Puiul cu trei picioare

Puiul cu 3 picioare *** ***
Cine și când a inventat expresia “ mate fripte” nu știu ce-o fi avut în cap dar sigur nu avea legătura cu vreun fel de mâncare, ci mai degrabă cu încercarea de a sugera ceva despre starea sociala sau materiala a cuiva. Cum zicea Caragiale în piesa “O scrisoare pierduta” : “L-am văzut urmărindu-ne … pe coate goale ala, moftangiul, pe mate fripte …” O fi plecând expresia de la carnații făcuți cu mate naturale, si odată fripți carnații , rezulta implicit ca si matele sunt fripte.
Dar zilele trecute am avut ocazia sa vad in realitate un fel de mâncare pe care nu credeam sa-l vad vreodată (Am inserat o poză într-un comentariu mai jos de pe 07 Mai, ora 17:32 ) .
Am găsit la intrare, pe holul blocului unde locuim,

mai multe pliante cu reclame ale micuțelor restaurante din împrejurimi si am luat și noi câteva. YY le-a studiat si pana la urma s-a hotărât asupra unui restaurant filipinez, care avea in poze un platou mare cu creveți si alte viețuitoare marine, așezate frumos pe un pat de orez biryani cu o mulțime de verdețuri. Eu, mai prevăzător am luat un sandviș cu șnițel de pui si o frigăruie de pui (aia din poza) cu salata asortata. În 10 minute a venit si mâncarea si ne-am așezat la masa. Dar ceva nu era limpede, venea un miros ciudat de la ceva, si eu am crezut ca e de la creaturile marine, ceva , cumva. Nu vechi si stricate , sistemul de aici este foarte strict, nu permite astfel de greșeli in alimentația publica, dar părea a fi o aroma ciudata sau vreun condiment necunoscut poate. Dar nu, mirosul provenea de la frigăruia mea. Când ne uitam noi mai de aproape, frigăruia nu era de pui, ci de mate de pui. Le-am luat si direct pe ușă și la tobogan cu ele, nu am mai stat sa studiez cat de fripte sau curate erau, zvirrrr cu ele la gunoi. A doua zi am întrebat, cu întrebări ocolite si meșteșugite, un filipinez ce e cu felul asta de mâncare, frigărui de mate de pui, si el zice ca e un fel tradițional de mâncare la ei foarte apreciat, yummi – yummi făcea el povestindu-mi. Bine ca-I prindeți ușor am zis, și la nedumerirea lui i-am zis bancul al cu puiul cu trei picioare : La un curs de biologie li se spune studenților ca geneticienii au inventat puiul cu 3 picioare.
– Si e bun la gust? întreabă cineva din sala.
– Nu se știe pentru ca nu l-a prins nimeni pana acum.

Eh, asta e aventura mea cu mațe fripte de-adevaratelea.
Voi ce ciudățenii de mâncăruri ați pomenit taman când vă așteptați mai puțin?

Later Edit : la cererea telespectatoarei noastre dragi, Irinoush, mutăm poza aia cu bucluc si punem una tot cu o chestie ciudata, inspirată de Ametist , si anume cocktail cu tequila si lapte bătut wacko care cam dă unele probleme

96 de gânduri despre „Puiul cu trei picioare

  1. Nu e o ciudățenie, dar văd că ai uitat că pe vremuri nu chiar de mult apuse aveam și noi pui cu patru picioare.
    Frații Petreuș li se zicea.
    Eu nu îmi mai aduc aminte, că am doar 38 de ani și pe vremea aia eram tare mic, dar alții, mai bătrâni, cum ar fi Matrix de exemplu, poate sa ne povestească.

  2. io cred ca expresia „matze fripte” – vine de la faptul ca unii erau asa saraci ca nu aveau carne sa puna in matze si le frigeau as is, no?

    Am fost cu niste prieteni care locuiau la Paris la un restaurant dragutz, super recomandat de ei – unde da, desertul a fost merveilleus ( ceva clatite umplute cu crema de castane si migdale, tsropite cu un cognac aromat, yammy)
    Si-au comandat specialitatea casei, carnati de matze. Sau carnati umpluti cu matze, adic aun matz umplut cu alte matzee. Nu vreti sa stiti cat de dezgustator aratau!
    Din ce imi amintesc erau fierti nu fripti. Uite ca nu imi amintesc cum se numeau

    Gata, am googalit: Andouillette sunt cârnați franțuzești, o specialitate din Lyon, Troyes și Cambrai. Andouillettul tradițional este făcut din colon si stomac de porc.

    1. Dar si noi avem ceva din facut din colon, caltabosh parca. Nici din ala nu pot manca. Si nici sangerete.

      1. bai, caltaboshu nu e umplut cu matze.
        e umplut cu altceva, un fel de pate de ficat facut in casa.
        ce naibili, sa va invatz eu, om tanar ???

    2. eva iosephina
      da așa cred si eu , de sărăcie luau mațele aruncate de alții si le frigeau.
      Dar franțujii ăia ai tăi , mațe umplute cu mațe, e … mă depăsesete wacko

  3. faci confuzie de infuzie, eu n-am zis cu ce e umplut caltaboșu , am zis ca nu-mi place.
    și e umplut cu orez

    1. Sau țuică de gutui.
      Chhhhhda cârnații nu sunt făcuți tot cu intestin ?
      Că e subțire, că e gros, tot matz este.
      Că doar nu oi prefera cârnații înveliți in plastic ?

  4. Eram in 2014 in Praga, la un congres („ameteala” din postarea trecuta fusese in 2010). Dimineata inainte sa plec catre aeroport (5 am) m-am trezit cu partea stanga a gatului intepenita (a trebuit sa-mi ridic capul cu mana). Creme, frectii, chestii, trestii..mi-am mai revenit nitel. Ai mei ma intreaba „te mai duci?” „E musai!! mai sunt si moderator!”. Am plecat, zbor ok, ajung la hotel pe la 10. Camera gata numai dupa 14, asa ca ma plimb prin oras, castel, chestii, trestii. Ma intorc la hotel, putin nani si iar in oras, sa casc gura pe podul vietii. De abia apuc sa fac un selfie fara sa-mi intre altii in cadru laugh bate vantul tare, coafura rezista. Mi se face foame si intru intr-un restaurant cu scene din soldatul Svejk pe pereti si tavan. Din meniu imi fac cu ochiul „hot tongues”. Eu presupun ca sunt limbi de vita/porc in ceva sos picant. Cand colo mi-au adus ardei iuti pane blum dar cu niste cartofi la cuptor alaturi si un cidru excelent mi-au picat la lingurica si mi-au destepenit si gatul smile
    P.S. caltabos & sangerete-mancare de baza in targu de pe Mures. Tre’sa le duc in fiecare iarna si alor mei din aceste bunatati, ce se gaseste in sud nu se compara..

    1. nici asta nu am mai auzit , ardei iuți pane laugh laugh
      da daca a desfundat înțepeneala măcar te-ai ales cu un bine câștigat yes

      1. Da, e podul cu statui (Karlovy most). Cica uneia dintre statui tre’ sa-i infingi un desht nu spui unde blum si apoi se intampla niste chestii..io n-am incercat ca mi-a fost frica..

  5. bre, bre, da’ mofturoși sunteți…
    bine, nici eu nu mănînc nimic chinezesc/asiatic, în mare parte din cauza mirosurilor dulcege pentru că la mine mirosul e 80% din apetit…
    nici chestii care cînd erau vii, se tîrau, orăcăiau sau mieunau/lătrau…deși am înțeles că în preajma Paștelui, mieii lătrători nu-s o raritate…
    pentru că oriunde aș fi (n-am fost în Asia încă), am o deviză: keep it simple! adică ce rost are să încerc nu’ș ce mațe-îmbîrligate cu gîndaci fierți în sos de limbă de pitecantrop? dacă nu-mi place, e simplu: nu mănînc sau vărs… da’ ce mă fac dacă-mi place, ha? unde găsesc io ingrediente/ristorant în Ieșî? plus că, toate, dar absolut toate restaurantele cu specific încep cu rețetele originale, după care nu mai au sos de roșii uscate-n soarele toscanei, bagă nene Tomy dă gustul, pecorino e prea scump? dă-i nește urdă, etc; simplist descris da’ ați prins ideea…
    iar cea mai tristă experiență culinară am trăit-o în polonia cu Zureku’ vieții: o supă cu ouă fierte și cîrnați…
    îs borșar de cînd mă știu; iar la noi în moldova, aproape toate ciorbele se fac cu borș de putină care dă un gust inegalabil

  6. omanuanului

    bine ca ai zis sa nu incercam, ca eu tocmai ce ma pregateam sa fac in vinisor din orezutz, am luat vreo 100 kile de orez si ma pregateam sa le dau la teasc, dar acum daca ai zis asa mai bine fac sake blum

  7. Băi muslime, unde ai mai găsit mă limba de pitecantrop ???
    N-am mai mâncat de o viață, o minunăție, da după 400-600 de uischi înainte….

  8. domnilor , aici ar trebui o precizare , cred ca v-a  luat valul si ati omis din vedere ca pitecantropul este stramosul omului

    Ori a consuma parti componente din acest specimen, tot cannibalism se cheama , oricum ai da-o

    1. da, boss, văzui acu’… da’ și mata scuză eroarea de greșeală, văzuși la ce oră am postat? păi pe întunericu’ ceala mai sesizezi diferența între pitecantrop și pterodactil…?

  9. nu stiu de ce sunteti asa simandicosi, mai ales la mancare.
    pai cand eram noi mici (mai putin crescuti, nu mici din aia care se pun pe gratar….) ce cantam noi ???
    ia aduceti-va aminte:

    La popa la poartă
    E-o pisică moartă
    Cine-o râde şi-o vorbi
    S-o mănânce coaptă
    Cu mărar cu pătrunjel
    Cu untură de căţel…

  10. Hei, unde-i poza cu intestinele pe batz?!?

    Credeam ca e postare noua, cu sare si piper, si cand-colo… manariiiiiieeeeee!!!!!!!

    Puneti poza la loc!

      1. chiar nu înțeleg de ce ar fi mirate…
        ok, nu-i ultimul strigăt da’ tehnologia e corectă; plus că și dorel era liber în ziua aia

  11. vecina Luminita are dreptate.
    MANARIIIIEEEE!!!!!
    pune poza cu matze pe batz la locul ei, sus, acolo, la titlu, ce, ne face noua irinush meniul ?
    daca nu ii place lu irinusha ce, noi suntem obligati sa bem ca vrea ea ????
    te rog frumos sa pui matzele pe batz la locul lor ca nu e frumos sa schimbi regulile jocului in timpul campaniei electorale.
    ce, tu esti dancila ???

    1. Egzact. Plus că poza actuală nu are treabă cu titlul și supune textul postării unei extorsiuni eliptice de conținut.

  12. agzagt, vecina.
    ca in tabloide cand zice in titlu ca i-a prins cand si-o trag si in articol e ca se trageau din acelasi judetz.
    noi vrem matze pe batz, votam matze pe batz !!!

  13. Nici un boicot! Să se degajeze poza cu alcool contrafăcut pe cocoașe de cămile! Vrem mațele de găină originale! Pe băț!

  14. Si apropos de chinezesc, imi amintesc ca am incercat aici in Mures „furnici care se urca in copac”. Nu erau furnici, ci niste ciuperci mici negre suite pe taitei de orez..foarte bune au fost..

    1. Te cred. Dar furnicile alea n-aveau mațe. Că le eviscerase bucătarul chinez, să i le dea filipinezului, să le pună pe băț.

    1. Ăsta e autodenunț!!! Să se consemneze in procesul verbal de ședință! Fapta a fost anterior precedată de intenție. Între 3 și 5 ani.

      1. De zonaq! Ghilti!
        Adica,daca eu n-am mancat parascovenii pe batz ci doar dakt vata de zahar si frigarui cinstite de pork sau de pui, nu pot sa ma bag in seama?!

        1. da, da nu potzi sa bagi strambe sa schimbe dom patron poza cu bunatate de matze cu niste amarate de sticle de mona facut in casa din cine stie ce.
          asta e clar ilegal.
          pcr….pile, relatii…

        2. Da’ ce, io am băut vreodată în veața mea gutuiată?!? și am cerut să șteargă adminu desenu cu sticloanța ilustrativă?!?

  15. nu se poate asa abuz.
    la curtea constitzionala a bloagelor cu voi !
    asta e abuz de potere la puterea a treia cel putin !
    stil pesedist pur.

    1. aaaa….acu vazui ca e si pe kmkz….
      n-are nimic, dupa atatea matze o sa radeti de va stricati la intestine.

  16. pai nu cu cormoranii, ci cu contemporanii unknw

    cormaranii au si ei aceleasi … organe interne ca si poza indecenta de ieri rofl

    1. Aia era poza indecenta?! atunci fumul si tiribomba in forma de falus, care au oripilat-o chiar si pe micutza ametist, ce erau?!
      Azi declar boicot. Asemenea masuri discretionare, luate fara consultare populara, fara un studiu de impact, nu poate ramane fara consecintze. Jos mafia! Huo!

  17. Eu mananc consecinte pe Paine/ prajita felia de paine, unsa cu unt si cu mustar picant, neaparat cu hrean

  18. Băi, nu vreau sa va zic nimik , da trecui pe aici sa văzui că sunt egzact 69 de comentarii și mie nu știu de ce nu îmi place numărul asta.
    Daia.

    1. să înțeleg că nu vii mîine la Ieșî…că nu-ți place? las’ că vine moustache avek cheloo…

      1. păi are…sau n-are, depinde cum privești, că e impar; și atunci, dacă n2, eeeee, aici trebuie organizare, nene…

        1. văleeeeu, andu, ce-mi face saitu vieții? io am recunoscut în grupul de whatsapp că-s cam prost, da’ aici e loc public, dom’ne, senepaposible…
          scrisesem, cu semne matematice:
          dacă “n” este mai mic decît 2 e imposibil sau obositor
          iar dacă “n” este mai mare decît doi…intervenea organizarea…

          1. ce e 69 stie toata lumea, 22 se cheamă lingurițele, fără ”n”

  19. consecintele ?  rofl  rofl

    da , un moment sa ajung in casa, peste 1-2 ore , ca e Ramadan si nu avem voie sa mancam in public laugh

  20. io pap chiar acus niste slaninutza cu ou fiert! o bunatate; slaninutza e din aia fiarata in zeama de varza, tinuta la saramaura, apoi o leaca afumata si data cu boia .

    Ceea ce av doresc si voua ca tare buna e combinatia ( si cu painica proaspata si oleaca de mustar)

    Apoi voi lua un colebil

     

    1. a, stai că acu’ recitii postarea și văzui că slana e fiarată…adică tot cu șuruburi, ca a lui andu…
      gata, nu mai, săr’na!

  21. nu vreau sa ma bag in discutia voastra intelectuala despre suruburi la gratar
    dar vreau sa va anuntz ca grupul de la H vrea in perioada 2-9 iunie sa faca o manifestatzie la H, ca e vreme misto.
    eu zic ca ceilaltzi care esteein contra sa faca o contra demonstratie tot acolo, ca sa sarbatorim victoria referendumului.
    mai multe dupa ce aflu parerea musulmanului, care a zis ca vine cu musulmanitza aia mica , pe post de premiu, manca-i-as ochii ei de comoara.
    si matrixu vine cu nepotu, sa vedem ce iese.

  22. teoretic sunt si eu in zona , practic e cam devreme sa fac planurismile
    eniuei, mai aveti si o incercare majora: sa mai convingeti o eva sa vina ca sa apar si io sa nu mai fiu minoritara aghen

      1. cînd îi faci lu’ tac’su rost de un job dă boss sau îi dai numerele de la loto, promit că vine oriunde, cu tac’su only, oriunde vrea mușchiulețul matale…

Dă-i un răspuns lui luminita Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *