andandez

*** andandez ***
Era așa : ”an-dan dez, dezi mani dez, dezi mani pompa-rez, an-dan dez ” si pe cine pica ultimul dez ăla se punea și toți ceilalți copii fugeau să se pitească. Așa incepea ”de-a v-ați ascunselea”, se alegea aleatoriu cine sa pună capul la cutie, sa nu se uite împrejur ca să se ascundă toți. Un fel de ala-bala-portocala. Cred ca pe fiecare stradă era câte o incantație din asta magica de a stabili cine e primul care pune capul la cutie. Cam așa se va desfășura în curând alegerea bolnavilor care să intre pe patul de la terapie intensivă, patul ăla cu respirație asistată. Dacă un medic ATI va avea 2 sau mai mulți pacienți care necesită respirație mecanică și are doar un singur loc, ce va face și cum va face? E cumplit! Si asta doar pentru că o parte a omenirii nu vrea să creadă că virusul e periculos, foarte periculos, chiar letal. Toată lumea a aflat că e mai grav pentru cei mai în vârstă sau cei care mai au câte o boală, si atunci ăia tineri, care nu prea au bube-n cap dar au la cap, au hotărât că pe ei nu-i interesează, ei vrea să dansează,ei vrea să se distrează. Și doctorul ATI trebuie sa joace rolul lui dumnezeu! Deja au apărut psihologi prin spitale care să-i ajute pe medici.
Tot haosul ăsta e din cauza comportamentului jeomanfișist, indisciplinat. Dacă ar fi disciplină situația ar fi sub control. Dar așa ne ducem de-a berbeleacul.
La voi pe stradă, în copilărie când jucați ”ascunselea”, cum numărați?

55 de gânduri despre „andandez

 1. Noi aveam mai multe incantații:
  An-tan-te, deze-mane-pe, deze-mane-compane, an-tan-te
  Din oceanul Pacific/ a ieșit un pește mic/ și pe coada lui scria/ ieși afară dumneata
  Pe o bară/ se kk o cioară (mai departe nu mai știu) 😛

  De la maică-mea am învățat una în germană: „Ich-und-du-Mül-lers-Kuh-Bä-ckers-Es-el-der-bist-du (eu și tu/vaca morarului/măgarul brutarului/ăla ești tu)

  De la bunică-mea în maghiară: „Egyedem begyedem kis kendöbe/szol a rigo az erdöbe/csir csar szabo par/szed ki/ved ki/ erezd ki”
  (primele 2 cuvinte fără sens, apoi batic mic/cântă cucul în pădure/iar 2 cuvinte fără sens, apoi o pereche de croitori/scoate-l(o)[de undeva adânc sau ascuns]/scoate-l(o) [dintr-un loc mai superficial]/dă-i drumul)
  Tot cu bunica ne mai jucam un joc unde ne ciupeam una alteia pielea de pe mâini, dar nu mai țin minte care era ideea..dar cântam asta: „csip csip csoka, vakvarjucska, jo volt-e a kisfiucska? Ha jo volt a kisfiucska, nem csip meg a vakvarjucska” (cip cip [cuvânt intraductibil] pasărea vakvarjucska ce trăiește pe lacul Balaton, a fost cuminte băiețelul? Dacă a fost cuminte băiețelul nu-l ciupește vakvarjucska). Noi mai cântam cu varianta „kisleanka” (fetiță) 😉

  1. Deci tu daca ai umblat prin mai multe locuri ai aflat mai multe feluri de a numara cine se “pune”😀👍 chiar simpatice toate astea👍

 2. „la Marița-n poartî,
  este-o mîțî moartî…”
  nu mai știu continuarea da’ e destul de premonitoriu…?
  am fost la cimitir (parastas) la socru, 9 oamini șî fimei, i-am dat cu spirt pi mînuri (deși vreo 2 s-au uitat urît la mine, sigur erau din secta asta https://www.viorelilisoi.ro/sub-un-cer-albastru-ca-spirtul/) iar fie-mea i-a pus la punct pe cei care ar fi vrut să poarte masca sub nas…
  după, ne-am văzut cu mătușa, care nu prea crede în covid deși unchiu’ a șăz’t zăci zîli alopital…
  dupe cum văd io, noi suntem în scenariul „fiecare cu a mă-sii”…

   1. mînuri zicea mamaia, moldoveancă de lîngă vaslui iar ea n-a călătorit mai mult de 60-80km range; adică bîrlad (c-a făcut mătușa liceul acolo), iași (la spital, la tataia și mai tîrziu acase la nepoți) și bacău (nu mai știu motivul); după 70 de ani a mai plimbat-o mătușa și prin alte locuri din țară da’ vocabularul este anterior acestor plimbări…😁
    evident că-i moartă-n coteț din moment ce, anterior, respectiva s-a urcat în copac împreună cu toată familia…

    1. Mînuri se spune și la noi.
     Apropos de mînuri. Fază povestită de mama.
     Cică cînd eram mic, tata s-a echipat de Moș Crăciun care îmi aduce daruri: o mască pe față, un cojoc cu blana întoarsă, vocea schimbată.
     Eu, super încîntat de Moș și daruri, totuși exclam:
     – Mami, da’ moșu ăsta are mînurile exact ca tata !
     Iar mama și mătușă-mea s-au prăpădit de rîs, uimite de perspicacitatea unui copil.

  1. Nush ce sa zic de manuri,eu m-am lovit si de moldo si de arde..mâni zaceau moldovenii..
   App de necrezut in covid cea mai tare e cumnata-mea-nu crede ce zic „astia” da spala, freaca si dezinfecteaza obsesiv-compulsiv..
   Adevaru-i ca si balbele autoritatilor contribuie masiv la atitudinea negationista,
   Eu as rezumala „prostu pana nu-i fudul,parca nu e prost destul”…cu olivia steer dovada vie…nu mai pot sa ma uit nici la barbat-su,il sumpatizam candva..ok,fiecare cu a ma-sii dar e mama de copii,oleaca de carte are presupun si sa te uiti la ea indiferent cum promiveaza idei obscurantiste si criminale..
   Spune-mi cu cine te insotesti ca sa-ti spun cine esti..na, andu, mie amu mi s-o dezlegat sacu cu proverbe si zicatori…ca fisa la militieni..

   1. Chiar idei criminale are femeia aia cu anti-vaccinarea.
    Ea este o sbotoare a starii de sanatate a poporului .
    Mulți o cred si am citit ca unii copii chiar au murit pt ca nu erau vaccinați.
    Eu zic ca ar trebui data in judecată de Statul Român

 3. Da, pisica moartă, scroafa-n coteț, dar moartă și ea, idei la curentul zilei.
  wacko dash
  Numai că ce să vezi, animalele astea nu fac cuvid si nici nu se oxigenează crazy

 4. Eu știam așa: [atențiune pt cei sensibili, e mai grețoasă pe alocuri]
  „La popa la poartă,
  E-o pisică moartă,
  Cine-o râde și-o glumi
  S-o mănânce coaptă,
  Cu mărar, cu pătrunjel,
  Cu untură de cățel”

     1. era, că decât adidași fără sorici cumpărati cu bătaie la coadă si politica pcr de înfometarte si înfrigurare, mai bine …

     2. Ai bre, glumesti…
      Zice dom doctoru meu ca daca nu era ceausescu nu eram nici eu(decretel vezi doamne,born in 73)..si daca nu eram ce?! sunt io suma si masura tuturor lucrurilor,miezul din dodoasca(ce-o fi aia,no idea,let’s hope nothingdirty)..??..
      Mama zice ca am pacalit-o,voia sa sa opreascs la sora dinainte,dar,fiind ea o fire profund morala si religioasa io zic ca aveam sanse oricum…
      Se vede ce calitate avem ca nasa de decretei…

     3. Irinoush,
      eu glumesc pentru că așa sînt eu mai glumeț, dar doctorul tot glume? sau lui i-a plăcut frigul din case si lipsa alimentelor si lipsa de informații ( de oricef3el din lume) miezul din dodoașcă este clitorisul, si nu e dirty deloc

  1. Febletea mea…
   Frigsi foame nu a facur dl dr ca era doctor la tara..cap, ias,nu shtitz voi d-astea..
   Da ma seaca cu ceausescu,a facut spitale si hidrocentrale si mai stiu eu ce..de parca nu de aia lupti sa devii conducator, presedinte, watever..cum i-ai spune copilului tau vezi, eu te hranesc, eu te imbrac…..
   eu te omor..

   1. Un guvern si un sef de stat trebuie sa muncească pentru țară, ca de aia e guvern si șef, sa dezvolte țara. Așa cum un mecanic auto trebuie sa repare mașini pt ca asta e meseria lui , așa si guvernul si șeful -ceaușescul.

   2. Ce porcarie cu astia care zic ca a facut Ceausescu hidrocentrale de parca, daca nu era Ceausescu tara asta intra in era glaciara. De parca bietii nemti, francezi, englezi, vaduviti de beneficiile comunismului, au ramas la coada Europei, fara o bucara de metrou si ei..

 5. La noi jocul de-a v-ați ascunselea se numește tupu, iar cel care stă cu ochii închiși în timp ce ceilalți se ascund, tuptește. Primul ascuns descoperit va tupti tura următoare.
  Cică un grup de fizicieni joacă tupu. Newton nu se ascunde, doar trasează un pătrat cu latura de un metru și se așează în centrul lui.
  Cînd cel care tuptea deschide ochii, îl vede și repede, bucuros:
  – Ptiu, ptiu, Newton !
  – Care Newton ? Nu vezi ca sînt Pascal ? (N/mp)
  laugh

 6. 1,2,3, lupii dupa ei, cine nu e gata, il iau cu lopata! Asta striga cel care „se punea” in timp ce ceilalti se ascundeau.

 7. Rem-pom-pi-pole-ri-pole-reasca

  rem-pom-pi- rem-pom-pa

  ana-kadena sul-fa-mi

  ana ka-de-na bum-bum-bum

   

  ( se joaca in doi, cu palmele smile

  Dar noi chiar facem asta?? zic si eu  ca , nah, ma uit in buletin si ma minunez laugh

  daca vine si Neamtzu cu una din astea, e clar, ne-am dus! help

   

   

  1. Oo de-astea de clampanit din palme erau multe….
   Sinca-patinca-pitula
   Cli cli cli cla cla cla…
   Cringe, cum ar zice tineretudinziuadeazi…

  2. Am zis eu că fiecare colțișor al patriei avea stilul său propriu de numărat, cine să se pună,
   Dar si astea cu clămpănit cu palmele sunt frumoase si cred se puteau aplica la o adică laugh

 8. Chiar trebuia sa te uiti pe febeu pt asta?!
  Bai, azi am avut o pacienta la cabinet care a divortat dupa douazecisiceva de ani de casnicie si apoi s-au impacat..traiesc in pacat acuma zice ea glumind si ba jur ca nu a aratat niciodata mai bine ca acum.. nuatz cu parul, am ajuns la ea gandindu-ma la parintii cu copil unic,cum e si cazul ei si care nu mai stiu ce sa faca cu ei insisi dupa plecarea puiului din cuib..e bine daca suntem la jocuri si clampaneli!
  Andu, sa te mai intreb de doamnele tale? Parca ma doare ..

  1. Păi în ordine ar cam fi
   – că mama e la un spital de boli nervoase si tre sa stea niste luni , a zis doctorul, nu stie in continuare nimic
   – YY e ocupată cu părinții cam bolnavi cu rândul prin spital, bine ca ea e sănătoasă si nu are timpul de 6 săptămâni pentru 2 carantine sa vina aici

   – si fie-mea tocmai ce a aflat ca se închide creșa unde era copilul din cauză ca părinții unui copilaș au fost depistați pozitiv

  1. Still Got The Blues
   Gary Moore
   Used to be so easy to give my heart away.
   But I found out the hard way,
   there’s a price you have to pay.
   I found out that love was no friend of mine.
   I should have known time after time.
   So long, it was so long ago,
   but I’ve still got the blues for you.
   Used to be so easy to fall in love again.
   But I found out the hard way,
   it’s a road that leads to pain.
   I found that love was more than just a game.
   You’re playin’ to win, but you lose just the same.
   So long, it was so long ago,
   but I’ve still got the blues for you.
   So many years since I’ve…

   1. Una dintre melodiile preferate.
    Cumva, echivalent:

    ” Te mistuie iubirea ? Credeai că-i o păpuşă,
    Să-ţi faci un joc cu toane, ca în copilărie,
    Cînd ea-ţi cerea o fire de salamandră vie,
    În tainica-i văpaie să arzi făr’ de cenuşă.
    Ea nu stă-n trup, stăpînă a cărnii şi-a plăcerii,
    Înflăcăratu-i spirit, urgie, le consumă;
    Îşi cată-n noi duh geamăn…şi, de-l îmbii cu humă,
    Rămîi o biată urnă cu zgurile durerii…
    Te ispiteşte jindul să-mbraci şi fericirea
    Cum pui, pentru petreceri, o rochie de brocarte
    Dar trebuie-nfruntată cu spaimă, ca o moarte…
    Căci ea, ca să pătrundă, îţi sparge-alcătuirea,
    Preface în genune lăuntrul tău, anume
    Ca să încapă-acolo, cu ea, întreaga lume.”

    Sonet CLXXIII – V.Voiculescu

   1. Mă bucur că ți-a plăcut, Andu.
    Un prieten drag, un spaniol pe care l-am cunoscut acum vreo 15 ani pe răposatul site de fotografie webshots, un fotograf mult mai bun decît mine, și ale cărui fotografii mi-au încîntat adesea sufletul, mi-a spus odată: photography is colour through light, fotografia e culoare filtrată prin lumină.
    Iar o fotografie reușită nu se face prin tehnică, ci cu sufletul, atunci cînd iubești ceea ce fotografiezi. Atunci reușești să surprinzi poate o frîntură din frumusețea, emoția care îți încîntă sufletul și s-o transmiți și altora.
    (Păcat că aici se încarcă doar niște thumbnail-uri, adesea crop-uite de nu prea au de-a face cu originalul. Se postează mai mult o sugestie.)

    PS. O bere cui spune ce copac e acela smile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *