Cu elicopterul după pești
Ca să zbori cu elicopterul spre platformele marine trebuie să ai două certificate. Unul de salvare din elicopter de sub apă, denumit HUET, adica Helicopter Underwater Escape Training, în cazul în care acesta se prăbușește în mare, si al doilea Supraviețuirea pe Mare, denumit Sea Survival, acesta fiind necesar fie pentru a supraviețui pe mare după prăbușirea elicopterului, fie pentru supraviețuirea pe mare după ce ai evacuat platforma marină în caz de necesitate.
Ambele certificate se obțin în urma unor cursuri si antrenamente de 2 sau 3 zile la care te trimite compania unde lucrezi. Unora le este frică iar alții se bucură de aceste cursuri si antrenamente. Dar oricum ar fi ele sînt foarte utile si interesante.
La HUET proba de bază este iesirea controlată din cabina elicopterului scufundat cu capul în jos la 2 metri în bazinul de antrenament. Aici e faza în care umbli după pești cu elicopterul. Cam jumătate din cursanți se panichează si ies alandala, înainte de cele 7 secunde standard, înghit apă si se zbat inutil epuizîndu-și resursele ajungînd speriați la mal, dar trec testul, iar cei care nu trec testul, cam 2%, sînt salvați de personalul asistent ( scafandri ) care supraveghează echipa de candidați tot timpul cît se desfăsoară testul. La Sea Survival proba de foc este aranjarea cu fața in sus a plutei de salvare si cățărarea pe ea din apă , ceea ce nu este de loc usor, a doua probă mare fiind saltul în apă de la 5 metri în poziție verticală . Aceste cursuri se țin de catre companii acreditate național si internațional.
Zborul cu elicopterul este destul de scurt, între 30 si 60 de minute, dar check in- ul si îmbarcarea fac ca totul să semene cu un zbor obisnuit cu avionul, adică tot cu 2 ore înainte trebuie să fii in aeroport si tot trebuie să treci prin poarta magnetica si să faci cotrolul bagajelor cu mare atenție. Inălțimea de zbor nu e mai mare de 1000 de metri si nu prea timp si chef să admiri peisajul pentru că hardughia vibrează si huruie de nu poți să vorbesti nici cu vecinul de scaun. La aterizarea pe platformă respiri usurat că ai scăpat si de data asta desi nu s-a mai întîmplat vre-un incident de vreo 20-30 de ani. Platformele de aterizare sînt de obicei la înălțimea de 60-70 de metri si sînt inconjurate de un brîu de plasă lat de 1.5 metri ca sa te protejeze sa cazi in mare daca te ia suflul generat de palele elicopterului sau amețeli bruste. Nu se zboară daca e vînt peste o anumită intensitate sau daca vizibilitatea e redusa. Oricît ar parea de ciudat, de multe ori pe mare vizibilitatea e redusă din cauza furtunilor de nisip de pe uscat care își întinde brațele de caracatiță peste mări și țări.
..//..