****** Freziile se dau de 1 Martie? ******
Despre Mărțișor si tradițiile de Întâi Martie la români, există multe scrieri și eu am ales pentru azi una mai deosebită.
Iată ce scria Tudor Arghezi în volumul “Cu bastonul prin București”,
“…La început, atunci când va fi fost acest început, mărțișorul nu era mărțișor şi poate ca nici nu se chema așa, dar fetele și nevestele, care țineau la nevinovăția obrazului încă înainte de acest început, au băgat de seamă că vântul de primăvara le pătează pielea și nu era nici un leac. Cărturăresele de pe vremuri, după care au venit cărturarii, făcând “farmece” au învățat fetele cu pistrui să-și încingă grumazul cu un fir de mătase răsucit. Firul a fost atât de bun încât toate cucoanele din mahala și centru ieșeau la plimbare în martie cu firul la gat. …Vântul ușurel de martie, care împestrița pleoapele, nasul şi bărbia, se numea mărțișor şi, ca să fie luat răul în pripă, se punea șnurul de mătase . Dacă mai spunem că firul era şi roșu, înțelegem ca el ferea şi de vânt, dar şi de deochi.”
Intrebare pentru doamnele si domnișoarele care citesc si comentează pe acest blog: care a fost cel mai frumos ”1 Martie” pentru Dvs?
Intrebare pentru domnii și domnișorii care citesc și comentează pe acest blog : ce cadouri adăugați Mărțișorului și cui le oferiți?
Eu răspund primul la Întrebarea a doua: Eu dau mărțisoarle cu întârziere, dar dau si telefon mamei, fiicei si nevestei Yang Yang si pun câte un mic dar de bani.
Pentru mine primavara incepe cand vad primii ghiocei in cutye, la tara

Anul asta i- am vazut acum doua saptamani. Erau aceiasi ghiocei batuti, bogati, frumos mirositori, nu ca cei din piata.
Ai mei baieti imi aduc flori de sezon cand li se naxare lor, nu la date fixe, eu fiind foarte fericita cu acest obicei. Ramane mereu o surpriza frumoasa.
Imi amintesc de un 1 martie cand am fost profesoara suplinitoare si am venit acasa cu masina plina ochi de flori si martisoare.
O alta bucurie mare era cand eldevina mic imi confectiona martisoare cu manutzele lui si imi facea niste felicitari inedite complet. Le- am pastrat, desigur
In martie imi place si ca se fac mucenici. Acum ii cumpar gata facuti si ii.pun la fiert cu de toate dar pana acum fo 10 ani ii faceam mamual
Era casa plina cu mucenici pusi la uscat
Usonletampdantan?? Nu mai am atata rabdare
catre eva,
musai să-mi spui cum ”In martie imi place si ca se fac mucenici. Acum ii cumpar gata facuti si ii.pun la fiert cu de toate ”
care cu de toate?
poate fac si eu minunăția aia de mucenici
Zahar, scortisoara, coaja de lamaie, scortisoara, nuca macinata.
Fierbi apa cu zahar, adaugi mucenicii iar restul le poti adauga la momentul cand mananci.
Mai bine o iei pe yy si vii p- aci sa va dau gata facuti
Mulțam fain Eva,
Dar încă nu s-a întors si nu cred că poate,
are de făcut lucruri pe acolo.
eu ziceam că poate fac eu singur mucenici din ăștia …
Oreaupun ca nu gasesti in suoermarket. Aici sunt peste tot
Daca vrei sa ii faci acasa, hm…e ff migalos dar nu complicat. In Muntwnia se dac din astia ” ciorba”. In Moldova sunt ca niste colaci la cuptor. Cand vii in Ro? Iti pun 2 pungute de o parte ca nu expira repede
Mie îmi plac colacii în formă de 8, la cuptor, unși cu miere și presărați cu fulgi de nuci. Ăia fierți nu îi suport, nu mi-au plăcut niciodată, mă dezgustă doar când îi văd, sorry. Eu am alte preferințe culinare, dacă e să-mi fie poftă de ceva, asta înseamnă slană afumată, cu ceapă și pâine. Chestie pe care o mănânc foarte rar, dar dacă văd pe cineva mâncând asta, mor.
Azi mi-am cumpărat o bucată de slană ușor afumată, 10 cm, preventiv, pentru când o să-mi vină pofta, o țin în frigider.
Dar cas proaspat cu ceapa verde?
of, of, nu pot slană, decât un miligram cu ceapă ( veche uscată)
Dar caș proaspăt cu firișoare de ceapă verde e ceva fantastic
Si mie imi place slana dar am o bila in dotare care stramba din nas grav!
Mie nu i.i pkac colacii aia. Chestie de obisnuinta. Recunosc insa ca astia ciorba nu au un aspect tentant lol
Mie, din nefericire, slana nu-mi face rau ci din contra. Mai ales ca o innobilez singur, o cumpar dar mai apoi o fierb in zeama de varza, facuta de mine, iar mai apoi o ung cu mujdei de usturoi si o la la rece citeva zile. E o adevarata prajitura, mai ales cu ceapa verde, a inceput sa apara in gradina
Daca-i mai leg si un snurulet prind orice muiere la asternut cu asa ceva.
spre neamțu țiganu
prăjitură de asta unsă cu mujdei de usturoi si fiartă in zeamă de varza murată aș mânca si eu cu spor
dar si o pălincă alături, nu?
Mai, măi, voi vorbiți de slana sub nasul internistului?
(ma așteaptă si pe mine in frigider o bucata aromatizata cu boia si usturoi) :))
Îmi plac și colacii 8 copți ca cozonacii, unsi cu miere si cu nuci peste!
Si imi plac si ăștia ciorbă , dar doar atunci când sunt fierbinți.
către Eva
nu se găsesc =, mă gândeam că poate fac eu niște ghemulețe de cocă acolo si le pun la fiert cu aromele astea , scorțișoară si rom Jamaica
Nu faci nici un ghemulet, faci niste snururi de coca pe care le tai bucatele si lipesti capetele ca la un covrig mic mic.
daca voi face ( nu e sigur 100%) voi pune poze, sa facem check-up QAQC
La favorite, bineînțeles.
Favorit? Aia din Drumul Taberei?
1 martie (inceputul de martie) mi-a placut dintotdeauna..imi place sa dau si sa primesc martisoare ☺ dar si alte mici cadouri. Mama fiind profesoara, in perioada asta se umplea casa de flori si martisoare care de care mai deosebite..
Imi amintesc de 1 martie pe sectia de interne in primul an de rezidentiat cand cei 3 colegi au dat tuturor colegelor trandafiri rosii, iar mie mi se parea ca al meu e cel mai frumos 😊 sa vedem cum se prezinta situatia la nefro, eu m-am aprovizionat din timp !
In fiecare an tatal meu ne gaseste mamei si mie cate un „martisor” fain. La scoala/liceu/facultate apoi in diversele sectii din spitale am avut parte de colegi inspirati,care ne-au rasfatat pe noi,colegele mai blande sau mai agresive
spre ametist

o bogată activitate de 1 Martie
bravo bravo cu felicitări
am auzit una buna azi dimineata: nu intra in panica de tristete
Bag sama ca n-u s-o panicat nimeni pre tare… despre mine, cu cat mai putina agitatie, cu atat mai bine..
Te imbratisez virtual, Irinoush! pastreaza-ti umorul orice ar fi
Uneori chiar avem dreptul sa fim tristi asa ca, daca o vreme esti trista, trebuie sa respectam asta!
spre evajossephina
supărările și dreptul de a fi trist,
de memorat
Lasă-mă să te țin de mână, Irinoush, multă sănătate mamei tale, să auzim de bine!
da luminița
să auzim de bine
Irinoush,
cum , nu ți-am zis eu ca îmi place cașul proaspăt cu ceapa verde, dar din aia bună, nu reciclata cum se găsește acum la supermarket
acum is un pic panicat despre tine!
cum e mama?
Nu bine,79 pe 80…
ceva nu ai scris cum trebuie poate 179 pe 80 , ceea ce e adevarat nu e prea bine
Varsta..mmHg sunt pe aproape de ce ai zis tu..nici nu pot sa scriu..
nu poți , nu ai cum să scrii
cu sufletul sa fim măcar alături
Vreau si eu o bufnita
în curând no worry
O bufnitzica
Daca va era dor de Simona:
Da, ne era si ne este dor de Simona!
mersi mult
Ăăă…mucenici copti! Face mama!
deci e mai bine cu sanatatea, da?
io n-o să spun că-s zgîrcit dar abia aștept unșp’ce martie ca să-i iau flori nevestei…
mai am un pic pîn’ cînd intră sta mică în malaxorul învățămîntului de stat, cu toate ale sale…
pentru cine n-are chef să facă mucenici, ofer servicii profesionale (tot aia mică) contra cazare și beutură; aducem noi o parte din ingrediente, resprectiv apa…nu ne ocupăm de decontaminarea uterioară procesului de producție!
ne deplasăm, oferim și cerem seriozitate…
costicămusulmanule
m-ai băgat în ceață!
spune-ne si nouă mai exact în ce constă procesul vostru de producție al mucenicilor că eu nu am înțeles nimicc
of, bunelule…
cum noi în casă n-avem atîta făină (și nici bureți/mopuri/detergenți)pe cît chef…și cum pe-aici am văzut pe unii (😉) care ba ar face ba n—ar face…