Filosofia mâncatului

Filosofia mâncatului *** *** Odată cu ramadanul islamic, am început și eu să meditez sporadic, nu sistematic, asupra modului în care mâncăm.
Dar asta din cauza mirosurilor de mâncăruri gătite care veneau de pe toate ferestrele si hotele din oraș, mirosuri care numai la abținere sau a posti nu te îndemnau.
Toată bucătăria lumii, de la cele mai simple preparate la cele mai sofisticate, se bazează și pe altceva în afara în afara necesității de alimentare cu energie a mașinăriei organismului omenesc. Căci numai noi, oamenii, preparăm mâncarea, dintre toate viețuitoarele din lume. Cum ar fi să avem o alimentație ca a leului, să mâncăm gazela crudă? sau ca a ciorii? sau ca a plantelor? Să stăm cu palmele întinse spre soare 20 de minute pe zi și să bem niște apă, și gata asta a fost masa de prânz. Eh!? Cum ar fi? Seara să nu mai mâncăm, să bem doar apă și să respirăm adânc.
Noi mai vrem si altceva în afara energiei, conform cu un simț pe care animalele nu-l au : simțul frumosului, si mai ales mirosul ”frumos” al mâncării ,alături de aspect desigur. Acum, că sunt mii de obiceiuri alimentare, răspândite pe toată planeta, asta e altceva. Cum se extaziază francezii adulmecând brânza aia a lor care pute de la 2 kilometri! Sau unele popoare din Asia care mănâncă cine știe ce gângănii aruncate e vii în apa clocotită! Totul ține de educația ta alimentară de mic copil. Așa că de aceea, de exemplu, dacă întrebi pe cineva : ce-ți aduci aminte cu plăcere din copilărie, de cele mai multe ori oamenii răspund cu amintiri culinare, ce bun era orezul cu lapte, sau felia de pâine prăjită unsă cu grăsime de porc din borcan. Sau mirosul de cozonaci din preajma sărbătorilor. Și mai contează și specificul local religios, cum ar fi prin zonele unde nu se consumă băuturi alcoolice. Lipsa de alcool a făcut ca să se dezvolte o tradiție a dulciurilor, există o varietate incredibilă de prăjituri foarte foarte dulci, nici nu știi ce mănânci uneori, dar arată atât de frumos, si sunt si aranjate cu măiestrie în tăvi și farfurii mari sau mici ca să te facă să vrei să guști din toate
Sau dincolo, în țările din Europa de vest, descrierile făcute de marii scriitori francezi despre cum arătau mesele la banchetele regale. Acolo, fără discuție, este deja vorba despre artă.
Dar ce le place unora nu le place altora. Sau chiar referitor la aceeași persoană, nu-ți place toată viața ceva, pentru totdeauna. Eu am mâncat cu poftă slănină cu pâine neagră, zilnic la ora 10 dimineața, gustărica, doar în armată. După aia să n-o mai văd în ochi!
Dar fie la curțile regale, fie la noi acasă, toată lumea vrea ca mâncarea să arate și să miroasă frumos. Stomacul vrea ca ochii și nasul să-i transmită liber la păpat, green light cum se zice.
Eu acum aș vrea micii ăia din poza de zilele trecute!
Voi ce pofte aveți exact în momentul ăsta când citiți?
Si ce preparate exotice ați testat sau ați dori?
Mie-mi place supa chinezească de ouă cu roșii si nu știu mai ce, la care adaug eu leuștean.

113 gânduri despre „Filosofia mâncatului

  1. Cel mai mișto tot un grătar cu mici și niște ceafă de porc rămâne nambar uan
    PS1 Vinovatul e maestru, pe cuvântul papilelor mele gustative!
    PS 2.ce înseamnă , dau cu copipaste:
    și pe altceva în afara în afara necesității……?
    E prbl ca și cum ai cere încă o porție ?

  2. Apropo de mirosuri, vara, mers pe jos prin cartier, cald, geamuri deschise, undeva, nu conteaza la ce etaj, cineva coace vinete, sau ardei….hhhmmmm…lesin de pofta.

    Aceeasi senzatie cand imi miroase, de la o fereastra deschisa, a peste prajit in tigaie…instantaneu simt mirosul de mujdei de usturoi si aroma mamaligii…lesin.

  3. bre necredincioșilor, am și io o ghiltiplejă: mazăre cu pipote și inimi de pui. da’ nu mai am parte, că nevasta, dacă le cumpăr, le fierbe la cîine!!!
    mă scot în schimb cînd merg la Sofia; e acolo un hotelaș, aproape de ring road, Kiosev îi zice (proprietarul este fost căpitan al naționalei lor de volei), unde mănînc…inimi de rață, jumătăți, trase în unt; cu un mavrud bun, o nebunie…

    1. Gustul de inimi nu-mi place, cu tocănița de pipote, da, rezonez. Dar number one sunt ficățeii de pui, cu ceapa, usturoi verde, sos de roșii și mărar din abundență. Leșin din nou. smile

        1. Pai habar nu am exact..din drumul spre Stara Zagora..la fo.hm..20 km de Veliko..e un drumeag in stanga ..am fost cam demult..e si o pestera in zona. Manastirea cu curte..aveau animalutze..si restaurantul pe un parau

          1. Eva
            Stii gluma aia: 2 pisici ( sorry, asa e bancu) se uitau printr-un tub, una pe la un capat, cealalta pe la celalalt capat. Si nu se vedeau. De ce?

            Ps. Se uitau in zile diferite laugh rofl

  4. Grecii fac ardeii copti prajindu-i in tigaie asa intregi in ulei si apoi ii cojesc. Sa vezi ce miros raspandesc astia…

  5. Am dat focul la grill, in curte.
    Fac un grătar în cinstea plecării mele de mâine seară în Austria.
    Da mai fac și mâine unu
    Apropo, mâine seară rămân la Viena.
    Daca vrei vecina vrea sa ii fac cinste cu o cafea sau cu o bere, sa îmi spună
    Locul să îl aleagă ea, că eu nu cunosc Viena.

      1. Nu mai sunt in Viena de anul trecut, din octombrie. Pe vremea aia nu citeai blogul, bag seamă. Dar îți mulțumesc de intenție. Doi ani am stat in Favoriten, n-ai catadicsit să zici de o cafea, un fursec… smile

  6. Băi, cum miros micii ăștia….
    Mai am niste cârnați proaspeți, niste dovlecei care nu îmi plac mie că nu e de porc, ciumperci și am pus la calculator muzica greceasca, nana a lu mouskouri și fratele demis.
    Demis Roussos.
    Și mazăre cu pipote îmi fac când ajung acasă, adică la cealaltă casa, aia din Austria.
    Până atunci, friptane tată că asta e baza.
    Aaaaa, și ardei copți.

  7. Salata de vinete cu ceapa. Multa ceapa. Foarte multa ceapa. Langa o ceafa de porc la gratar. Si bere. Multa bere. Foarte multa bere.

    1. very corect, oman man, very!
      numa’ că tre’ să fie în sezon;
      mazărea mea e un evărgrin…
      dacă tot m-ai provocat… zacuscă de vinete, musai coapte pe tablă afară ingredientele, dupe care 2litri de vinișor și zacusca scăzută la ceaun pe chirostii cu lemn de fag…
      de doi ani n-am mai făcut;
      poate toamna asta, că musulmănica-i deja mare;

      1. vrusăi să pun poză cu ceaunu’ da’ nu poci!
        pun pe uațap la H și dacă e vreun suflet mare (jehaș, te simți?), rogu-l…
        și poate mă lămurește și pe eu cum să conving aifonu’ vieții…

        1. Spre costicamusulmanu

          Despre poza cu aifonu.
          Sub caseta unde scrii tu coment este un buton “chose file” si apesi/ apar 3 optiuni . I alegi pe prima “ take photo “ numai asta functioneaza. Poza instant. Apoi apesi “use photo “ si apoi normal publica comentariul. La mine doar atata merge😀👀

          1. păi și de unde iau io acu’, în miez de noapte ingredientele pentru poza cu zacusca?!
            plus că nici ceaunu’ nu-l am, că-i legat la căruța ailaltă…

          2. e prea complicat, intradevar, ar fi trebuit sa ai poza cu ceaunul in aifon, mai intai. mai apoi era simplu.

          3. pozele din memoria iphon le trimit prin email pe PC si de aici merge cu browse attach file

  8. Mie imi place mult mancarea de pipote cu inimi, cu multa ceapa, usturoi si boia..
    Si micii smile pe care in sfarsit am reusit sa-i mananc, culmea! la meniul zilei laugh
    Plus orice fel de grill, nu exclud nici vegetal!
    Mi-aduc aminte cand mergeam cu ai mei sa facem gratar la barajul Vidraru, ceafa, carnati, mici..uneori si porumb..si salata cu rosii, ceapa, ardei, castraveti (si sare intr-o cutiuta speciala)..si cand trecea vaporasul pe lac si ajungea in dreptul nostru ne puneam sa mancam mai vartos sa le facem pofta rofl cred ca unii ar fi si sarit de pe vapor dar n-au avut curaj laugh

    P.S. Multumesc tuturor pentru aprecierile din postarea trecuta! kiss

    1. pentru cine nu știe, porumbul se congelează minunat; un popușoi copt la Crăciun bate orice alt meniu…

    2. spre ametist,
      mă, voi erați? acute
      ne-am plimbat cu vaporașul când ne-am dus pe transfăgărașan si am văzut o familie care făcea grătar si mânca cu poftă toată lumea de la mic la mare
      Eu am vrut să sar de pe vaporas… smile
      eh, uite cum se întâlnește om cu om la munte… smile

        1. eu în fiecare an, când scăpam dintre nisipuri și Sahare, fugeam pe transfăgărăsan
          Eu sunt tranfăgărășanodependent de prin 2000 până în zilele noastre smile

    3. spre costicămusulmanu

      bate,bate, sigur,doar se stie ca prin îngheț crește rigiditatea, deci poate deveni o bună bâtă de baseball

  9. Bree, imi place ficateii ( e pa primu loc ca daniela gyorfi si cu cine mai canta ea), imi place ardeii copti si pa gratar si in ulei, si salata de vinete si banii si berea da creca amu, ca sa ne mai trezim dupa euforia asa zisei victorii de la europarlamentare mi-ar placea ceva despre filosofia mancatului de rahat! Aaa … la romani, ce fac altii nu importa!

    1. spre irinoush,
      hai dacă tot ai deschis cutia pandorei plina cu rahat, dezvoltă,rogu-te
      sună periculos
      trage vorba mai jos

    1. Ai uitat stapane… Ani o fi de vina? (se citeste ‘anii’)
      🤭🤭🤭
      Lasa ca te desluseşesc maine cu email.
      P.S. Valea cu Pesti iti spune ceva?

  10. azi dimineatza in coleg din India mi-a adus niste piper care creste la el in curte in spatele casei

    l-am gustat si e intr-adevar din curtea lui crazy  wacko smile

  11. Io sunt fan cele de mai sus pluuus: mamaliguta la ceaun facuta de nama din malai proaspat macinat..cu branzica si alte alea…orez cu lapte  si scortisoara pus pe frunza de nuc cum se face pe la noi de Rusalii, muschiulet de porc de la garnuta cu usturoi verde mancat primavara….pilaf din gaina grasa de la tara cu patrunjel verde…sa ma opresc?! Ma opresc ca salivez..A, si tortul cu nuci caramelizate si esenta de rom facut de mama de Revelion dar si gogosi neaose

  12. Eva

    pilaf de de gaina grasa , veleu lalleu ce amintiri imi trezesti… din scoala, cand aveam gaini in curte si mama mai sacrifice cate una,

    pfuai ce miros cand oparea penele alea , si apoi la faza cand se adunau pisicile sa le dea mama maruntaie…

    hee hee hee

  13. Branzoaice cu urda si marar!
    Coltunasi cu branza!
    Ostropel de pui, din-aia tineri de casa, cu rosii si usturoi din gradina! Dar doar al lu’ mama!
    Placinta lu mama de dovleac care, citez din baiatul meu, „parca e facuta de Dumnezeu!”

  14. oameni buni, fratilor, sunt siderata, consternata!!!
    o ascult live pe Dancila la Tuca Show, de mai bine juma de ora…cu maxima atentie…si vorbeste cursiv, fara nici o greseala, este incredibil!!! Ea e in direct acum, nu citeste de pe foi!!!

    Daca e cineva curios poate intra acum pe live la Tuca Show.

    1. Pe final chiar a intrebat-o Tuca cum de nu s-a mai poticnit acum iar inainte facea greseli hilare, iar ea a zis ca era sub tensiune, trebuind sa spuna numai ceea ce i se impusese.
      In-cre-di-bil!

    2. eu am fost curios si m-am uitat la tot.
      nici nu stiam ca mai există mT show
      M-a dat pe spate dna.
      Observasem ca de când a dispărut daddy in gaură de șarpe Dancila are aspect si vorbe diferite de ceea ce era.
      cum?
      aici are un limbaj de lemn de tip secretar de partid, dar nu contează asta ci faptul ca e coerenta si logică. Si prompta adică dovedeste că e conectata la realitate si stie ce si cum.
      INCREDIBIL

      1. Exact, are un limbaj tip secretar de partid, dar am specificat că nu ce a spus, ci cum a articulat frazele m-a șocat, nu mă așteptam să fie în stare. In rest, rămâne cu am stabilit, muie psd.

        1. daca as fi putut sa pun si eu o intrebare as fi vrut sa aflu e ce nu are ministri cu cap si creier in cap , daca tot susține ca PSD era oameni valorosi.âUnde sunt ei si ce fac?

          1. Ete, na. Când era să schimbe cabinetul?! Abia în 27 mai l-au arestat pe hamsterul șef. Suntem în 10 iunie.

          2. pai nu să schimbe cabinetul!!! de la bun început de ce nu i-au pus pe ăia valorosi?
            raspuns la comentariul tău de la 18:44 smile wacko

            stii cum zice Nic TU : ”congresul călătorilor în timp va avea loc acum 2 săpt la Cluj”

          3. Raspunsul este intrinsec continut: Hamsterul era la butoane, ea doar ciripea ce i se dicta. Nu ca ar fi fost ea in stare sa decida componenta cabinetului, nu, nici azi nu o cred capabila sa faca cele mai bune alegeri, sa ia cele mai inspirate decizii, , dar inainte de azi ea chiar era teleghidata, nu degeaba radeam de ea ca e marioneta lui Zdragnea. Ceea ce m-a frapat am scris mai sus, nu o credeam capabila de articulat coerent fraze, atat de proasta era in postura de premier.

          4. E deja antologic ca Hamsterul si-a alcatuit guvernul din incapabili intelectual, ca sa poata sa ii traga de sfori si sa nu aiba cum lua ei decizii decat alea dictate de el. Hamsterul s-a dovedit mai diabolic decat putea cineva crede. Limitat in capacitati care tin de intelect, dar smeker, infractor pur sange si sef peste gubernie.

            Iau doar un exemplu, la intamplare, cum s-a gandit si razgandit in privinta mutarii ambasadei de la TelAviv, desi nu avea nici o calitate oficiala cu privire la politica externa, doar din postura de sef al camerei deputatilor si presedinte psd, a pus-o pe dancila sa declare asta, apoi sa retracteze, apoi iar sa declare…in cele din urma statele arabe nu au mai votat comisarul roman in componenta ONU.

      2. Nici eu nu știam că mai există Tucă Show, am găsit absolut întâmplător un link, pe un site de știri, cu trimitere. Dacă nu îl accesam, rămâneam neconsternată. Ceea ce va doresc și vouă! Hihihi

    1. V-am trimis linkul cu înregistrarea emisiunii. Chiar sunt curioasă dacă se va uita cineva, măcar de curiozitate, pe sărite, nu trebuie să urmăriți toată înregistrarea. Aștept impresii. Mă refer strict la felul în care vorbește, nu neapărat la ce spune, deși și asta e un pic șocant. wacko

    2. mulțumesc luminița, chiar ne-ai adus o luminiță smile
      e bine cum gandeste liber dna Dancilă, si e si spontană
      chiar nu conteaza de loc ca zice ”mi-ar place” in loc de ”mi-ar plăcea” chiar nu.

      1. M-am uitat in sfarsit si eu la inregistrare..chiar ca e de nerecunoscut! wacko
        Fraze la obiect, coerente, nici vorba de traznaile gen stafilococi/stabilopozi..nu stiu ce concluzie sa trag..
        Oricum multzu’ Luminita pt link kiss

  15. O greșeală de exprimare i-am găsit, totuși, la primă audiție, ea zice mereu „mi-ar place” in loc de „mi-ar plăcea”. Dar asta deja e nesemnificativ față de cât de agramată era și este, că nu se poate schimba peste noapte, dar azi a vorbit cursiv și a răspuns punctual, ceea ce nu-mi închipuiam că e în stare. În fine, pun punct.

          1. Mulțumesc. Mulțumesc mult adminului și familiei mele, care m-a susținut necondiționat. Nu în ultimul rând mulțumesc colegilor mei, care m-au încurajat mereu, deși nu credeau în cauza mea. Pace în lume! Pentru balene, pinguini și rechini!

  16. Refuz sa intru pe link: poasa fie geniala, cata vreme a acceptat sa fie marioneta gio inseamna ca nu are coloana biliara! Nah!

      1. Nu a fost deloc genială, doar a dovedit că poate vorbi fluent și coerent, despre asta era vorba si asta este întradevăr șocant
        In rest, cum zisesem și mai sus, muie psd.

    1. Asa cevaaa
      De dancila mi-am propus sa nu mai comentez dar fara zahar si ada milea am ascultat duminica! Ghici ce: grasa!
      O s-ajun ca intr-a opta cand era sa fim date afara de la ora eu si cea mai buna prietena a mea pt ca ne-a bufnit rasul uitandu-ne la…un ciot de creion! Ba da radeam!
      Va dau afara! Nimic! Aa-nceput tota clasa sa rada, a bufnit si profa si nu erau tocmai cele mai deschise vremuri..

  17. luminita

    re comm 22:22 din 10 iunie yes

    da , dar am mai observant de-a lungul timpului si alte g’ndiri la fel.

    sigur ca e misto!

    daaaaa  🙂  yes

  18. Uitati-va si voi ce perla am gasit azi in Catavencii, editorialul lui M Dinescu :

    „Cati melescani incap intr-un Johannis ”

    „Cum un mare poet francez a afirmat că leul nu-i altceva decît o concentrație de berbeci bine asimilați, conchidem și noi că Iohannis e și el o chintesență de meleșcani atît de bine asimilați încît se confundă unul cu ceilalți.” 

     

    ca tot vorbeam eu cum at fi sa mancam ca leul?  😀  laugh laugh

     

  19. sa va fie rusine, am evitat sa citesc acest post deoarece ma caznesc sa scap de citeva kg de mici, fripturi si brinzeturi.
    De aceea va recomand urmatoarele:
    dimineata, brinza framintata fara sare, degresata, un castravete taiat in patru, cu mult marar.
    la Prinz, ciorba de loboda, fara piine
    seara ceva mai usor, un ceai fara zahar.

    Pofta buna!

  20. Etee nu stiam io dc mi-am luat azi liber! Si ca sa fiu model de on-topic, o sa fiu si pe(langa !?) subiect:mi-ar placea sa iau pranzul stand cu palmele la soare! Dar sa ramana cafeaua si martini!
    Happy?

  21. luminita

    kom?

    acum sunt 106 comentarii \cum sa fie 128355?

    ala e nr de atacuri cu Viagra, dar nu e afisat decat la rubric admin anti virus pe care o vad numai eu  🙁  sad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *