Fapte și aspecte

****** Fapte și aspecte ******
Azi fiind vineri, fiind Ramadan și pe deasupra fiind și pandemie, drumul Airport Road din Abu Dhabi e gol. Altfel ar fi fost aici vreun miliard de mașini. Și cine să fie pe drum așa de dorul lelii, dacă nu un român care caută salată libaneză de vinete cu maioneză, adică moi , la mama naibii la vreo 20 de km spre periferia orașului. Mi-a vândut cineva un pont că s-ar găsi așa ceva la un supermarket in zonă, pentru curioși este vorba despre Carref–r Airport Road. Așa că după o săptămână de lucru de acasă, cu ochii în computer zi de zi, mi-a venit cheful de făcut un drum cu mașina, așa a la long. Am găsit vestita salată de vinete:

și am mai luat și niste verdețuri pentru salată :

și am purces la drum înapoi către oraș.

Dar la un moment dat,după ce am plecat din parcarea C–four, în apropiere fiind un aeroport mic, am văzut un elicopter care bâzâia ca un bondar la joasă înălțime, pregătindu-se pentru aterizare venind dinspre mare, aducând oameni care au lucrat 28 de zile pe platforme, și mi s-au declanșat un milion de amintiri legate de perioada aia.

Ca să lucrezi off-shore trebuia să respecți cu sfințenie 3 mari reguli:
– să nu ai telefon sau PC cu camera foto/video.
– să nu aduci niciun fel de băuturi alcoolice sau droguri în bagaje.
– să nu ai reviste sau filme XXX, acestea fiind interzise de fapt pe tot teritoriul UAE nu numai pe platformele marine.
Încălcarea acestor reguli aducea cu sine pedepsirea penală foarte severă a împricinatului prin închisoare, amendă foarte consistentă, plus expulzarea definitivă fără drept de apel.
Ei, si era s-o pățesc urât de tot odată când am venit din Romania. M-am prezentat eu la heliport ca tot omul să iau un elicopter pentru zborul de rutină de o oră spre instalațiile lacustre, având bagajele (trei) gata cântărite și cardul de îmbarcare în mână. Așteptând cu o cafea în față anunțul la difuzoarele aeroportului zborul nr cutare, dau să fumez o țigară si caut pachetul prin buzunarele de la giacă. Când la un moment dat am înțepenit instantaneu. Am găsit în buzunarul interior de la piept o sticluță din aia mică de whisky, rămasă de ieri din avion. Cred că m-am îngălbenit un pic pentru că un coleg m-a întrebat dacă am pățit ceva, la care eu am mormăit ceva ca trebuie să mă duc la baie. Am plecat țeapăn ca un robot la toaletă si acolo m-am încuiat într-o cabină si am băut sticluța aia miniatură de 40 de ml. Am șters-o de amprente și am înfășurat-o în multă hârtie igienică și am aruncat-o la coș. Și așa, am prins un pic de curaj și m-am întors la masă rumen și voios mestecând gumă și fumând ca un turc până a venit timpul zborului.

Voi ați simțit vreodată că ați înțepenit de frică? Unde, cum și când?

94 de gânduri despre „Fapte și aspecte

 1. Postarea ta are mai mult subiecte, te-as ruga, pe viitor sa nu mai bagi atitea intr-una ca ma zapacesti de cap.

  1. Pandemia, după statistici nu stati prea rau.
  2. despre vinete. Le-am descoperit la batrinete, nefasta a invatat sa faca jde feluri pe baza de vinete, si toate sunt bune. Dar grecii le fac cel mai bine.
  3. Sigur ca trebuie sa muncim sa ne cistigam piinea, dar anumite joburi mi se par cumva nepotrivite. Sigur ca, mai toti, ne umilim in fel si chip, chiar daca nu recunoastem, sa cistigam o chifla, poate mi-ar place sa traiesc exoticul desertului, dar pe undeva am fost norocos, am reusit de fiecar edat asa am o tuica la dispozitie!

  1. spre neamțu țiganu
   are și titlu pe măsură smile

   într-o zi de pandemie mi-am amintit niște fapte,
   si m-am bucurat de unele aspecte
   mie mi se pare fain cool

   1. Unele aspecte ale prelucrarii folclorului in opera poetica a lui ion amaicalitului…
    Aia era era ticalosilor, asta a cui e?

 2. Domnu neamtu, daca nu esti enciclopedic precum onor admin, nu e nici o rusine, te legi de care fapt sau aspect doresti…mentionat au ba in textul dumnealui…relax, cum ar veni..

   1. Putem să discutăm așa 100 de ani fără să ne convingem unul pe altul
    Eu nu m-am simțit nici umilit nici altcum, e un regulament care trebuie respectat, exact ca o lege.

    Tu cum te-ai simți dacă din greșeală ai intra pe o autostradă pe contrasens ?

 3. O cucoană la taraba cu căpșuni de la piață:
  – Căpșunele astea sunt modificate genetic?
  Dintre căpșuni se aude o voce:
  – Nu, nu suntem modificate…

  1. Anduuu, io voiam sa pun un emoticon d- ala de rade mult dar n am decat unu la dispozitie, ala care clipestesad

   1. Eva,
    Cum așa doar unul?!
    Uite cum faci : vii cu cursorul pe fața asta care râde fără să apeși.
    Se deschide o fereastră care are 23 de fețe care fac câte ceva, si good apoi alegi tot cu cursorul aia pe care o vrei rofl

 4. Nepoatea mea a fost externata. Diagnostic, plurezie. Ma rog, doua teste negative, i au dat plaquenil din prima zi si cel mai rau se simtea de la medicament. Bine ca e bine, ceea ce va dorim si dumneavoastra!

 5. Andy, fiecare dintre noi are anumite obisnuinte, obiceiuri. A fi obligat sa iei in considerare altele, care nu-ti sunt in naturel, doar ca sa-ti cistigi piinea eu consider ca e o umilinta. La fel e cind esti obligat sa respecti legi, regulamente care nu-ti sunt in naturel. De ex sa fii obligat sa ai patru neveste.

  Sau cum vroia unu sa paraseasca Germania, spunind ca Hitler ii aresta pe homo, mai apoi au fost tolerati, dupa aia incurajati… si ne temem ca va deveni obligatoriu.

  1. He he să fii obligat să ai 4 neveste simultan e un vis…
   Un vis de coșmar, dar nu o umilință laugh
   Dar ce e un simțământ pentru tine, nu e si pentru mine.
   Dar nu mi-ai răspuns cum te-ai simți dacă din greșeală ai intra pe o autostradă pe contrasens.

 6. pentru neamțu țiganu nu m-am umilit niciodată pentru nici o chiflă

  E misto sa ne dam cocosi, vezi Doamne noi spargem muntii-n pumni.

  Fiecare are propria imagine privind „umilinta”. Eu, cit am trait in Ro, m-am simtit in permanenta umilit, in scoala cu uniforma si par tuns, in armata cu uniforma, in proiectare cu obligatia de a respecta niste reguli stupide.

  Trebuie sa faci diferenta intre conventii, circulatia pe stg. sau dr. cele zece porunci, si impuneri care ti se fac ideologic, religios, etc. Exemplu cu circulatia pe stinga e absurd.

  De abia in Germania, paradox, tara celor mai multe reguli si legi, m-am simtit liber si fara constringere. In multe cazuri, nu intotdeauna, a contat doar ce sunt in stare sa fac, nu cum ma imbrac, ce beau. In prima firma in care am facut proiectare aveam bar la subsol, bere la discretie, si orice bauturi, eram chiar incurajati sa le folosim.

  La Siemens ma puteam duc la munca cind vroiau muschii mei, ma puteam imbraca cum vreau, puteam sa am barba, cioc etc, unii veneau in pantaloni scurti.

  Orice impunere, sau recompensa, la nivel de stat, firma, care nu e legata de performanta ta mie mi se pare umilinta.

  Dar desigur, doamnele, aici de fata, vor aprecia mai dihai o persoana car ese bate cu caramida-n piept ca el… nu si … nu… decit unul care spune… da frate..  asta e.

   

  1. te rog să nu-mi atribui stări care nu-mi sunt caracteristice :”E misto sa ne dam cocosi, vezi Doamne noi spargem muntii-n pumni”, bine?

   pănă una alta văd că ne dăm cocoși tocmai ăia care zic crazy

   1. Imi pare rau, dar atunci cind spui „pentru neamțu țiganu nu m-am umilit niciodată pentru nici o chiflă” pt mine e te dai cocos.
    Nimení, niciodata, nu poate pretinde ca nu s-a umilit. Marii patroni se umilesc in fata clientilor, marii politicieni, presedinti in fata electoratului, scriitorii in fata cititorilor, sotii in fata sotiilor s.a.m.d. De micii lefegii, ca noi, nu cred ca mai trebuie sa vorbesc.
    In faza cu sticluta, cineva care ar fi avut singe-n instalatie nu ar fi „înțepenit de frică”, simplu fapt ca ai intepenit de frica e in sine o umilinta, ar fi putut spune, je manfis, sunt tare ca fularu, ma duc in alta parte, voi pierdeti!

    1. era o figură de stil frate!
     am râs cu toți colegii după aia în camera de fumat la muncă pe platformă laugh

   2. Unde vezi tu ca m-am dat cocos? Am recunoscut explicit ca am fost nevoit de multe ori sa ma umilesc!

    1. Păi te dai cocoș numai și prin susținerea acestei contraziceri o zi întreagă.
     Prin faptul că zici că exemplu cu autostrada e absurd. De ce e absurd ? Că așa vrei tu!
     Pentru mine asta este a te da cocoș!
     Si dacă tu te-ai umilit nu înseamnă că trebuie să arunci pe toată lumea chestia asta.
     Eu nu m-am umilit, iar cu președinții si cu patronii e treaba lor nu a mea.
     Hai facem pace?

     Si tot nu explici ce susții : ”vezi Doamne noi spargem munții-n pumni” wacko

 7. Poate cineva să-mi explice și mie ce rol are declarația pe proprie răspundere dacă o persoană se deplasează între orașe?
  De ce este ea necesară?

  1. Vă rugăm să vă adresați biroului cu publicul, în speță ministrului Alex Velea. rofl Citiți rapid cu capu ultimele ordonanțe de urgență. Vă mulțumim pentru conformare.

 8. Eu cred că e o mare diferență între umilință, așa cum o relevă neamțu, și teama de a încălca niște reguli impuse prin contract de muncă, mai ales în Emirate și Arabia, unde delictele care ni se par nouă, în Europa, de neconceput ca fiind penale, acolo se condamnă grav. Deci nu e umilință, ci teama de consecințe. Pur și simplu treci granița dintre Europa și Asia cu o sticluță de whisky uitată în bagaj, sau in buzunar, in cazul de față,  și ești trimis de pe aeroport in inchisoare. Bineînțeles că neamțu nu are nevoie de atâtea explicații, este un om umblat prin lume, a scris și cărți, confuzii între umilință și teamă se vor mai întâmpla… așadar, m-am băgat și eu în seamă.

  1. Mai există un substrat, cu privire la umilire/umilință, e ca o categorisire a celor care muncim undeva, înafara granițelor României, ca și cum noi am fi sclavii cuiva, nu, nu suntem sclavii nimănui, muncim pentru noi, legal,și pentru pensia noastră, dacă o vom mai apuca.

 9. conform premisei că blogul, deși este ținut/plătit de andu, ne aparține nouă tutulor, este bun al întregului popor cum ar veni, io o să țin cu neamțu…
  eu am înțeles perfect ce vrea să spună, chiar dacă “umilință” poate nu este cuvîntul cel mai potrivit, da’ asta o pun pe seama îndelungatei perioade de vorbit în limba lu’ ghiote…stării ăsteia, pe care din nefericire am și o mai experimentez ocazional, eu îi zic “mîncat de broaște”…nu mă omoară da’ îmi stă cumva în gît;
  o singură observație am la neamț: știi că noi suntem “on the wrong side” iar ei, deși merg pe “left”, “are driving on the right side”…
  nesecatul umor englezesc!
  PS pentru cine este interesat, dețin mai multe pdf-uri cu 5G, tuneluri sub Bucegi, holograme, computere din piatră & stuff…parcă v-aș lumina puțin și pe voi!?

 10. Fara „inghitit de broaste” ar insemna ca avem cu totii un parcurs personal si profesional perfect…mhhmmm…
  Un buton de off mi-ar prinde bine,daca nu te superi, draguta…

  1. oma, se poate să ai dreptate; mai ales că “rumân”, în accepțiunea lui Neagu Djuvara, fie-i memoria binecuvîntată, înseamnă țăran șerb (robi sunt doar țiganii)…

  2. spre costicămusulmanu
   dar țăranul rumân are voie să conducă mașina sub influența alcoolului?
   sau se simte umilit?

   In general în fabricile si uzinele Planetei nu e voie cu alcool.

 11. copiII mEI…
  ta ra ra ra
  ceee fEricIre
  pam param pam…
  (ăsta e fondul muzical din curtea mea, asigurat de o instalație audio destul de șmecheră, aflată -my guess- la vreo 4-500 de metri, pe dealul de vis-a-vis)
  de țăran, nu știu, da’ melteanu’ rumân conduce cum vrea mușchii lui; el nu cere voie nimănui…
  frate, da’ manelele astea urlă deja de vreo 2-3 ore, că erau și la 6,30 cînd am ieșit să fac grătarul; bre, ce neam înțelegător e românu’…
  hai, vă pwp, m-am culturalizat destul, intru în casă să văd un film;
  PS dacă ăștia continuă așa cu muzichia, parcă văd că nu mai ies în curte la fumat…

  1. Da carcotash te-ai mai facut…pai daca nici libertatea n-o mai sarbatorim, atunci pentru ce traim?! Opa, ai vazut cum a devenit inspiratia?!
   Las ca abia nu mai fumezi,fii recunoscator!

  2. cum se zice
   prietenii ți-i alegi singur,
   vecinii ți-i dă dumnezeu.

   Vorba Irinușei poate te lași de fumat, mai știi

 12. Simpla mea părere e că în viață sîntem nevoiți uneori să facem nu doar ce ne-ar plăcea și conveni, deci volens, nolens facem și compromisuri. La job, în familie, societate, șamd. Limitele pînă la care acceptăm aceste compromisuri depind de noi, peste o limită ne băgăm picioarele cu orice risc. Iar limitele variază de la o persoană la alta.
  Așa că într-o anumită măsură aveți dreptate amîndoi.

  Acum, cu contrasensul pe autostradă:
  Cică un tip intră pe autostradă și vede nedumerit că din contrasens tot vin mașini.
  Aude la radio:
  – Atenție, pe autostrada X un nebun circulă pe contrasens!
  – Unul?! Zeci, domnule, zeci!
  laugh

 13. a rose from my wife’s garden;

  gardu-i al meu și e nou-nouț, făcut cu mînuțele proprii…🤣

   1. Musulmanica a invatat sa se fereasca de spini?
    Asta fiindca tot mi-a zis fii-miu ca vad numa jumatatea goala…csf…
    Eva, lumi, hai sa ne cedam premiul lui costica pentru frumusete de gard..

    1. Asta mă gândeam chiar acum să scriu, Costică v-a surclasat cu bujori în doi culori, luați ceva de reveneală, fetelor!

   1. Plus că poza mea, în integralitatea ei, vizualizează și o șopârlă de rasă comună europeană, de culoare verde chihlimbar, cu coadă intactă, doi cărăbuși de fag, de culoare maro pregnant cu antene 5G negre, trei albine galbene, doi melci și un botic de arici, ițit de sub o tufă de liliac…dar poza nu încape pe acest blog de vastă cultură, așa că am decupat fluturele decât.

    1. io șopîrle am 2, un mascul și o femelă, da’ nu poci pentru ca să le pozez că acuma dorm într-o crăpătură a trotuarului…
     plus că-s petșii fiică-mii, ar trebui să cer permisiunea, să plătesc redevență…mnea, prea scump;
     the good news from my yard…no manele today!🤟🤣

  1. Eu am pus flori, pisici,soparle,cre ca am si un soarece in galerie,ca erea primu trofeu in 3 ani gloriosi de viata ai altetei sale blondovan intaiul si trebea imortalizat,daca va face trebuinta il atasez… da am asa un feeling ca ce vrei tu sa trimiti e altceva…
   Btw lumi,fluturele e….

  2. Omani,
   din aceeași clasă de valori: fluturi, boturi de arici, flori cu antene 6G, bondari, d-astea.
   da, merge smile

 14. Cred ca m-am exprimat nefericit, nu era vorba despre mine cu despre un pacient,al carui test rapid pozitiv nu a fost confirmat de testele ulterioare..e vecin cu mama si, din nefericire,a suferit un accident f grav.
  Dar parintii au mai intrat pe la mama,fugitiv ce-i drept si oricine ar fi fost cel care le-a facut cunoscut rez testului nici nu le-a pomenit de izolare.. ne-am trezit cu ei amandoi la cabinet,suficient de catraniti incat sa te doara sufletul sa le mai faci vreun repros..ulterior au primit rez negativ..
  Va spun,la firul ierbii e dezastru pe partea de comunicare, fiecare intelege si aplica „dupe facultati”..
  Mie mi-e groaza de acum incolo, pana aici o fo cum o fo,izolarea a functionat..

  1. aia e!
   cu toate hibele lui, Carol al II-lea a avut suficientă minte să-i pună lu’ fi-su în clasa aia de 8 oameni, cîte un coleg din fiecare clasă socială, să înțeleagă ăla micu mersul treburilor “la firu’ ierbii”…
   asta înseamnă cîrmuire, nu autosuficiența vremelnicilor de azi…
   o zi plăcută!

   1. Poate sunt multe alte..fapte su aspecte de importanta dar ponta asta e jegos intr-un mare fel.. poate pt ca parea oleaca mai scolit, nu stiu,dar e sinistru cu sarcasmul ala al lui..
    Citeam pe undeva ca sarcasmul e cea mai joasa(sau josnica?!) forma de inteligenta…

   2. E o practica generala asta : marii oameni de stat si finante isi pun odraslele de mici la niste activitati ( sa nu zic munca) din care sa inteleaga lumea intergrala, si cu cei de jos si cu cei de sus.
    Nu mai departe fii printesei Diana, ca un exemplu rapid asa.

    1. Mai, in general ideea de vip ma face sa ma zburlesc,asa,nu citesc cancanuri sau stiri despre vietile private ale nu stiu cui si, totusi, de estia doi imi place si i-am mai urmarit, asa…imi plac si sotiile, amandoua,si simt asa,o boare de tristete dinspre ei..sa fii print in secolul 21…in sec 18,da, venea cu totul la pachet dar azi,sa fii atat de expus..practic oamenii astia au sufletul in bataia pustii

     1. Pai tocmai de aia si-au luata lumea in cap si s-au dus in USA.
      dar se spune ca nici acolo nu si-ar fi aflat linistea.
      eh, fiecare cu ale lui, nu-i plang eu pe ei, toti aia vip, cum zici tu, cum nici ei nu plang despre mine.
      Dar au si ei o gramada de compromisuri de facut, asta e sigur.

 15. Hello tuturor ☺ sa-mi zic si eu cei 50 de centi: de-a lungul scurtei cariere profesionale am avut de multe ori senzatia de „umilire”-ca rezident pentru nesfarsitele treburi administrative si garzi neplatite..cand am ajuns specialist am intrat intr-o alta lume-ma ocupam strict de ce tine de mine, imi faceam programul cum voiam si nu se baga nimeni in deciziile mele medicale..pana a venit controlul 😜 din pacate cred o sa existe momente in parcursul profesional cand ne vom simti umiliti intr-un fel sau altul-aici nu vorbesc de nerespectarea/sfidarea unor reguli indiferent cat de absurde-ci de felul cum se interpreteaza de catre autoritati/sefi presupusele abateri de la regulile respective. Sa ma exemplific: dpd meu de vedere este ok ca exista regula ca trebuie justificat de ce ai decontat o anumita procedura. Dar nu e deloc ok cand se apuca un incompetent sa inventeze justificari absurde sa iti taie respectivele proceduri (ex „nu a decontat nici un internist asa ceva in jud Mures) si apoi iti sugereaza sa pui din burta diagnostice justificative. In fine, pe masura ce inaintez in profesie invat cum sa fac fata abuzurilor. La un eventual al doilea control sterg eu pe jos cu ei. Intre timp sunt rezident in a doua specialitate si in niciun caz nu mai pun botul la prostiile din primul rezidentiat 😀
  Nu stiu daca ati inteles ceva din pledoaria asta 😛 iar ca sa raspund la intrebare: da, mi-a fost frica de mizeria de control..dar cel mai frica mi-a fost la primele tratamente date pacientilor in calitate de specialist 😁 (e toata lumea ok stati linistiti)

   1. Evident 😂😂 dar au sugerat managerului, care era la fel de fraier ca mine 😛 plus ca eram la primul control al cabinetului pe clinic, pe laborator cred ca se pregatise mai bine. Dupa aceea, cand a fost vorba de contestatii, au amenintat ca taie toate consulturile de la caminul de batrani, chipurile nu aveam voie sa scoatem aparatura (ECG si pulsoximetru) din cabinet. In fine, acum ne-am invatat lectia..

  1. spre ametist,
   normal că te apucă dracii de nervi când vin niște tembeli să te nedreptățească pentru că pot.
   Asta este buba cea mai mare la noi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *