Găleata cu neuroni

*** Găleata cu neuroni porcești ***
Noul limbaj de lemn este peste tot în media. În talk-show-uri, în reclame, în interviuri sau în transmisiile directe ale proaspeților reporteri ai televiziunilor de mucava de inspirație securistică. Dacă pe vremuri limbajul de lemn era legat de viitorul de aur al țării, de realizările oamenilor muncii, de liniile directoare trasate de partid si de stat, acum limbajul de lemn are ca stele strălucitoare pe firmament sintagme bazate pe fulminantul cuvânt ”de succes” ca : afaceri de succes, drumul de succes, idei de succes etc. si cuvinte folosite abuziv ca ”extrem de”. Se umflă în pene papagalii când pronunță ”extrem de adevărat” sau „extrem de bun/rău”, ei crezând că sunt mai deosebiți si mai buni decât alții dacă utilizează aceste cuvinte. Oare în capul lor mic si creț si pustiit de neuronii pe care i-au aruncat în găleată au vreo vagă idee despre cam cum e să fie ceva atât de deosebit încât să fie superlativul obiectelor din categoria sa, astfel încât să merite adjectivul extrem? Mai sunt unii care ”își aduc aportul” la idiotizarea unui show sau a unei reclame și ca să fie mai cu moț mai și precizează că ”cu surle și trâmbițe” s-a petrecut una sau alta, fără să știe că surlă e tot un fel de trâmbiță, o trompetă până la urmă. Destul de mulți profesioniști au atras atenția asupra acestei expresii gogomanice. Corect ar fi ” cu surle și tobe”. Dar uneori incultura sau prostia de-a dreptul suplinesc ”cu succes” noul limbaj de lemn. Zilele trecute am scris cum a declarat o jurnalistă : ”Vaporul de agrement va trece si pe lângă Insula Cailor unde pot fi văzuți caii sălbatici si alte înaripate”.
De multe ori aceste abuzuri lingvistice sunt hilare, dar nu ăsta este scopul.
Vă invit să spuneți și voi ce perle ați observat pe ici, pe colo.

22 de gânduri despre „Găleata cu neuroni

 1. Aah, pe aia cu inaripatele am auzit-o și eu!
  In continuare vorbim cu „ca și” pentru evitarea unor cacofonii inexistente, l- am auzit pe dl Gologan, profesor de matematica renumit, de doua ori in aceeasi fraza, spunand „datorita lipsei de…”.
  Sunt cativa ani de cand se tot discuta despre cateva greseli frecvente ca cele de mai sus sau folosirea lui „care” in loc de „pe care” atunci cand urmaeaza complement direct. Trupa Taxi a compus si un cantec simpatic cu „ca și”. Cu toate astea greselile acestea dainuie ca pălămida in răsadurile din gradina maica-mii.
  Am mai spus ca francezii au poliția limbii? Ne-ar trebui si noua!
  Sunt si altele, multe, din pacate nu le rețin. Cel mai grav este ca cei mai mulți le aud și ajung sa și le insușeasca.sad

  1. păi ”se/nu se merită” și ”a-și da cu părerea” au devenit brâul de granit al exprimării cu sau fără media wacko

 2. Nu stiu prin ce asociere m-am dus cu gandul la Paul Grigoriu…bine,stiu, e vorba de o limba romana curata, expresiva, nepretentioasa..
  Zic, hai sa caut ceva pe youtube!
  Sub un interviu cu el…Dana Budeanu: verdict dur despre vaccinarea la romani!
  Deci, daca va doriti un verdict dur, stiti de unde sa vi-l procurati…ce veti face cu el va priveste,eu ca si prietena v-am luminat!

 3. Nu am consultat dex-ul, dar cred ca lumi se referea la „a extrage” ca (si!) termen care defineste scoaterea unui animal din arealul sau prin ucidere. Desi nu am vrut tot m-am indispus!

  1. cred că te referi la povestea ursului, nu?
   și luminița la fel am impresia, nu la filme s-a referit.

 4. Știrile noastre din ultimele zile : ursul și vaccinarea drive thru
  .
  Măcar de ar folosi cuvintele corect

  1. Dincolo de toate porcariile care se intampla, mie mi se pare de apreciat faptul ca in Romania te poti vaccina la liber si poti sa iti alegi vaccinul! Nu stiu in cate tari este posibil dar stiu ca rudele din SUAsi prietenii din Canada, ne invidiaza pentru asta!

 5. bună zîua,
  rapel efectuat cu AZ, all good for now; nasol că nu-mi permit o bere la fistic…sau…
  extragere (în context) vine din nemuritoarea engleză de la alde SEAL/Delta Force da’ pe mine m-a disperat, apropo de urs, “recoltare prin împușcare”; avem așadar fructe de mare, fructe de coteț (porcu’) și fructe de pădure (ursu’)?
  aveți grijă la ceaiuri…

 6. Finuțul meu, cand era mic, enumera animalele care traiesc in padure. Printre ele se afla, desigur, porcul padureț!smile

  1. Ce buna asta!!
   Primul hohot de ras pt azi,mersi eva!
   Felicitari costica,vezi, cum zicea teo ( desi nu sunt fan standup),daca sa strica cipu,gasesti tu un baiat sa sufle-n el…

   1. merci irinușa, da’ astea de la țuică se-nfundă ori io-s mai pe vinișor; plus că am vorbit cu doamna și mi-a pus d-ăla bunu, pentru export…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *