Atenție, cad proști !

Atenție cad proști, pe capul nostru *** *** sau Ce mănâncă porcul, când face presa? *** ***
Se vorbește mereu despre cutare sau cutare personaj politic ca va ajunge la lada de gunoi a istoriei. Ma rog, e metaforic cumva, nu?, ca unde e lada asta de gunoi si dacă o etapa faptica a unei stări politice dintr-o țară a avut loc, atunci vrei nu vrei, ea va fi înregistrată de istorie, chiar dacă respectivul om politic a fost dovedit ca impostor sau șnapan de mare anvergura, cum e de ex L dreaknea. Sau se vor scrie doua cărți de istorie, o carte sa fie istoria pe bune si o alta carte sa fie lada de gunoi a istoriei? Cine va fi in a doua carte va fi cah, sau cum? Neclara noțiunea asta. Sa vedem ce va înregistra istoria (sic) !
Dar in presa cum e cu gunoiul, cu lada de gunoi a presei? Asta e in timp real, gunoiul exista in același loc cu relatarea știrilor adevărate si necesare, subliniez “necesare” pentru a arata ca exista o mulțime de cuvinte in presa care nu reprezinta nimic. De exemplu textul care are titlul : “ ce a zis iubitul blondei botoxate, când a aflat ca s-a dus la Periș cu alt bărbat” . Asta-i știre? Pentru astfel de texte stau unii si bat la tastatura, unii recenzează, alții aproba beau cafele si zic ce grea e viata de ziarist, si in final textul apare , iar 90% dintre cititori trec peste titlul asta cu scârba.
Povestea cu click-ul din click în click e ca si cum autorul te-ar invita ca pe un musafir in sufragerie, pentru un ospăț de gala, te așează pe un fotoliu care are cuie mascate pe partea cu șezutul, cuțite ascuțite pe spătar, toate acționate cu niște motorașe după cum vrea autorul, si deasupra fotoliului o stropitoare cu pipi care se varsă peste musafir cand trage ala de o sfoara. Sau cam ca aranjamentul de răzbunare al caprei cu trei iezi. Fiecare click e cite o împunsătură de cuie, cuțite sau revărsare de urina peste capul tau de musafir invitat cu șiretenie de reptiliana (!) in sufrageria publicației la care scrie cu onor ziaristul.
Titlurile din ziare sunt date 70% de oameni inculți si prosti si tineri fără nici o experiența de viată, doar cu fumuri si figuri in cap, tineri din aia care au luat 2 la bac in prima sesiune, dar ajunși cu pile in presa, conținutul multor articole nu are nici o relevanta si adesea nici o legătura cu titlul. S-a ajuns la o saturație de prostie pe centimetru pătrat de presa de nici nu-ti mai vine sa deschizi vreun un articol, in toate publicațiile, fie ele de shantan fie de ținută științifica. Mare parte din presa a ajuns un mare Zero barat. Ce mănâncă porcul care scrie presa pe internet? Ca orice porc mănâncă laturi, dar el crede ca vom manca si noi cu el. Ei bine se înșeală, noi dam skip la multe aglomerări de cuvinte amestecate de-a valma ( adică asa numitele articole) de autori ignoranți si prosti, si ei se întreabă de ce le scade audienta. Am auzit o reporteră cum l-a întrebat pe un fost deținut faimos la ieșirea din pușcărie : “ cum a fost detenția, v-ați mai întoarce acolo?” S-a uitat si ala cu scârba la ea si n-a mai zis nimic.
Un singur exemplu ( din milioane de tâmpenii spuse sau scrise), azi un articol zice : ”O fată pe o trotinetă pe a fost spulberată de o mașină pe o șosea in orașul…” Din articol înțelegi că a fost rănită ușor si dusă la spital unde e OK. Bipedul care a dat titlul știe ce înseamnă ”a spulbera”?
De ce consumam din ce in ce mai putina presa?
De aia, ca nu toți am luat 2 la bac. Atenție, când deschizi un ziar, pe hârtie de la chioșc sau pe net de la Zuckenberg, trebuie să-l scuturi ca să cadă proștii din el ca gândacii de bucătărie, că la fel fojgăie și ăștia.
Voi ce tâmpenii ați văzut prin presă ca sunt din plin ca perlele din perioada bacalaureatului?

-permanent motto-
As spune asa, mai provocator, cred ca e o perioada a domniei liderilor șarlatani. E un cuvânt destul de puternic, dar care are miez. Etimologic, șarlatan vine de la cineva care pretinde ca are anumite cunoștințe, competente, dar de fapt nu le are. Modelul clasic e Tartuffe al lui Moliere, impostorul, șarlatanul.

37 de gânduri despre „Atenție, cad proști !

 1. Multi dintre noi am crescut mai mult fara presa. Aia putina xare era, nu continea nici greseli gramaticale, nici de exprimare, se folosea doar limba literara. Fara expresii colocviale, fara argou sau jargon, fara bâlbâieli la stiri. Poate de aceea suntem si cei mai oripilati de ceea ce se intampla.

  Despre conținut, nu am cuvinte..Azi am vazut pe undeva un articol despre Adrian Nastase scris de Oreste si mi-a venit sa vomit la propriu.

  De aceea eu prefer blogul  asta. De aceea urmaresc scrierile catorva scriitori din generația tânără si ma bucur ca exista. Vi- i recomand călduros pe Catalin Marin, Ilinca Bernea, ei imi vin in minte primii.  Nu scriu știri dar scriu interesant.

  1. Eva,
   edit costă dulu față de căt dau acum, si apoi trebuie ca fiecare să-și facă cont cu parolă si de fiecare dată când intri te loghezi cu datele, alea, alea …

  2. nu, n-avem, ca să vă ofticați…
   vorbeam cu nevastă-mea săptămîna trecută (mă mai uit după cîte o fistichie tinerică) și o întreb
   – oare ce s-o mai purta cînd o fi adolescentă (cu referire la fetița noastră, of course)?
   la care ea:
   – la cît de aiurea a ajuns lumea, văd 2 opțiuni: ori în fundu’ gol ori în moda anilor ‘60…
   despre limbajul “colorat” nu-ș ce să zic, îl pot accepta însă doar cînd subliniază o idee iar nu ca element primordial al exprimării; e ca în bancul cu profu’ univ. care încerca să citească într-un compartiment de tren, în timp ce pe culoar niște tineri se hlizeau, încercînd să impresioneze o duduiță;
   iese ăsta și zice:
   – domnișoară, fiți amabilă, ați putea să-mi răspundeți la 3 întrebări?
   – sigur!
   – puteți numi o poezie de-a lui carl maria rilke?
   – nu…
   – știți cumva cum se numesc fecalele vacii?
   – balegă (bucuroasă)!
   – dar ale găinii?
   – găinaț!
   – aha, m-am lămurit…
   – despre ce anume?
   – cu dvs. se poate vorbi doar despre căcat(uri)!
   și “stolul”, rușinați, s-a împrăștiat…

   1. Limbajul colorta poate fi simpatic, depinde ce culori alegi si in ce cintext. Ar fi absurd si trist sa ne imaginam o lume vorbind doar limba literara.
    Io ma refeream la trivialiati insirate fara noima, la limbajul de hazna din emisiuni tv..d- astea.
    (Hai ca mai am o saptamna si incep sa ma vaicaresc de viatza grea😀)

    1. da poate va fi alt fel la noul loc de job.
     poate nu te vei văicări neam
     poate vei sălta de fericire în pași de samba smile
     asta îți doresc good

 2. stie cineva sa-mi spuna si mie de ce au ranza umflata aia de la PSD contra Kovesi ?

  se opun numirii ca procuror la UE

  de ce ? de oftica ?

  m-am tot uitat prin presa dar nu am gasit motivul

 3. Sunt si ziare bune (mult mai putine, e drept!). Poate plicticoase pentru multi dar un mic effort trebuie sa facem si noi, cititorii. Putem lasa balega si gainatii pentru altii, vorba unui commentator de pe blog. Nu toti trebuie sa ajunga la Rilke dar si drumul in sine pana acolo e frumos. Asa ca porniti in calatorie fratilor, e mult mai frumoasa natura si cultura decat toti sarlatanii care va fac semne obscene de pe ecrane sau pagini in culori tipatoare.

   

 4. Consiliul Uniunii Europene a votat joi pentru numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror șef european. Kovesi este prima persoană care va ocupa această funcție, nou înființată. În cadrul Consiliului, ambasadorul României la UE a votat împotriva fostului șef al DNA. Urmează și un vot în Consiliul European, dar acesta este o formalitate, numirea lui Kovesi în funcție este deja o certitudine.

   

  ie-te-te good

   1. și, în contexte, atît comment-ul omanianulu’ cît și tema emisiunii: cu atît mai de apreciat sunt oamenii de presă “cu vorbele la ei”…
    azi, la Piața Victoriei (Europa FM), m-a uns pe suflet Guran! interlocutor, Valeriu Steriu, proaspăt uns purtător de voroave la piesdi…
    emisiunea a debutat cu evocarea de către Guran a doliului din pesedeu’ dăn cauză dă LeCeKa procuror…
    obrăzniciile obișnuite dar puțin mai evoluat…însă încheierea a fost apoteotică:
    MG: …și felicitări…
    VS: MULȚUMESC! (gîndindu-se la proaspăta sa numire ca purtător de vorbe la piezdi)
    MG:…cu ocazia numirii LCK ca și Procuror Șef European!!!
    bre, cine are o poză cu fața lui Steriu în momentu’ ăla, poate face avere; mai bun laxativ ca ăsta…
    și mă gîndeam, pen’că mai înainte îl ascultasem la realitatea fm pe dl Paleologu, în contextul înscrierii la BEC ca și catindat la prezidențiale -paranteză: sorry Eva pentru amicii useriști da’ Paleologu va avea votul meu în primul tur; este un vot Pentru, nu Împotrivă; este singurul candidat care îmi satisface așteptările; și cu toate că l-aș strînge de gît (eufemism) cu mîinile goale, nu pot decît să-mi scot pălăria în fața celui mai mare animal politic din ultimii 30 de ani: matelotu’; se pare că este singurul care înțelege cu adevărat schimbările din societate; paranteză închisă- ce înseamnă, dom’ne școala…și buna creștere; dacă autosuficientul ăla aștepta ca Guran să încheie propoziția…păi bine, băi deșteptule, după ce vulpoiu’ ăsta cu zeci de ani de presă șterge pe jos cu tine și ai tăi, toată emisiunea, tu te aștepți ca la încheiere să-ți zică “pa, vali! hai, te pwp, poate ne vedem la o BR…”?!

    1. costicămusulmanu,
     tare relatarea cu

     ”MG: …și felicitări…
     VS: MULȚUMESC! (gîndindu-se la proaspăta sa numire ca purtător de vorbe la piezdi)
     MG:…cu ocazia numirii LCK ca și Procuror Șef European!!!
     bre, cine are o poză cu fața lui Steriu în momentu’ ăla, poate face avere; mai bun laxativ ca ăsta…”

     eu aș zice ca se poate patenta poza ca laxativ rofl rofl

 5. Avem, avem ce citi, timp nu prea este! Apropo de eva si literele zglobii,am cateva carti pe care le-am recitit de multe multe ori in editii diferite si am constatat ca ma atasasem, cumva,inclusiv de greselile de tipar ale editiilor mai vechi! De traduceri nu mai zic!

 6. eu vorbeam despre practicile prostilor din presa, indiferent cum ne selectam noi lecturile.
  ei exista si produc pagube in mintile celor in formare

 7. Oo daaaaa…asta e cel mai grav.. adevarati formatori de opinie, pentru copii, pentru minti in formare…
  Spuneti-mi cum vreti dar eu nu pot sa am incredere intr-o invatatoare in colanti si cu botic cu ceva prin el(hilarironic sau uatevar ca nu ma pricep) especially la 50 si un pic..bilivmi, e …huh..

  1. alooo, colega, mai ușor, vă rog…
   un “go” e inaf! LCK zic să stea, așeeea, mai pe lîngă gardu’ lu’ Românica, poate mai bagă bățu’…

   1. Era un film…go go gadget! Cre ca diacolosa mi-a venit!
    Da iar cadem in pacatu-al sa astepteptam de la un singur om minuni..
    Citeam pe undeva ca o situatie de criza o recunosti si atunci cand un post=un nume, un singur nume..

 8. Irinoush,
  Nu cred ca lumea așteaptă minuni aici, in cazul LCK, ci doar faptul ca vedem că PSD își mănâncă ficații de draci. Mai ales broasca aia râioasă Grapana care a urlat la ea, cu ochii bulbucați și spume la gură, in parlamentul UE : ” să ne spună d-na Kovesi de ce a fost dată afara de la DNA din Romania” ea se credea kaghebeu nu altceva.
  Crapă de nervi impostorii din PSD

 9. Pe mine cel mai rau ma deranjeaza titlurile alea cu „Vezi AICI ce REACTIE a avut vedeta cand a vazut zacusca”. Oare exista uoameni care click-ăie asa ceva? Odata am muscat-o, eram chiar curios sa vad ce reactie a avut: d-aia mare, de avion, sau poate aparusera mai mici, de buzunar, sa-mi iau si eu. Si mai sunt si alea cu „Vedeta rupe tacerea!” Desi nu stie nimeni ca vedeta exista si, mai mult, a fost si in silenzio stampa in ultimii 200 de ani. Lectura placuta!

 10. Un Omanian,
  Da, exact la asta m-am opărit și eu laugh
  si la 1 din 10 tot dau click să văd daca are vreo urmă de ceva interesant. Și n-are nimic, a fost un cretin prin redacția aia care a scris dobitocenia, un cretin care a aprobat si un alt cretin ( eu ) care am mușcat . eu îi numesc pe dobitocii ăștia ăia cu ”2 la bac”
  Dar cel mai surprinzător e că au inceput să apară prostani din ăstia si in reviste gen ”discoperră” si toate rudele ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.