De ce se umflă tărâța

De ce se umfla tărâța *** ***
În afara cazurilor de boala cumplita și incurabila, cea mai mare problema a unui om, e alt om. Sau alți oameni. In general problemele apar când unii nu mai loc sub soare din cauza altora sau altuia. Mai zilele trecute doi ipochimeni de 20-23 de ani au bătut un om din trafic atât de rău, încât acesta a murit la spital după câteva zile. Omul, un om matur de vreo 40 de ani, era văduv, avea o fiica care trebuia sa dea niște examene, si acum a rămas și fără tată. Omul încercase sa apere pe un altul, cu care cei doi urangutani cu mașina se șicanaseră pe sosea. Plăcerea celor doi era sa le arate partenerilor din trafic ce mari si tari sunt ei, cat de bine conduc si ce mașina puternica au ei. Si dacă erau cumva împiedicați din aceasta plăcere a lor săreau la bătaie ca niște animale turbate ca sa-si facă dreptate. Acum sunt in arest , vor fi judecați , vor intra la pușcărie vreo câțiva ani si apoi vor fi liberi din nou, dar omul acela mort nu va mai învia. Nu exista zi in care să circul cu mașina pe drumurile patriei si sa nu pățesc si eu cite o dandana mai mica sau mai mare. Si de cele mai multe ori evit cât pot situațiile conflictuale. Dar uneori parca îmi ies si eu din pepeni.
Alta știre ne informează ca un pieton le-a atras atenția unor tipi dintr-o mașina ca au aruncat niște ambalaje pe strada. Indivizii, 4 la număr, au oprit mașina s-au dat jos la unison, au venit la cetățeanul respectiv si l-au bătut pana l-au lăsat fără suflare, ca de ce a îndrăznit sa le facă lor observație.
Hoții de buzunare din autobuzele si tramvaiele din București, acționează in grup si chiar dacă un pasager ii vede ca fura, nu are curaj sa spună nimic pentru ca s-a întâmplat sa fie si ei bătuți crunt de către banda de hoți.
Si exemplele sunt cu miile, din toate localitățile tarii si uneori si din alte tari unde sunt comunități de romani, după cum auzim la știri.
Dar răutatea/agresivitatea omului de către om nu se limitează doar pe șoselele patriei, ci si la locul de munca, la vecinătățile rezidențiale, chiar la bloc sau cartiere de străzi, la spectacole si sa nu uitam la meciurile de fotbal.
Care o fi cauza acestor agresiuni inconștiente si inumane cu efecte umilitoare in primul rând, si uneori cauzatoare de suferințe fizice sau chiar moarte?
Ce părere aveți?

37 de gânduri despre „De ce se umflă tărâța

 1. „Homo homini lupus est”.

  ” Lumina a venit în lume şi oamenii au iubit întunericul mai mult decît Lumina.” – Ioan 3:19

  ” Ah! – zise unul – spuneți că-i omul o lumină
  Pe lumea asta plină de-amaruri și de chin?
  Nici o scînteie-ntr-însul nu-i candidă și plină,
  Murdară este raza-i ca globul cel de tină,
  Asupra cărui dînsul domnește pe deplin.”

  M. Eminescu – Împărat și proletar

  Ajunge, să nu cad total în mizantropie.

  1. Andrei,
   dacă o ecuație are delta negativ , atunci ea are rădăcini complexe, nu înseamnă că nu ne place matematica.
   Așa si noi analizând cine e lumină si cine e tină

    1. Cam același lucru spus mai sus, dar „pa poiezie”:

     ” Zwei Seelen wohnen, ach! in meiner Brust,
     Die eine will sich von der andern trennen;
     Die eine hält, in derber Liebeslust,
     Sich an die Welt mit klammernden Organen;
     Die andere hebt gewaltsam sich vom Dust
     Zu den Gefilden hoher Ahnen.”

     Goethe – Faust

   1. Mda, omul e o ființă complexă. Mai ceva decît rădăcinile ecuației cu delta negativ.
    Referitor la antagonismul lumină-întuneric (sau tină):

    An old Cherokee is teaching his grandson about life.
    “ A fight is going on inside me. It is a terrible fight and it is between two wolves. One is evil – he is anger, envy, sorrow, regret, greed, arrogance, self-pity, guilt, resentment, inferiority, lies, false pride, superiority and ego. The other is good – he is joy, peace, love, hope, serenity, humility, kindness, benevolence, empathy, generosity, truth, compassion and faith. The same fight is going on inside you and inside every other person, too.”
    The grandson thought about it for a minute and then asked his grandfather: “Which wolf will win?”
    The old Cherokee simply replied: “THE ONE YOU FEED.”

    1. Na, că s-au postat invers cronologic, și „mai sus” a devenit mai jos.
     Oricum e un editor f. ciudat aici, și nu e mereu la fel ?!
     Iar traducere canci, pedeapsă pt nepoetica incursiune matematică smile

     1. Andrei,
      sper că esti de acord cu treducerea asta :

      „Ah! două suflete sălăşluiesc în al meu piept;
      Ce unul de altul vor să se despartă;
      Unul de lume se-agaţă cu organe poftitoare,
      În uşuratica dorinţă de iubire;
      Iar celălalt din pulbere se-arată, cu elan,
      Spre sferele unor strămoşi sublimi”.

     2. E frumoasă. Autor? La orice traducere, mai ales literară, trebuie precizat autorul!
      Uite altă variantă (mi se pare chiar mai reușită):

      „ Ah! două suflete-mi sălăşluiesc în piept,
      Ce vor necontenit să se dezbine:
      Unul, de-o aspră poftă de dragoste umplut,
      Cu ghearele-ncleştate în lume se împlîntă;
      Iar celălalt vînjos, desprins de lut,
      Spre plaiul nalţilor strămoşi s-avîntă.”
      trad. Şt. Aug. Doinaş

  1. Tocmai am luat copilul de la aeroport. Cum ieseam noi asaspre parcare, imi spune in gura mare: Am venit cu puscariasi in avion! Imediat se aude un cor de fo sase handramaci, tricouri mulate, tatuaje cu dragoni, Gucci samd: noi suntem puscariasii! Mandrii si veseli nevoie mate
   Am grabit pasul, desigur, oamenii erau pusi pe prieteneala..veseli ca statul francezi i- a expuzat cu Air France. Acum au vacanta dar se vor intoarce la buzunarit oameni, aici sau acolo. Eu nu o inteleg p- asta cu drepturile omului. Dreptul oamenilor onesti unde e? De ce nu am voia sa il co strang cu mijloace rusesti pe criminalul din Caracal?
   Dreptul fetelor moarte unde e? Sau al parintilor..
   Pe astia de ce nu i- au dus dorect in puscarie?? Ei asteptau veseli taxi- ul..
   ( io scriu si mai rar si mai prost din lipsa de calculator..cu telefonul..greu tata!!)

   1. Eva,
    Drepturile noastre sunt la proțap, deodată cu berbecii fripți pe care-i mănâncă polițaii cu interlopii si politicienii. dash
    Spune-i lui ElDevina ca a revenit Lume lui Banciu si că editia din 3 Sept e spumoasă rău rofl

 2. Se umfla tarata in noi pentru ca nu mai e tarata de altădată! Nu vreau sa fiu sentimental dar bunica mea făcea cel mai bun borș din zona. Ma miram eu ca il vinde cu un leu litrul (cum poți face comerț in comunism?) dar imi trecea repede mirarea pentru ca la ea găseai mereu o bomboana buna. Insa bomboana buna venea ca răsplata dacă erai cat de cat ascultător si educat. Si avea grija bunica sa ne educe, chiar dacă nu o simpatizam in mod deosebit.

  Da, bunica folosea o tarata de calitate, am prins si noi gustul ei prin acele bomboane si zic eu ca acum, cel putin noua, nu ni se umfla tarata. Am încercat si cred ca am reușit sa convingem si copiii noștri.

  Dar cine mai asculta de bunici zilele astea? Si nici borș bun nu se mai face, găsim Magi acum!

  1. smile rofl
   da,așa este, nu mai e tărâța de altă dată sorry
   se umflă tărâța una-două si sare la bătaie crazy
   dacă nu mai vine bunica cu bombonele acute

 3. Stiu de cazul prezentat, s-a intamplat ceva mai demult, era inainte de bacul de vara. S-a intamplat pe drumul Pitesti-Curtea de Arges, pe care ai mei merg destul de des (uneori si in drum spre/de la mine). Nici nu vreau sa ma gandesc ce s-ar fi putut intampla daca se nimereau si ei in trafic cu fiintele alea..
  In alta ordine de idei si la scara mult mai redusa, anul asta am asistat cum dragii mei colegi de meserie ma calca in picioare cum vor..si cu controlul CAS, si cu examenul de eco..mizerii facute cu buna-stiinta..de ma intreb cu ce sufletu’ ii deranjez atat de tare..nu le suflu pacientii, nu fac decontari fictive..imi vad de treaba mea cum pot! In fine, noi sa fim sanatosi..si daca simtiti ca vi se umfla taratza, poftiti sa o vizualizez la eco!

  1. ametist,
   1) da, acela e cazul. Erau si pozele urangutanilor turbați în articol.
   2) colegii tăi probabil că se oftică din cauză că ești mai bună decât ei, si atunci după cum zici, noi să fim sănătoși smile

 4. Ma gandesc eu ca asta o fi „omul nou”, creatie a celei mai drepte dintre ocarmuiri, bazata pe, nu-i asa, deplina egalitate in drepturi-adica eu am dreptul sa muncesc, tu ai dreptul sa-ti bati joc de mine ca cine sunt eu sa ti-l ingradesc?
  Ame,”neputand sa te-nteleaga
  Crezi c-or vrea sa te admire?”
  Ai grija de tine si sa stii ca se termina si sufletul cateodata cand il cheltui acolo unde nu e pretuit-mi s-a spus treaba asta acu ceva ani da eu nu-batman, batman..

  1. Fain de tăt, cum se zice la Maramu’.
   Îmi aduce aminte de celebrul cerc desenat pe pereții școlii, avînd în interior scris: „Loc de dat cu capu'” smile
   Chestia e că tot omul inteligent, sensibil, are regrete, frustrări, mustrări de conștiință.
   De s-ar da uneori cu capul de pereți. dash
   Prostul e senin. „Prostul nu știe că-i prost, cum nici mortul nu știe că-i mort. Suferă doar cei din jur.”

 5. bre uoamini buni șî fimiei, ghini v-am găsît la întoarșerea mie din vacanțî;
  domnu’ andu sî știi matali cî șetitoriu șeala din bulgaria, io eram…da’ dac-o mai fi șî altu’, măi încolo, sî-mi fași cunoștința, rogu-te…
  revenind la tărîță…cred că-i ceva neaoș, că, uite, mie cît am fost plecat la vecinii bulgari, nu mi s-a umflat deloc; da’ drept deloc, deși, cel puțin în trafic, aș fi avut motive (90% erau conaționali, of course…😨); plus că mi-am(au) permis să CITEEEESC!!! ok, în timpul somnului de prînz și noaptea 00-03, da’ orișicît, am citit…
  Hannah Pakula- Regina Maria, Ultima Romantică, recomand cu căldură; o radiografie fără patimă a devenirii noastre ca nație; și din care carte, cu mare amărăciune, am (re)constatat că Marii Români au fost, în majoritatea lor, niște străini; alde Hohenzollern-Sigmaringen (nește nemți dar a căror progenitură de a treia generație- carol al doilea- a fost, sub influență neaoșă o jigodie fără seamăn), Regina Maria (o ruso-englezoaică), Joe Boyle aka Klondike Joe (un canadian donchișotesc pure style), gen. Berthelot ( aka. Burtălău-pentru soldați)…singura consolare vine de la Barbu Știrbey, ilustrul necunoscut al perioadei pre și interbelice…mai este și bătrînul Brătianu dar care din motive egoiste (vezi Conferința de Pace de la Paris) a dat, grațios, cu bîta-n baltă…
  de ce tot acest lung preambul?
  pentru că m-a “provocat” comentariul evei cu pușcăriașii; ok, nu-i normal să furi de la semenul tău (deși comediantul Dan Badea are și o altă teorie…”v-a furat vreodată un frate țigan? zici că te-a atins un înger…așa a apărut terapia cu îngeri”…🤣 youtube serch) însă ăla care mă fură “om la om” merită (pentru că-și riscă libertatea proprie) puțin respect comparativ cu veorica…sau cu băncile care au prostit mii de oameni (vezi alt comediant https://m.youtube.com/watch?v=BDCgL5QDSvE&autoplay=1) cu căcaturile alea de credite într-o monedă speculativă (CHF!)…sau cu nenea trump, care fute economia mondială pen’că are el o problemă cu chinezii și cu mexicanii…sau cu fimeia merkăl, care ține prelegeri europei “trebuie să fim uniți…etc” în timp ce pe sub masă ia gaz ieftin de la putinel…mai vreți? aveți liber să mă înjurați pentru cinism însă nu mă scoateți dintr-ale mele; cînd ești părinte de adolescent, în țara asta care numai grija cetățeanului n-o are, nu te gîndești la o rutină de comunicare cu copilul tău? dacă ești om de afaceri, cu responsabilități de toate felurile, te șicanezi în trafic cu unii care au bicepsul cît gamba ta, în loc să tragi pe dreapta să fumezi un trabuc și să-i lași în plata Domnului pe melteni? (acum vreo 10 ani îl aduceam pe văr-miu, deja rezident în State, de la bucurești la vaslui, pentru înmormîntarea maică-sii; și pe la tecuci îl presam pe un dobitoc care conducea execrabil o mașină mult mai puternică decît a mea și care nu mă lăsa cu nici un chip să-l depășesc; noi ne cam grăbeam, din motive obiective, evident; însă vărul meu, foarte calm, îmi zice “ce vrei să faci? oricum pe mama n-o învie nimeni…dacă se dă ăla jos la tine?” “am cheia de roți!, zic eu” “și dacă el are un pistol?” “da, bre, da’ uite cum merge, boul!” “ok, ai dreptate! însă dacă n-a învățat pînă acum, crezi tu că niște flash-uri și trei claxoane îl vor ajuta să fie un șofer mai bun?!”)
  cu scuzele de rigoare celor (puțini) care nu corespund, părerea mea este că suntem o nație de “curve” care vrem să facem pe mironosițele…da’ nu ne prea iese că votăm, ca proștii, tot comunistoizi și securiști de treijdeani…
  iar cînd ar trebui să ni se umfle într-adevăr tărîța (la vot), ce să vezi…e zi de grătar/concert/concediu…

 6. spre costicămusulmanu,

  Faptul ca ai avut în concediu acele lecturi pe care le-ai menționat ( superbe de altfel) te-au înmăiestrit să concluzionezi astfel (si comic si tragic în același timp) :

  de ce tot acest lung preambul?
  pentru că m-a “provocat” comentariul evei cu pușcăriașii; ok, nu-i normal să furi de la semenul tău (deși comediantul Dan Badea are și o altă teorie…”v-a furat vreodată un frate țigan? zici că te-a atins un înger…așa a apărut terapia cu îngeri”…🤣 youtube serch) însă ăla care mă fură “om la om” merită (pentru că-și riscă libertatea proprie) puțin respect comparativ cu veorica…sau cu băncile care au prostit mii de oameni

  Referitor la observația ta ca de 30 de ani alegem ca proștii aceeași comunistoizi puși pe căpătuială iată un aspect de la USR.

  cum sperăm noi că sunt oameni politici ”proaspeți” în USR :

  https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/usr-un-butoi-cu-pulbere-inaintea-terminarii-votului-pentru-presedinte-excluderi-si-demisii-cu-scandal-suspiciuni-de-frauda-1183246

  Tare mi-e frică (!) că trebuie sa mai treacă vreo sută de ani ca să ne lecuim dash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.