Cheile Bicazului si cheile Veneției

Cheile Bicazului si Cheile Veneției

Într-una din cele trei zile a lunii aprilie, cât am umblat prin Trieste petru problemele pe care le aveam cu firma cu Ansaldo SpA, Italy, am văzut un afiș pe ușa gării, Stazione Centrale, care spunea că dacă te duci la Veneția cu trenul și lași mașina în parcarea pe termen lung, Silos parking, plătești parcarea doar o oră, arătând biletele dus-întors Trieste-Veneția. Plecasem în Italia cu 5 zile în urmă, cînd aflându-mă într-o excursie la Cheile Bicazului, am primit un telefon de la firmă să mă duc de urgență la Trieste pentru niște convorbiri cu italienii. Așa că mi-am luat mașina la spinare și după o zi jumate am ajuns în suburbia orașului Trieste unde se afla o filială a  firmei italiene.

Așa că într-o zi de joi, dimineata pe la ora 9, am intrat in parcarea Silos a gării centrale din Trieste si am mai confirmat cu vanzătoarea de bilete de tren chestiunea parcării cu discount, nici o problemă zice doamna, păstrați tichetul de parcare, tichetul dus la Veneția si tichetul înapoi, vă prezentați cu ele la cabina barierei de la ieșire si achitați doar o oră de parcare. Călătoria cu trenul, cam gol, a durat aproape două ore si a fost o plăcere, jumate de drum aveam la geam  marea azurie, cerul azuriu, și eu la fereastră mă făceam din ce în ce mai azuriu.

Coborât in gara Santa Lucia, mi-am luat fața de turist fără nici un bagaj, doar o stilcă de apă de jumate  si cheia de la mașină, de care aveam atîrnat un arici-breloc  portocaliu din gumă,mare cît un măr. N-am vizitat  nici un muzeu,pentru că lene, si pentru că odată coborât din tren esti deja într-un muzeu, tot locul e parte dintr-un muzeu, așa că am descris un arc de cerc de trei-patru ore, plecînd din gară spre stânga si întorcîndu-mă la gară dinspre dreapta. Pe drum am căscat si eu gura pe unde vedeam un grup care cască gura la un ghid, am mancat si am cumpărat mici souveniruri, de la tarabele care seamănă cu cele de la Mamaia, unde poți să te tîrguiești ca să nu-ți iei țeapă. Am ajuns inapoi la gară cam cu jumate de oră inainte de pleacarea trenului, pe la ora 17, cu punguța mea cu suveniruri,dar fără țigări, asa că m-am dus la tutungeria de pe peroane,după ce mi-am luat biletul spre Trieste. Am mers iar cu trenul cam gol, si am admirat organizarea sistemului feroviar italian,gări, bariere, tuneluri, poduri, sate si orăsele care păreau cam pustii dacă mă întrebați pe mine. Ajung în parcare, ajung  în fața mașinii, si încremenesc :nu mai aveam cheile. Am stat încremenit așa cam un minut, apoi am început caut soluții. Avem trei posibilități : să sparg ușa si să pornesc din fire, sa sun acasă să-mi trimită cheia de rezervă cu un curier rapid sau să mă duc înapoi la Veneția și să verific toate locurile unde am făcut cumpărături si la restaurantul unde am mâncat de prânz.

Am plecat înapoi la Veneția. În tren, cam gol si acum, conductorul m-a recunoscut că de abia venisem de la Veneția și m-a întrebat ce s-a întîmplat, văzându-mă cu cele cinci lucrușoare aliniate pe banchetă, eu încerând să refac traseul invers. I-am explicat in cîteva cuvinte că nu mai am cheile de la masină si că încerc să le caut pe la tarabele de unde luasem acele suveniruri. A dat si el din cap aprobator, adică e o șansă să le găsesc daca le-am lăsat pe undeva si nu le-am pierdut pur si simplu pe jos la îngrămădeală.

În apropiere de Veneția m-am gândit să mă duc în primul vagon să fiu mai rapid in a ieși din gară. Liniile de aici sînt ca la Bucuresti, capăt de linie, se termină toate pe peronul principal, plin cu buticuri si  agentii de turism. Coincidență fericită, trenul a oprit pe linia care era exact  în fața tutungeriei de unde făcusem ultima cumpărătură : țigările.  Mi-am dat seama că scăpasem din calcule să verific si aici, aceasta fiind a șasea cumpărătură,  dar văzând magazinul deja mă îndreptam spre intrarea tutungeriei. Când să ajung la ușă, vânzătoarea care mă văzuse prin vitrină,  se repezea afară cu cheile mele cu arici in mâna ridicată țipând : ” signore, signore , gli chiavi , gli chiavi”

-//-

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *