groapa. A fost autopsiat si un mort de 55 de ani, de care nu se stia sa fi avut boli, s-a gasit insa ca acesta nu stia, dar era f bolnav de inima. Prof Püschel este absolut sigur ca actuala pandemie nu va influenta, la sf anului, deloc mortalitatea totala si va fi la fel ca in anii precedenti.
  *********
  Si daca suna prea optimist, mai e si o veste rea. Nu vom scapa prea curind de acest visur, s-at putea sa dureze ani buni. Persoanele sensibile, printre care ma numar trebuie sa se pazeasca in continuare.

  1. pai ai grija!
   ce-mi plac exprimarile astea ale romanilor vorbitori de alta limba, mai ales cand e un limbaj mai rar folosit, e un deliciu pt mine1

   1. Irinusch, e tradus din germana, la repezeala, ar fi iesit ceva mai literar daca traduceam liber. Sper inca ca ideiile principale sunt clare.
    P S inca vorbesc binisor romana, dupa peste 30 de ani de germania mai ales acum de cind am iesit la pensie. Inainte erau saptamini intregi cind vorbeam, citeam ascultam, scriam numai in germana. In plus sa nu uitam ca germana e extrem de deosebita de romana si nu e usor sa treci de la una la alta, am avut chiar experienta unor profesionisti care o dadeau in bara.
    Eu inca n-am intilnit pe nimeni, nici pe Johaniss, care sa reuseasca sa vorbeasca atit germana cit si romana perfect fara accent si fara exprimari de lemn.

    1. spre neamțu țiganu
     Irinoush a zis că-i place, nu te-a criticat
     si-i mai place de Eva JJoseppina care inveresează literele, din viteză. Dar de scrisul lui Eva ne place tuturor blum

     1. 😜😍

      Sa va fac in ciuda ca am fost pana la mama? M- am bucurat de drum, copaci infloriti si muzica din masina. La mama am stat cat sa facem schimb de sacose, cu masti si manusi, m- am jucat putin cu catelusa Vanda am dat o tura prin gradina si am plecat. Mama facuse coca pt gogosi dar nu am vrut sa stau sa le faca asa ca am luat coca la pachet. Sunt fierbinti inca, nu vrea nimeni, stiu lol.

     2. aaaa gogoși fierbinți…
      ce-i mai plac și lui YY.
      când suntem la București si ne ducem la Au–an din zonă, nu există să nu ne luăm câte o gogoșoaie din aia spiralată si fierbinte…
      Este chiar lângă intrarea principală un chioșc de gogoși uriașe ( Metalurgiei/ Berceni pentru doritori)

  1. luminița,
   eu când am de micșorat o fac doar de pe lap-top.
   trimit pozele acolo si caut un program pe net.
   sunt cu miile .
   zice puneți poza originală, apoi cât doriți -click- si apare cea micșorată

  1. Irinousha, parcă tu erai expertă în asta, cu micșorat poza mai întâi, apoi trimitere. Mie, până acum, îmi mergea și fără micșorare. Acum însă i-a dispărut personajului exact capul, deci anulez concursul. unknw

  2. Stai linistita ca ne-am prins,da ne-a cam pierit rasul.
   S-asa,toti micutzii nu fac cat observatiile voastre, poantele voastre,istoriile voastre si tot ce gasesc aici..si mai citesc cateva bloguri da nu simt nevoia sa scriu decat aici..
   Are soacra-mea o vorba-aveti grija pe-acolo…pls aveti si voi!

   1. Daca nu esti pisicar convins! Motanu lu maica-ta! Tu l-ai caracterizat!
    Off.. sa nu credeti ca ma piaptan cand tara arde dar… csf, incerc sa imi mentin psihicul intre niste parametri ai obisnuintei..
    Sa stiti ca ce va spuneam cu seceta si saracia e mai aproape decat credeam..

    1. Eu sunt pisicar convins, însă îmi plac mai mult câinii, decât pisicile, dacă ar fi să aleg. Am avut și câini și pisici, împreună am trăit ani mulți. Până ce inexorabilul ne-a tăiat ața. Noapte bună, România!

  1. Am fost aseara la maģazin si scria pe un anunt „Avem drojdie”. Tip tare-Aveeti droojdiieee?? Daa, zic fetele, cata va dam? Aa, nuuu, zic,eu vreau piscoturi de sampanie!
   Da n-am chef aa aaazi!!!

  1. Cand …reintram in ..normal..??
   Azi incerc sa fac tiramisu.
   Tot mi te inchipui scarpinandu-te csa baloo de bananii aia..

  1. Incepind cu Palmsonntag urzicile nu mai sunt bune. Rog documentare serioasa.
   Eu anul asta m-am umflat de urzici si de leurda, am cules in mai mult erinduri, la un moment dat nevasta a combinat urzici cu leurda, in premierea mondiala, a iesit giugiuc

   1. da, așa se spune, cum fulgeră odată peste ele , gata, în interiorul intim al urzicii, adică în celule, se transformă din amino-bază în amino-acid iute, de la fulger după cum am precizat anterior wacko

     1. 250 de grame de urzici, dupa ce sunt fierte, inseamna ca doua lingurite jumate. Eu am avut saci, multi saci.. fara numar, fara numar si nu m-a costat nimic decit citeva beri si o vodca

     2. Neamțule, încă nu le-am fiert, că meniul de azi era deja stabilit-ficatei de pui cu ceapă și usturoi, plus mămăligă. Dar să o fi văzut pe femeia aia ce s-a bucurat că i le-am cumpărat pe toate, hihihi! Văd eu cum le mai lungesc, pun și ceapă verde, usturoi, smântână și făină… o friptură de miel …pentru mine e destul, măcar să îmi fac pofta, că nu am mai mâncat urzici de vreo 10 ani, e prima oară când găsesc de cumpărat, iar printre betoane nu cresc.

     3. Și încă ceva, neamțu, de câte ori am gătit urzici în România nu le-am cântărit, bineînțeles că aveam mereu multe, astea 250 de grame cumpărate azi sunt cat incap îndesate într-o sacoșă de plastic de un leu, cum ziceam noi în Ro, e destul pentru o persoană, vorba aia, care e mai greu, un kg de fier sau un kg de fulgi de găină?!?!? Uite acum le pregătesc pentru spălat în multe ape și apoi le fierb, zeama o păstrez pt băut și apoi dau viteză să le fac ciulama cu smântână, mâine doar le încălzesc pentru prânz și le mănânc cu șalău, mujdei de usturoi și mămăliga rămasă de azi. O feerie culinară, ce să mai!

     1. Bergen=munți. Am zis la caterincă, eu sunt mai la nord un pic de Viena. Alpii sunt departe.

     2. Cred că e derutant pentru că am scris Bergen cu literă mare, îți dă impresia că e o localitate, numai că lp în germană toate substantivele se scriu cu literă mare, chiar și în interiorul propoziției/frazei.

     3. Io am folosit si apa de la urzici, fara numar, fara numar, e cel mai bun sampon, mai ales ca am plete, plete ca nu se merge la frizer…
      Sigur cu mamaliga, poti sa-i arunci si un ou sau doua ochioase.
      Noi azi am fost, culinar vorbind, cuminti, miine facem orgie, la gradina, la gratar, nevasta e moarta dupa cotletele de miel.
      Asta fu Paste catolic, urmeaza cel ortodox. Am mincat cu copiii pe whatap

     4. luminița

      ”și apoi dau viteză să le fac ciulama cu smântână, mâine doar le încălzesc pentru prânz și le mănânc cu șalău, mujdei de usturoi și mămăliga rămasă de azi.”
      M-ai împușcat în neuronul gastric cu meniul tău…

     5. Sincer îți spun că aș fi cumpărat crap, dar nu arăta bine, avea o culoare dubioasă, filetat fiind, aveau și păstrăv, dar era cu oase, și alte soiuri de pește, șalăul era dezosat și arăta proaspăt. Așa că am dat-o pe bogăție, bre! laugh Florii înflorite vă doresc, oriunde vă aflați!

  2. Papa buuun! La urzici ma refer, se intelege!
   Daca sunten pe culinar, io am facut ciorba de stevie si ..nu mai spun! Ceva cu usturoi verde :))

    1. Drob din ficatei de pui cu multa ceapa, usturoi, marar, patrunjel..toate verzi de la mama. Si restul de patrunjel l- am mancat salata..gen taboulleh, sau cum se scrie
     A, si l- am tuns pe eldevina pt ca voia sa se lase la chelia goala cu masina de tuns. Eu sunt multumita de tunsoare, el mai carcoteste..cred ca vrea chel si cauta motive

   1. Eu am terminat de gătit urzicile, să știți că mi-au ieșit patru porții, neamțu poate să râdă, dar un sfert de kg de urzici e cât un sfert de kg de fier, bre!!! Demențial! smile

    1. Aaaa, doza clasică metalică, eu cumpărând la sticlă de sticlă eram obișnuită cu 0,5 l scris pe etichetă. Florii fericite, omanule!

 2. Pentru conformitate trimit poză cu ciulamaua de urzici, a ieșit bestială la gust, nu vă luați după dimensiunile cratiței, sunt patru porții pentru mine, ca garnitură la pește sau friptură.

   1. E la fel de simplu de gătit precum spanacul, numai că trebuie mai temeinic spălate, apoi fierte 10 minute. Mai departe…ulei, ceapă, usturoi, urzicile tocate, ceva zeamă rămasă după fierbere adăugată din când în cand, sare, piper, smântână, făină diluată în apă, clasic, poftă bună!

  1. Luminitaaaaa, sunt mindru de tine… sunt sigur ca e bestial la gust… cum spuneam, ai noroc ca in ultimul timp, am mincat de vreo zece ori altfel lasam draqu interdictiile… Mie si mirosu imi place, e ceva specific, adunat si cu putin usturoi..
   Cind eram mai tinar ma gindeam sa fac o crescatorie de urzici, oare de ce nu exista, acestea cresc f simplu, nu au nevoie de ingrijire, de nimic.. se pot recolta tot anul, intii pt micare, mai apoi, cosmetice.. se vind si f bine, https://www.natur-kraeuter.de/brennesselblaetter-geschnitten-urtica-dioica-folium?gclid=CjwKCAjw1cX0BRBmEiwAy9tKHhz66iyO7irkgPVrKv1h8LUF7XHzPySIjFqBK3sbuxn5Jjam6-3ZIBoC9NwQAvD_BwE

   1. Sunt unii care fac deja asta, nu numai urzici, diferite alte plante. Eu cumpăr produse de la o firmă elvețiană, Just se numește, creme, geluri, șampoane, pentru întreținere sau ca tratament pentru diferite chestii, înlocuiesc cu succes produsele farmaceutice, pe care și eu le foloseam după ce m-am pricopsit cu o boală autoimună, acum trei ani, iar tratamentul era pe bază de cortizon. Acum îmi merge mai bine.

 3. bre necredincioșilor, cu ocazia la sărbătorile astea, permiteți-mi să vă comunic următoarele:
  @ametist-Paște Fericit!
  @celelalte flori – La mulți ani!
  urzicatelor!

  1. Așa da good urări de bine cu ocazia la diferite sărbători ( indienii numesc toate sărbătorile lor Festivaluri )
   Asa ca într-un accord cu costicămusulmanu vă urăm Festivaluri fericite, fie ele și ne-sincrone, dar tot acolo se duc rugile noastre smile

   1. spre luminița
    mulțumesc mult si eu!
    rofl
    De la 7 la 17 am muncit de acasă ( avem o oră pauza)
    si apoi m-am conversat cu familia, mai ales că scria pe undeva că noi ăștia din estul Europei dacă am făcut vaccinul anti tuberculoză, suntem mai rezistenți, și mama mi-a zis că da, l-am făcut la 7 ani, semnul ăla rotund de la umăr.
    asa ca dăm înainte cu urzici, ce poftă mi-ai făcut smile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *