Festivalul trandafirilor si câini turbați

Lanuri de trandafiri și lătrături în noapte
Așa cum noi avem lanuri de grîu, rapiță sau soia, bulgarii au lanuri de trandafiri, bine, nu peste tot, doar în jurul orașului Kazanluk care e 98 km mai la sud de Veliko Tarnovo. Si dacă tot au așa de mulți trandafiri, au și un festival al trandafirilor, pentru că există sute de produse obținute din aceste plante : creme (multe feluri), parfumuri (multe ), loțiuni (multe ), vinuri (multe), sucuri ( multe), săpunuri, obiecte mici din lemn de trandafir( multe).

Cine a stiut despre acest Festival? Yang Yang desigur, care stie tot ce e pe lumea asta cu ajutorul internetului subversiv. Și dacă tot a văzut ea multe poze cu trandafiri si loțiuni a zis hai și noi, pe 1, 2, si 3 iunie. Si ne-am dus, am poposit mai întâi la un hotel in Veliko Tarnovo, oraș care mă uimeste de fiecare dată cu clădirile lui cățărate pe munte ca niste capre negre.

Am găsit hotelul doar cu ajutorul sfântului GPS, că altfel,la cât de întortochiate sunt drumurile in acest frumos oraș, nu nimeream nici într-o sută de ani. Ce ghinion poți să ai ca într-un loc atît de frumos si curat să-ți latre un câine la geam, din curtea alăturată hotelului de la ora 9 seara pînă pe la ora 2 noaptea. Si lătra cu o așa pasiune de parcă toți dusmanii lui se adunaseră la gard si plănuiau să-i fure casa, lătra tare de tot si era și crizat pe deasupra.
A doua zi am luat-o din loc spre orașul trandafirilor si am ajuns cam pe la prînz în centrul orașului Kazanluk, unde urma să se deschidă oficial spre seară Festivalul. Erau amenajate deja scena, niste tribune si multe magazine si tarabe cu mii de produse tradiționale din trandafiri, arăta totul cumva cam ca la noi satul de vacanță de la Mamaia.
Pe parcursul drumului ne tot zgâiam în stînga și-n dreapta să vedem si noi lanurile alea imense cu trandafiri, dar nu le –am zărit nicicum. In oras am intrebat o domnisoara de la un magazin unde sunt lanurile alea frumoase cu trandafiri din pliante. Mi-a explicat că sînt în satele din împrejurimi, cam 10-15 km, usor de ajuns cu masina, asa că după ce am mâncat de prînz si am cumpărat chestii de la tarabe am pornit spre un sat cu lanuri de trandafiri si am găsit ceva, doar că fuseseră culeși aproape toți trandafirii.

Am facut poze si seara ne-am întors la hotelul vecin cu cățelul turbat. Care firește că și-a făcut numărul de pază furioasă și lătrătoasă(!) astfel încât m-a băgat pe mine in frigierul de minibar din cameră pe care l-am uscat de sticluțele alea mici pline cu tot felul de lichide, numai nu de trandafiri. YY zice că pe la două noaptea lătram și eu la geam împreună cu vajnicul apărător al curții alăturate, dar eu zic că i s-a părut doar, sau o fi visat, cine stie!

5 gânduri despre „Festivalul trandafirilor si câini turbați

 1. frumoasa povestea, dar s-a terminat prea abrupt, fara hepiend, fara solutzie.

  asa nu o sa ajungi niciodata mare romancier, un shecspir, un cehov, sau macar un garcia lossa.

  dar ai potential, pe bune.

  lu ametist nu i-ai adus un parfum de trandafiri, ceva ?

  1. pffuuiii d”asta nu puteai tu dormi pe trandafiri ,că nu ajung eu un Karinthy Frigyes al internetului, așa complimente n-am primit în viața mea nici de când mi-am luat patine cu rotile

 2. d-asta imi place mie de voi LOL

  Anduyy, are dreptate dg si el in felul lui; ca asa fac prietenii buni, critica constructiva. Noi speram sa ne onorezi cu o carte semnata de tine direct, prea le ai cu cartile, pune mana si screi una , uite asa, sa moara dujmanii.

  Vinerea trecuta am fost la bookfest- Ilinca Bernea, Catalin Marin, Catalina Popescu- oamnei faini car eau scris carti si ei. Si nu ii chema Llosa sau alte din astea. Dar iubibili, unul si unul!

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *