Cum să pregătești cu muștar lemne pentru iarnă

Cum să pregătim cu muștar lemnele de foc pentru iarnă

 

Am văzut pe blogurile patriei atîtea inepții și platitudini, plictisitoare si fără sens, niste uluitoare bălării în limbaj de lemn, încît cred că ăsta                                                                este de fapt drumul blogului în viață. Am văzut sfaturi de facut bagajele pentru plecarea în vacanță, am văzut cum să-ți speli fața cu apă de parcă-i adusă de pe Lună,  cum să păstrezi morcovii în beci, sau cum să cumperi cadouri ”celor dragi” și alte asemenea sfaturi utile, ca si cum s-ar adresa unor oameni abia ajunși pe planetă care trebuie ajutați, că ei săracii nu au habar de nimic, si numai ei, autorii, știu cum se pune bulionul în borcane. Cât privește cohortele de comentatori politici, e dezastru, despică firul în multiplu de 14 de mai multe ori și pe față si pe dos, concluzia fiind aceeasi mereu : caca politica. Nu mai ai loc de ei pur si simplu. Și ”ălora”, adică cei criticați, prea puțin le pasă.

ATENȚIE textul de mai jos vă poate afecta emoțional. Prin platitudine, limbaj infantil, plictiseală maximă, căderea plombelor, albirea părului, etc.

Deci, cum ne pregătim de iarnă, privitor la lemnele de foc? Mai întîi trebuie să  le cumpărăm. De unde? De la oameni de ocazie cu căruțe care trec pe drum si strigă că au de vînzare lemne de foc, sau de la depozitul de lemne. Lemnele de foc  sînt de 2 feluri : uscate si verzi.

Să fiți atenți să cumpărați lemne uscate nu verzi, pentru ca cele verzi  nu ard bine si nu dau căldură ca cele uscate. După ce le-ați descărcat în curte în spatele porții, căutați o prelată sau un celofan ceva, să le acoperiți în caz de ploaie, pînă o să vă apucați să le tăiați cu drujba/motorul si apoi să le spargeți cu toporul bine ascuțit. Aveți grijă ca coada toporului să fie bine fixată ca să nu dați ocazia apariției unor incidente neplăcute, cum ar fi rănirea sau chiar mai rău, cine stie. Dacă angajați un om cu drujba trebuie să fiți pregătiți să-i dați si mancare si bautura, pe lîngă suma de bani cu care v-ați înțeles. Lemenele trebuie tăiate la lungimea potrivită, așa ca  să vă  încapă confortabil în sobă, cam de lungimea unui pet de apă la doi litri jumate și cam la fel de groase după ce le spargeți. Dacă vreți să  faceți mișcare puteți să le tăiați personal cu fierăstrăul pe o capră de tăiat lemne. Citiți mai întâi instrucțiunile de folosire ale fierăstrăului și caprei ca să nu vă accidentați. Urmează spartul lemnelor de foc. Această operațiune se face  cu un topor bine ascuțit prin lovirea lemnului cu toporul venind de sus în jos cu forță si viteză potrivită. Lemnul de spart este așezat pe o buturugă mai mare pe care puteți s-o folosiți mai mulți ani. Mai intâi se despică in 2 si apoi se repetă operațiunea pîna cînd bucățile de lemne sînt potrivite de pus in sobă. Apoi le luați si le transportați în magazia pregătită pentru depozitat lemne de foc pentru iarnă. Le așezați lîngă perete sub formă de stivă, pornind de jos si înălțându-vă pe măsura ce le aduceți  de afară. Simplu nu? O atenție deosebită trebuie acordată surceluțelor, pe care să le adunați cu grijă de afară de la locul unde le-ați spart și să le puneți cît mai accesibil pentru că vă vor ajuta la aprinderea focului. Pregătiți din timp o ladă mică de lemn ca să  cărați mai ușor  lemnele din magazie până în casă, lângă sobă, unde să vă desfătați în serile friguroase de iarnă, cum se spune la gura sobei, cu niște cârnăciori la grătar fripți pe jarul din sobă și  un pahar de vin fiert. Poftă bună.

-//-

10 gânduri despre „Cum să pregătești cu muștar lemne pentru iarnă

  1. Parca mai citisem chestia asta cu lemnele undeva…sigur, sigur. Cred ca tot la tine.

    Qui prodest?

    Pentru cetatenii din Dragneandistan, cui ii foloseste?

    1. a dat Simona pe FB reluare la articolul unde vorbea ea despre lucruri inutile pe FB ( sfaturi pt cucerit bărbații, si eu acolo pusesem asta, dar linkul nu se connecta, asa că d-aia ) 🙂

          1. Nepatrunse, napatrunse, dar acum esti boss, ai propriul tau spatiu denumit blog, fii si tu mai atent si ti se vor deschide caile netului, ce mama naibii!! Nu astepta de la comentatori sa iti explice ce sa faci,cand blogul nu merge!

    1. Misto, da. Foarte misto. La asta suntem cei mai buni, sa facem misto.
      As fi, de fapt chiar sunt curioasa cum s-a adaptat sotia ta la nebuneala din Romania, in afara spatiului ei geografic si spiritual fiind, cunoscandu-te si legandu-se apoi cu tine de cap…
      La fel ca ea, din ce povesteai tu, si eu, cand gasesc scris pe etichete made in china, primul impuls e sa nu cumpar, si de cele mai multe ori chiar nu cumpar.

      1. S-a adaptat cam ciudat, când are timp e pe internetul ei chinezesc.
        Mișcările sociale nu prea le înțelege.
        Pentru ea toată Europa e la fel.
        Pentru chestia cu lucrurile Made in China are o selecție aparte : simte care e mai de calitate adică făcut pentru export.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *