cacadandanaua cu tranzistori

*** Cacadandana cu silicoane și gaze ***

Anul 2022 va rămâne în istorie ca anul a două crize majore:
– criza semiconductorilor sau criza micro-chip-urilor produse în principal din siliciu și
– criza energetică a Uniunii Europene sau criza a gazelor din Rusia.

Prima are drept cauză pandemia de Coronavirus Covid 19, care a indus lockdown în multe zone ale lumii si multe fabrici printre care și fabricile de circuite integrate. Acum multe industrii au intrat în ralanti din cauză că nu mai au micro-chipuri. De exemplu industria calculatoarelor, industria automobilelor, industria bunurilor electrice si electronice inclusiv a telefoanelor mobile, a panourilor fotovoltaice. Putea fi evitată această criză? Cam nu. Deși producția de chipuri este concentrată în Asia, adică China, Taiwan, South Korea (numai Taiwan are 56% pondere) cauza principală a fost pandemia cu constrângerile ei iar nu puținătatea unităților de producție. Totuși, deși se prevede că revenirea la normal va fi cam pe la sfârșitul anului 2023, Uniunea Europeană a făcut deja planuri pentru construirea a noi unități de producție a micro-chip-urilor în UE ca să nu mai fie acea dependență de Asia.
La noi în țară avem probleme cu producția de automobile care este întârziată, producția de electrocasnice, care mai nou toate au circuite integrate și cu instalarea panourilor fotovoltaice, care nu pot funcționa fără un anumit controler electronic, plin de circuite integrate, care vin foarte târziu în țară.

A doua criză a apărut după invazia Ucrainei de către Rusia, iar Lumea întreagă a sancționat acest fapt prin boicot economic și nu s-a mai continuat achiziționarea de gaze naturale din Rusia la nivelul pre-invazie. Era evitabilă? Da, era evitabilă dacă UE nu se complăcea în a cumpăra comod gaze doar din Rusia. Și cum Rusia nu a reușit în războiul ei fulger, criza se va prelungi nedefinit si este o lecție pentru toată lumea despre cum nu e bine să depinzi în totalitate doar de un singur furnizor (nu doar în acest domeniu).

În cascadă mai sunt și alte crize, în fapt lipsa unor bunuri și produse, dar majore în istorie vor rămâne acestea două despre care am vorbit.

13 gânduri despre „cacadandanaua cu tranzistori

 1. Din vastul febe :

  Andreea Stanga
  7h
  ·
  Din seria ‘lucruri bizare care nu se întâmplă’:
  Am dat, din greșeală, cu iphonu de perete și a căzut o bucată.
  Din perete.

 2. Crizele astea sunt create pentru a atrage cant mai multi să își pună panouri fotovoltaice și să cumpere mașini electrice.

  Dupa un timp o să vezi că vor scădea prețurile.

  Cine cumpără acum panouri fotovoltaice și mașini electrice își ia ce mai mare țeapă posibilă.

     1. Logic că vor scădea… panourile fotovoltaice sunt de ani buni pe piață…acum au prețuri de 20 de ori mai mari ca in anii trecuți.

      E normal daca au văzut că se înghesuie toți că oile.

   1. E un banc.

    E din aceeași categorie cu:
    – Cum se spune corect Iran sau Iraq?
    – La ce?

    Sau

    Mai mulți boxeuri au fost întrebați dacă sportul lor presupune riscuri majore.
    99% nu au înțeles întrebarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *